23/7/11

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 76: El Regne d'Etrúria, petit i breu

El regne de breu dorada va ser el d'Etrúria, un d'aquells intents napoleònics d'anar creant estats satèl·lits segons la seva conveniència.

Aquest regne va arribat a tenir dos reis, Lluís I i Lluís II. Precisament la seva creació va tenir lloc a Espanya, en el marc del Tractat d'Aranjuez. El seu nom va ser el de l'antic territori que els romans van acabar per absorbir i del qual en sabem poca cosa tot i que ens n'han restat molts objectes de tota mena.

Lluís I era duc de Parma i estava casat amb una infanta d'Espanya, Maria Lluïsa, que en el magnífic quadre de la família de Carles IV es pot veure amb un nen als braços, Lluís II, i amb el seu marit, que també era cosí seu, al costat.



La imatge de l'edifici pertany al Santuari de Santa Maria della Secatta, de Parma, i en ell s'hi guarda el cor d'un fill de Lluís II, Carles III de Parma.


El formatge parmesà feia referència als orígens de la família.

Maria Lluïsa, en morir el seu marit, no va ser gaire fidel a Napoleó, qui va suprimir el regne que havia creat. La infanta va tornar a Espanya i va prendre part activa en els problemes entre Carles IV i el seu inefable fill, Ferran VII.

Després de la derrota de Napoleó, la família va aconseguir el Ducat de Lucca.

Carles Lluís, Lluís II, va ser a punt d'esdevenir rei de l'Argentina, en un intent, com a Mèxic, d'establir allà una monarquia estable. La imatge de la batalla correspon a la Batalla de Cepeda, on aquest intent es va veure frustrat.

L'escultura és la Quimera d'Arezzo, una famosa escultura etrusca, que ha sofert diferents arranjaments al llarg de la història i que es pot veure al museu arqueològic de Florència.