10/6/11

ENIGMA SABÀTIC (72): Cinema històric i educatiu



No sé si a escola us passaven pel·lícules de tant en tant. Jo vaig veure la majoria d'aquestes que evoco avui a l'entranyable teatre escolar, amb cadires de fusta que grinyolaven i en un ambient relaxat i distret per l'època, on fins i tot era permès menjar caramels, pomes confitades, pa amb xocolata i tramussos. Durant els anys quaranta i cinquanta el cinema hispànic va produir films històrics destinats a mostrar les grandeses de la pàtria. Malgrat la mala intenció doctrinària, avui el seu estil kistch, fins i tot en ocasions intentant reproduir pintures conegudes, té una certa gràcia nostàlgica. Les grans estrelles de l'època acostumaven a repetir sovint en aquell cinema en el qual van fer un gran aprenentatge. El pressupost era generós, considerant les circumstàncies i, en tot cas, les mancances d'atrezzo no es veuen tant en blanc i negre.

A l'escola aplaudíem quan els bons triomfaven i insultàvem els dolents sense pietat. Era una activitat molt participativa.

Avui l'enigma mostra dotze imatges d'aquell cinema irrepetible. A veure si sou capaços d'esbrinar els títols, a quins fets històrics es refereixen i qui són els i les protagonistes.




1.- Una dama intrigant i, a més, gavatxa... un perill públic, vaja!!! De tota manera, es va acabar equivocant i una altra dama la va fer marxar cap al seu país sense contemplacions.




2.- Una catalana universal, tot un caràcter. A veure quin gavatxo és capaç de dir-li res... 

3.- Aquesta imatge no és gaire bona però mostra un cavaller que va ser santificat i que va estiuejar pels nostres verals, en època de meditació. Va ser el fundador d'una empresa molt important i que no acostuma a estar en crisi, de moment, tot i que amb algun problema s'ha anat ensopegant al llarg dels segles.


4.- Aquest hi ha qui diu que també era català, encara és un misteri el seu origen. Aquí el podem veure fent cara de visionari i albirant els seus somnis ultramarins... Més endavant faria una estada a Esparreguera, el protagonista.


5.- No era ben bé catalana però el seu títol tenia alguna relació amb casa nostra. Aquí els dolents no eren els gavatxos sinó un míster que no sabia que el divorci no era legal ni aconsellable a la Pell de Brau. Mireu, encara va tenir sort aquesta dama, considerant que d'altres objectes de desig del senyor van acabar molt pitjor...


6.- Una noble dama de tràgic destí. Va reinar després de morir, que ja és difícil. A la pel·lícula la legítima era una gran dama de la cançó que de joveneta va dedicar-se al cinema.



7.- Aquí tenim la reina més reina de totes les reines, casada amb un català i rebent l'homenatge fidel d'un seu súbdit que dóna títol a la peli. Ella, sí, la Mary, aquí molt joveneta, gran actriu!!!

8.- Aquest sí que era un català típic de l'època i tot i que en el cartell recordi Errol Flynn l'actor era un senyor italià de bon veure. Sembla que el règim no va copsar la càrrega revolucionària de la història, una peli molt digna pel seu temps.

9.- Una altra gran actriu patint, a causa d'un altre gavatxo ambiciós a qui va aguantar fins a les velleses, ja exiliats tots dos. Té cançó de Conxa Piquer, va ser cosina de Luis Mariano i té un mig germanet farmacèutic.

10.- Així es forgen els grans homes, en bones i serioses escoles religioses. I és que aquell noiet prometia, però la seva vida no va esdevenir molt llarga, malauradament. Tot un clàssic.


11.- Una altra raresa del moment amb una forta càrrega autonomista i tot. Aquí teniu una gran dama, filla d'una saga actoral de categoria, a punt de defensar l'honor i la memòria del seu espòs amb les urpes i les dents, que el títol ja ens promet tal defensa acarnissada.


12.- Aquestes són les reines de veritat, aquelles que també acaben regnant al cel on tots, si Déu vol, ens puguem retrobar, esperant que hi hagi allà dalt algun cinema de barri on passar la llarga eternitat plegats, menjant cacauets.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

ENDAVANT: ANA MARISCAL "LA PRINCESA DE LOS URSINOS"
AURORA BAUTISTA "AGUSTINA DE ARAGON"
RAFAEL DURAN "SAN IGNACIO DE LOYOLA"
ANTONIO VILAR "ALBA DE AMERICA"
MARUCHI FRESNO "CATALINA DE ARAGON"
ALICIA PALACIO "INES DE CASTRO"
MARY CARRILLO "PELI NI IDEA"
AMADEO NAZZARI:"SERRALLONGA"
AMPARO RIVELLES:"EUGENIA DE MONTIJO"
POTSER "JEROMIN" AN JAIME BLANCH
AMPARO RIVELLES "PELI NI IDEA"
MARUCHI FRESNO "PELI NI IDEA".
JUGANT

Orio43 ha dit...

