23/9/11

ENIGMA SABÀTIC (86): Un rei poeta i antisemita



El nostre protagonista va ser un rei, un rei d'una llarga llista que fa anys, molts anys, en temps dels nostres avis, feien aprendre de memòria a les escoles de categoria.

Avui no en parlem molt de tots aquells senyors. Són d'un temps en el qual Espanya no era Espanya, Catalunya no era  Catalunya, Europa no era Europa i tot es començava tot just a conformar una mica, entre lluites diverses.



El seu nom sortia en un d'aquells versos humorístics -en castellà- que s'acostumaven a recitar i escenificar en focs de camp i castanyades parroquials. El seu autor va ser un advocat aficionat a la literatura divertida que també va escriure llibrets per a sarsueles i va morir el 1936, tot i que de mort natural.



El nostre rei es creu que va fer construir a una bonica ciutat hispànica una església dedicada a la seva patrona. En aquesta església van tenir lloc quatre trobades molt importants.



Sabem algunes coses d'aquest rei, com ara que odiava el teatre. Fins i tot se sap que va renyar un  bisbe a causa de la seva afició a l'art escènic i als espectacles amb animalons. Ell mateix, per cert, tenia cura de nomenar bisbes quan calia. Tampoc li agradava que els bisbes entressin en un monestir com a monjos. Tot i amb això, ell va tenir un fill monjo.

Era un temps d'heretgies i controvèrsies sobre temes religiosos, cosa que propiciava les reunions per clarificar aquests temes tan punyents.

Aquest rei també tenia aficions literàries, va escriure un poema sobre els eclipsis, en aquella època sembla que n'hi va haver uns quants que van fomentar un retorn al paganisme,  i un altre dedicat a un sant molt important en l'època, assassinat per uns reis enemics del nostre protagonista que també van tenir un final molt tràgic.


Va perseguir de forma ferotge els jueus agreujant unes penes que alguns antecessors seus havien fet més pietoses. Va haver de controlar revoltes en diferents territoris del que avui és Espanya i en una ciutat catalana molt coneguda es va fer un sínode on es va confirmar la doctrina sobre el celibat dels clergues.

El va succeir un fill seu que va regnar molt poc, probablement va ser assassinat. Ell també va morir de forma estranya a la ciutat on havia fet construir l'església. El va succeir un altre rei, és clar, que sembla que portava aquesta corona tan original:


Aquestes històries pertanyen a un temps ombrívol i poc conegut, sovint oblidat. De tota manera, considerant el que va passar a Europa entre 1914 i 1945 potser no hem millorat tot el que caldria.

Ja sabeu qui va ser el nostre monarca protagonista? I quina relació tenen amb ell les imatges? No és tan difícil com sembla tot i que aquells senyors i dames tenien uns noms una mica complicats, la veritat...

6 comentaris:

El veí de dalt ha dit...

Que era un rei visigot era fàcil. Mirat la llista, veig un tal Sisebuto (vaja nom!) que acompleix tots els requisits. VA ser rei entre 612 i 621. Tenia un fill monjo. Va morir ens estranyes circumstàncies i el va succeir Recaredo II. Va escriure l'Epistua sisebuti sobre els eclipses.

Imatges:

1.?
2. Santa Leocadia, eprquè li va dedicar una església a Toledo (la capital del regne visigot)
3. Circ romà de Tarraco (perquè el bisbe que va reprendre era Eusebi de Tarraco)
4. Sant Desideri, a qui va dedicar un poema.
5. ?
6. ?
7. És la corona de Suisintila, que va succeir el fill de Sesibuto, Recardo II, mort a les poques setmanes.

Tot Barcelona ha dit...

Estoy con el Larrousse...este si que lo averiguo ¡¡¡¡¡¡

Anònim ha dit...

1.- JOAQUIN ABATI
2.- STA LEOCADIA
3.- TARRAGONA
4.- SANT ISIDOR
5.- INCONNU
7.- CORONA VOTIVA
8.- SISEBUT

Júlia ha dit...

Sisplau, si entreu al blog com'anònim' poseu el nom al final de la solució ja que rebo respostes que no sé de qui són.

Anònim ha dit...

El protagonista de l'enigma d'aquesta setmana, es:
El rei visigod SISEBUTO
La primera imatge es de Joaquín Abati Diaz, que va esciure un poema divertit sobre els reis de la época.
la segona imatge es de Santa Leocadia de Toledo.
la tercera imatge es el tetatre romà de Tarragona.
la quarta imatge és de San Desiderio, de qui el nostre protagonista va escriure l'obra "Vida de San Desiderio"
la quinta imatge, no l'he pogut trobar.i l'ultima imatge és la corona de Suintila, rei visigod que va succeir a Recaredo II, fill del nostre personatge.
Núria

Orio43 ha dit...

El rei poeta

Sisebut
http://ca.wikipedia.org/wiki/Sisebut

Imatge 1- escriptor
Joaquin Abati
http://www.poetasandaluces.com/poema.asp?idPoema=926

Imatge 2- santa
Santa Leocadia, Toledo

Imatge 3- ciutat bisbe
Tarragona, teatre romà

Imatge 4- sant màrtit
Sant Desideri

Imatge 5- dolents matasants
Matrimoni de Sigebreto i Brunegilda

Imatge 6- corona successor
Corona de Suintila

Una època molt interessant.