10/11/08

Propera tertúlia: Barcelona polèmica





Després de la ressaca il·lustrada de l’última tertúlia, finalment es va decidir passar pàgina i canviar de llibre, ja que molts s’havien llegit tota l’Encyclopedie de la A, a la Z.

Pròxima tertúlia, 5 de desembre de 2008, última de l’any.

Barcelona: mil años de Historia
Felipe Fernández Armesto
Editorial Península, 2006, v.o 1991.


Estem davant d'un llibre polèmic, escrit per un historiador anglès d’origen espanyol, professor a Oxford, que intenta donar una visó desmitificadora del passat de Barcelona amb frases com aquesta:

Hace casi mil años, cuando comenzó su expansión, podría haber sido la Venecia del Mediterráneo Occidental; unos quinientos años después, cuando aquel destino se frustró, podría haber sido la Lisboa del este peninsular. Pero acabó siendo una capital de provincias y, según el modelo mediterráneo, el núcleo de una poderosa conurbación, la mayor de la costa mediterránea occidental; aún así, para vergüenza de la mayoría de sus ciudadanos pensantes, sólo una capital de provincias...

Som ciutadans pensants o no? Ens fa vergonya ser uns provincians?
Tot això ho discutirem a:

Arxiu d’història de Barcelona - Ca l’Ardiaca
Santa Llúcia 1 (Barcelona)
De 18:00 a 20:30

Gregor Siles (coordinador general)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

He començat a llegir el llibre i sembla més un llibre contra la història de Barcelona que d’història de Barcelona, però donarà joc a la polèmica com va passar amb “el silenci de les campanes”, el que passa que no sé si sortirà algú en defensa del llibre, per això proposo que algú faci d’advocat del diable.

Júlia ha dit...

Crec que se li veu una mica el 'plumero' ideològic a l'historiador. Avui penjo un article de Permanyer, crític amb el llibre, per anar fent barrila.