Imatge 1
No he trobat res

Imatge 2
Peli: Agustina de Aragón (1950)
Fet històric: Durante el asedio de las tropas francesas de Napoleón a la ciudad de Zaragoza, Agustina, joven prometida a punto de contraer matrimonio, se ve complicada en un asunto secreto del Estado. Encendida de patriotismos, decidida y valiente, se pone al frente de los aragoneses, a los que estimula y anima con su valor y su patriotismo. Agustina rompe con su prometido al enterarse de que se ha vendido a los franceses y se enamora de un bravo baturro llamado Juan. Animados por Agustina, figura inmortal en la historia de España, los aragoneses logran arrojar a los franceses de su territorio y obtener la victoria para ellos y para su patria.
Protagonistes: Aurora Bautista, Fernando Rey, Virgilio Teixeira, Eduardo Fajardo, Manuel Luna

Imatge 3
Peli: San Ignacio de Loyola (El Capitán Loyola) 1948
Fet històric: España, evangelizadora de la mitad del orbe, martillo de herejes, luz de Trento, espada de Roma, cuna de San Ignacio...; esa es nuestra grandeza y nuestra unidad; no tenemos otra. El día en que acabe de perderse, España volverá al cantonalismo de lo arévacos y de los vectones o de los reyes de Taifas.
Protagonistes: Ricardo Acero, Manuel Arbo, Alfred J. Barrett, Manuel Dicenta, Rafael Duran,Eduardo Fajardo.

Imatge 4
Peli: Alba de América (1951)
Fet històric: La película narra las peripecias de Cristóbal Colón (Antonio Vilar) desde su estancia en el Convento de La Rábida hasta su encuentro con los Reyes Católicos y, además, la gran odisea que supuso cruzar el Atlántico y arribar a las costas de América, dando comienzo así a una nueva era en la Historia de la Humanidad.
Protagonistes: Antonio Vilar, Amparo Rivelles, José Suárez, Juan Espantaleón, Antonio Casas, Eduardo Fajardo,Alberto Romea, Fernando Sancho, Nicolás Perchicot

Imatge 5
No he trobat res

Imatge 6
Peli: Inés de Castro (1944)
Fet històric: años después de su muerte, el Rey rescató su cadáver e hizo que la corte le besara la mano
Protagonistes: Alicia Palacios, Antonio Vilar, M. Dolores Pradera

Imatge 7
Peli: El doncel de la reina (1946)
Fet històric: Narra la vida y obras de Hernando de Albornoz, doncel de la reina Isabel la Católica desde la toma de Granada, en 1492.
Protagonistes: Manuel Luna, Carlos Muñoz, Mary Carrillo, Conchita de Lara, Mario Berriatúa, Xan das Bolas,Antonio Casas, Ángel Falquina, Nicolás D. Perchicot, Francisca Vives

Imatge 8
Peli: Don Juan de Serrallonga (1948)
Fet històric: En el siglo XVII un apuesto mozo catalán don Juan de Serrallonga lucha por la implantación del partido político "Narros".
Protagonistes: Amadeo Nazzari, Maria Asquerino, Jose Nieto, Félix de Pomés.

Imatge 9
No he trobat res

Imatge 10
No he trobat res

Imatge 11
No he trobat res

Imatge 12
Peli: Reina Santa (1946)
Fet històric: Una virtuosa princesa española se convierte en reina de Portugal , con la preocupado por las luchas sociales y de intrigas de la corte
Protagonistes: Maruchi Fresno, Antonio Vilar, Fernando Rey, Luis Peña, Julio Peña, José Nieto, Juan Espantaleón, Mery Martin, Barreto Poeira, Fernando Fernández de Córdoba, Milagros Lea

Júlia ha dit...

He penjat la solució en forma dels catells de cinema d'aquell cinema irrepetible. Mercès per la participació, també a la Núria que no ha pogut penjar la solució i me l'ha dit 'de paraula'.

Espero que heu passat una bona estona 'recordant' o descobrint.

Orio43 ha dit...

Molt bona estona, bé estones no m'ha estat gens fàcil aquesta setmana, però això és el que fa interessants els enigmes.