15/7/11

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 75: Personatges italians





Ho con me lo strumento per farne degli altri!

Caterina Sforza 




(una dama de caràcter, ensenyant les vergonyes durant un setge i remarcant que si li mataven fills en podia fer més...)





Prego Iddio che mi faccia morire compiendo sino all'ultimo momento il mio dovere di sacerdote e italiano, felice di chiudere il mio breve periodo di vita in un sacrificio supremo.


Giovanni Minzoni


(Un religiós antifeixista, assassinat pels feixistes)





Lo il mio discorso l'ho fatto. Ora voi preparate il discorso funebre per me.

Giacomo Matteotti 

(Una altra víctima del feixisme en alça, molt coneguda, socialista. El seu assassinat va generar una crisi profunda i una espiral de violència).



Le classi numerose che occupano le posizioni più umili della sfera sociale hanno bisogno di sentirsi grandi dal punto di vista nazionale per acquistare la coscienza della propria dignità.




Camillo Benso conte di Cavour



(Tot un pare de la pàtria, en aquest cas de la unificació italiana, el tema de fomentar el nacionalisme en les classes popular hauria de ser motiu de debat en els temps que ens acullen...)




È sempre la storia di Socrate, di Cristo e di Colombo! Ed il mondo rimane sempre preda delle miserabili nullità che lo sanno ingannare.

Giuseppe Garibaldi 

(Un vell conegut nostre, ja vaig parlar dels seus amors i aventures. Un altre pare de la patria i heroi nacional, amb llums i ombres, tot un caràcter, no li tindrem en compte que un seu descendent va trair Macià).








Non è mai troppo tardi per andare oltre.

Dante Alighieri





(Poca cosa es pot dir que no se sàpiga, un pare de la llengua italiana que ja tenia al cap això de la unitat, i és que quan estem units ens volem desunir i a l'inrevés. Tot un mite literari).




Le idee fanno paura a chi non ne ha.

Vasco Pratolini



(Un gran escriptor, amb algunes de les seves obres traduïdes al català per Maria Aurèlia Capmany, imprescindible per conèixer una Florència diferent de la tòpica i turística, lluitadora, moderna i socialista).



Gli italiani sono sempre pronti a correre in soccorso dei vincitori.

Un altre gran escriptor, crític i corrosiu, encara poc conegut a casa nostra, una altra gran frase seva fa: A Itàlia els feixistes es divideixen en dos grups, feixistes i antifeixistes.

Jo diria que malauradament no tan sols a Itàlia...



La legge in Italia, è come l'onore delle puttane.
Curzio Malaparte

(Un altre gran escriptor, molt llegit fa anys i avui reeditat. Va ser un feixista antifeixista i un personatge controvertit i polièdric).



In questo mondo, quando si può, bisogna mostrarsi cortesi con tutti, se vogliamo esser ricambiati con pari cortesia nei giorni del bisogno.


Collodi, Carlo Lorenzini, l'autor de les aventures de Pinocchio, que enguany fan cent trenta anys...


O Dio, la Chiesa Romana in mani dei catalani!
Pietro Bembo


Un humanista, escriptor, poeta... Va fer aquest sarcàstic comentari quan Borja va arribar a Papa de Roma, com és ben sabut, i ja es veu que no tothom ens estimava en aquells temps. Tot i que sembla que més endavant, quan Lucrècia era duquessa de Ferrara, va mantenir amb ella un tòrrid romanç i tot. La frase preocupa encara molt a determinats poders valencians, ja que això de dir català a un valencià... He trobat per la xarxa fòrums diversos sobre el tema i tot (!).


Demà, un nou enigma, i com que vinc d'aquelles terres pot ser que hi torni, històricament parlant. Aviso.

2 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

Gracias...Una entrada magnífica.

Júlia ha dit...

Gràcies, Miquel!!!