23/9/11

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 85: Vençuts però combatius








La primera imatge correspon a Pere Joan Barceló i Anguera, conegut com Carrasclet. Reprodueix una part del  monument que se li ha erigit a Capçanes. Té relació amb la quarta imatge, on es pot percebre el campanar de Marçà.


La segona correspon a Francesc Macià i Ambert, conegut com a Bac de Roda i mostra el bust que se li ha erigit a Roda de Ter. Té relació amb el temple romà de Vic, ja que en aquesta comarca és on va lluitar.


La tercera imatge correspon a l'escut d’armes dels germans Nebot a Cal Gallisà a Riudoms. L'altre imatge que hi té relació és la de l'església de Riudoms.

La quarta mostra Antoni de Villarroel i la imatge pertany al poble de Vilanova Dos Infantes, d'on era originari el seu pare. Com explica Toni Serra hi ha una certa controvèrsia sobre la seva mort, que es creia que havia tingut lloc a Segòvia el 1742. Investigacions recents creuen que va morir molt abans, el 1726, a A Corunya, empresonat en pèsimes condicions. Continuarem investigant, doncs. La veritat és que la història de Villarroel encara desvetlla moltes discussions i visceralitats per part de la catalanofòbia habitual i arrauxada.