1/10/11

ENIGMA SABÀTIC (88): En cap cap cap el que cabia en aquell cap

En una època ja una mica antiga els metges encuriosits sentien molt d'interès en estudiar casos estranys, com ara el d'un xicot italià, pastor, que era un prodigi en el tema del càlcul i que va visitar Barcelona en una ocasió, visita que va desvetllar una expectació enorme. Va fer demostracions diverses, en aquella època -i potser en la nostra- la frontera entre el circ i aquesta mena d'espectacles científics era molt subtil. 

El nostre protagonista creia que el cas d'aquest jove era una demostració d'aquelles teories, aleshores molt de moda, i que la forma del seu cap evidenciava el seu do impressionant en relació al càlcul.


El nostre protagonista va néixer en una ciutat costera molt coneguda de tots nosaltres on, setanta-cinc anys després de la seva mort, li va dedicar un monument:




Encara era petit quan la seva família, a conseqüència de les guerres napoleòniques, es va traslladar a una altra ciutat, també marinera:



Quan la seva família va retornar a casa ell es va quedar estudiant en aquella ciutat i més endavant es va traslladar a un altre indret, embarcant-se en una corbeta on feia classes de francès i castellà als oficials.


Va treballar i estudiar en diferents ciutats del país on havia anat però a la de la fotografia s'hi va està vuit anys. Va escriure diferents textos per a l'estudi del castellà i més endavant es va dirigir a...




I una mica més endavant a...


A tot arreu va fundar centres d'ensenyament i revistes. Aviat es va fer seguidor d'una matèria que aleshores es trobava en ebullició i va fer molts estudis que s'hi relacionaven, estudis pràctics i en directe. Aquest seriós senyor de qui penjo una imatge n'havia estat el pioner:






Va decidir, però, que li calia tornar al país d'origen, tot i que ja era professor en una prestigiosa universitat estrangera.


De retorn es va trobar amb el país que es va trobar i tot i que era catòlic i espanyol de cor i d'actes el van empresonar uns mesos i va patir persecucions. Afortunadament se'n va sortir i no va voler tornar a marxar del país pel fet que les dificultats esperonaven el seu afany investigador. D'alguna manera també se sentia català i el títol del seu primer llibre sobre la matèria així ho feia constar: Introducción a la .............por un catalán.

L'especialitat que ell va estudiar amb els anys s'ha considerat pseudociència o protociència, ja que es basava en aspectes físics de la persona que no comptaven amb diversos factors que avui coneixem. Malauradament aquells tipus de coneixements i estudis van forjar teories racistes que van justificar moltes barbaritats i prejudicis. El nostre home també era seguidor de les teories higienistes, aficionat als balnearis i a allò que en deien prendre les aigües.


Un altre italià seguidor d'aquelles teories afirmava que la delinqüència anava relacionada amb l'aspecte físic, tot i que hi incidien factors ambientals, educatius i fins i tot geogràfics i climàtics. Però tot i que avui aquelles creences resten totalment desfasades, mentre a Itàlia conserven un museu complet sobre aquest senyor, que aplega les seves inquietants col·leccions, i que no recomano als esperits sensibles, a més  d'informació sobre l'època, el nostre protagonista, molt més pluridisciplinar, tan sols ens sona a carrer.







Tot i que no la va encertar, el nostre home era un senyor molt intel·ligent, honrat, sacrificat i treballador, dedicat a les seves investigacions, molt admirat pels seus contemporanis que en van escriure diferents biografies. Va morir solter, als setanta-quatre anys, tot i que la vídua d'un ric barceloní l'havia volgut casar amb insistència, i molt bé per cert. Segons explica la tafaneria retrospectiva tenia afició a les cases de barrets i és que l'estudi dels caps no el privava d'investigar sobre la resta del cos. Segons ell afirmava, quan el volien casar, no tenia la forma de cap adient a l'estat matrimonial. També s'havia interessat en els darrers anys per les teories d'algú que reposa aquí:




Les seves teories i creences van morir amb el segle. Avui el seu nom ens evoca un carrer barceloní una mica pijo. Cosa que és una llàstima, la veritat.



Segurament ja intuïu per on va la història. A veure doncs si esbrineu qui va ser el nostre protagonista i els altres personatges que es mencionen a l'enigma d'avui. I, és clar, el perquè i el com de la resta d'imatges.


De fet la nostra societat no és tan diferent d'aquella i de tant en tant també s'estenen teories alternatives i creences que amb el temps mostren les seves errades, remeis naturals dels quals no es demostra l'eficàcia, brames que troben el camp abonat en les nostres pors i en el nostre afany de saber i conèixer. Són camps en el qual és fàcil que, a més de persones serioses, com el nostre protagonista, s'hi barregin molts oportunistes i xarlatans.

6 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

creo que lo seeeeeee ¡¡¡¡ Una abraçada y...salut

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Crec que és en Marià Cubí i Soler, Malgrat 15/12/1801, Barcelona 5/12/1875.

Anònim ha dit...

MARIANO CUBI,EL REI DE LA FENOLOGIA.
VA NEIXER A MALGRAT....
VA VIURE DE PETIT A MAHO.....
MESTRE O ALUMNA,NO HO SER BE,A WASHGTON..
PROFESOR A LA HABANA I A MEXIC,DESPRES VA ANAR APETAR A N.ORLENS,
A GALICIA VA PATIR UN JUDICI....NO SE RES MES.
JUGANT.....

Orio43 ha dit...

El personatge: Marià Cubi
http://ca.wikipedia.org/wiki/Mari%C3%A0_Cub%C3%AD_i_Soler
http://www.filosofia.org/aut/001/1876cubi.htm

Imatge 1- l’altre
Vito Mangiamele
http://hoteltelegrafo.blogspot.com/2011/06/calculistas-precoces.html

Imatge 2- poble
Malgrat de Mar, on va néixer

Imatge 3- estudis
Maó, on es va traslladar la família el 1810

Imatge 4- ciutat treball
Baltimore, on va treballar al col•legi Santa Maria.

Imatge 5- mes treball
La Habana, fundà el col•legi San Fernando.

Imatge 6- ciutat 3
Tampico, on fundà el col•legi “Fuente de Libertad”

Imatge 7- fundador
Franz Joseph Gall
http://es.wikipedia.org/wiki/Franz_Joseph_Gall

Imatge 8- més llocs de feina
Universitat de Nova Orleans?

Imatge 9- vasi-small
El museu de Cesare Lombroso

Imatge 10- tomba
de Franz Anton Mesmer, teoria del magnetisme animal

Imatge 11- s de compostela
Santiago de Compostela, on un tribunal eclesiàstic el va jutjar.

Anònim ha dit...

Encara que sigui a última hora, publico el que jo he trobat sobre el personatge en quëstió:
Protagonista: Mariano Cubi
1ª foto --
2ª foto: Malgrat de Mar, lloc del seu naixement
3ª foto: Mahón on es va trasladar a viue amb els seus pares quan encara era petit
4ª foto :Baltimore, ciutat dels EEUU, on hi va estar 8 anys
5ªfoto: Cuba, on també hi va estar.
6ª foto: Tampico de Tamaulipas ciutat de Méxic on va anar en sortir de Cuba
7ª foto: Franz Joseph Gall
8ª foto --
9ª foto --
10ª foto --
11ª foto: Vista de Santiago de Compostela on hi va impartir un curs de Frenologia.
Núria

Júlia ha dit...

Gràcies a tothom per participar!!! Efectivament, Marià o Mariano Cubí!!!