15/7/11

ENIGMA SABÀTIC (76): Història d'un regne 'soufflé'

Tenim tendència a creure que els mapes polítics són estables quan, de fet, no hi ha res més variable i fràgil que una frontera.



Molt sovint no són els habitants d'aquelles terres els que poden triar el seu límit, sinó que poders fàctics a nivell més gran fan i desfan segons toca. De vegades fins i tot i hi té un gran paper la casualitat, pura i dura. O la sort.

L'enigma d'avui fa referència a un regne de curta durada. Va durar sis anys, si fa no fa.



Els seus monarques, col·locats en el tron per interès de qui aleshores remenava les cireres europees, són vells coneguts nostres ja que els hem vist sovint en una imatge familiar molt popular, obra d'un pintor famós, en un paper una mica secundari, això sí.

Eren cosins, per cert, la parelleta. El noi va morir jove, amb trenta anys, i la seva vídua, tot un caràcter, va voler anar per lliure, ja que l'hereu era petitet encara, i instal·lar un regne més d'acord amb el tarannà familiar i menys amb el liberalisme en creixement que anava acabant amb els antics règims.



Com era d'esperar, aviat la van fer fora. Va tornar amb la família però va prendre partit a favor del pare en contra del seu germà.

Per les seves idees, empeltades d'estrangerisme proper, la van foragitar de la línia successòria del seu país. De tota manera va aconseguir per al seu fill un ducat important, que també va durar poc.

Aquest xicot, el fillet, va estar a punt d'esdevenir rei d'un país americà que estava disposat a establir una monarquia estable si tot anava bé. La cosa no va prosperar per motius diversos i llargs d'explicar. Morta la mare, el noi va retornar a la terra on havia estat príncep hereu tot i que les revoltes liberals van fer que hagués de marxar a l'exili, un exili prou còmode.



Una descendent familiar va esdevenir la reina emblemàtica i estimada dels carlistes de l'època, per via matrimonial.




Espero no haver-me embolicat amb tanta família. Segur que ja sabeu...


a) A quin regne de breu durada em refereixo?


b) Qui van ser els seus reis, durant la poca durada del regne?


c) Quina relació tenen les imatges penjades amb aquesta família reial i les seves circumstàncies?



1 comentari:

Orio43 ha dit...

El regne de breu dorada
Regne d’Etrúria

Els seus reis
1801- 1803 Lluís d’Etrúria
1803- 1807 Lluís II d’Etrúria

Imatge 1- el cor
No la he trovat

Imatge 2- nen
María Luisa de Borbón y su hijo Carlos Luis, obra de Francisco de Goya (1800).

Imatge 3- productes
Formatge parmesà.

Imatge 4- batalla
Tampoc.

Imatge 5- estatua
La quimera de Arezzo, una de les més famoses escultures etrusques.

Avui no ha estat fàcil.