10/11/08

Lectures presents i futures: recomanacions

Laura Coll fa arribar al blog aquesta interessant llista de recomanacions per a lectures presents i futures:


Envio les cites dels llibres que van sortir a la darrera tertúlia relacionats amb el tema que ens va ocupar i per si algú s'anima i vol continuar profunditzant en el tema.

1) Los salones europeos : las cimas de una cultura femenina desaparecida / Verena von der Heyden-Rynsch.- Barcelona : Península, 1998

2) La cultura de la conversación / Benedetta Craver.- Madrid : Siruela, 2003

3) La Ilustración olvidada : la polémica de los sexos en el s. XVIII : Condorcet, De Gouges, De Lambert y otros /editat per Alícia H. Puleo, presentació de Celia Amorós.- Barcelona : Anthropos

(Es poden trobar a les biblioteques públiques)

El següent no és tan fàcil de trobar, però a la Universitat si. Es tracta de:

4) La crisis de la conciencia europea (1680/1715) / Paul Hazard.- Madrid : Alianza (vàries i múltiples edicions). Amb un llenguatge molt atractiu i poderòs fa una síntesi del pensament que porta a la Il.lustració i al que despunta amb posterioritat

Ara venen les propostes de futures lectures i que em sorgeixen de les converses que vam tenir durant la tertúlia i el sopar. Són les següents:


1.- La biografia de Francesc Ferrer i Guàrdia (per a desesperació de la Júlia). N'hi ha una que es diu "Francesc Ferrer i Guardia i l'escola moderna" de Pere Solà -crec- o si no recomana tu una, Gregor, que estàs molt posat en l'assumpte.

2.- Per a els amants de les biografies en proposo una: "Vida y muerte de Mary Wollstonecraft / Claire Tomalin, Barcelona, Montesinos. Ells va ser la creadora del mite de Frankenstein. Entrem de ple en un altre període històric: el romanticisme i modernitat més propera a nosaltres i trenca també el mite que les dones "no hem dit res a la història".

3.- Per als seguidors de l'Obama que sempre ens critiquen a qui no ho som que "som anteamericans", proposo la lectura d'un dels més genuïns representants del pensament nord-americà, de les seves tradicions democràtiques,és: "Desobediencia civil y otros escritos" d'Henry Thoreau (1817-1862).

Però primer va el de Barcelona, eh? Bé, era només per continuar ampliant la llista de lectures que entre tots hem de fer.

Laura

1 comentari:

Anònim ha dit...

Perdoneu l'errada: Mary Wollstonecraft (1759-1797) era la mare de Mary Shelley, va morir en donar-la a llum. La Wollstonecraft va ser la autora de Vindicació dels drets de les dones. Filòsofa i escriptora, esposa del també filòsof William Godwin.

Laura