2/4/11

ENIGMA SABÀTIC (62): Molt més que el nom d'un vaixell mediàtic...



Va néixer a prop d'aquí...

El seu nom ens és més conegut, tot i que sovint escrit amb alguna variació,  a causa d'una pel·lícula emblemàtica, innovadora tècnicament, fins i tot simbòlica hores d'ara, de fa molts anys, que va esdevenir una icona del seu país i dels seguidors de la doctrina política que durant anys va ser la vigent, oficial i aclaparadora allà i una alternativa de l'oposició aquí. 

D'ell, algú va escriure:

...no se'l podrà confondre amb d'altres, mai, potser, no s'ha vist en una cort, en un consell, en un campament, un cortesà més fastuós i a la vegada salvatge, un ministre més emprenedor i menys treballador, un general més arrauxat i més indecís. Tota la seva persona resultava original per una inconcebible barreja de grandesa i petitesa, de mandra i d'activitat, de decisió i timidesa, d'ambició i d'indiferència...

Molt contradictori, doncs. La fortuna dels homes depèn, escriu el mateix autor, del moment històric. Allò que en un moment pot ser una virtut en un altre pot ser un defecte molt gros, les grans virtuts poden perjudicar, en segons quines circumstàncies. En tot cas, aquest senyor va tenir la fortuna de ser en el moment adient en el lloc oportú.

Un dels anteriors amants de la dona que l'ajudaria a conquerir fortuna i poder, per tal de reconquistar-la li va regalar aquesta pedreta, que porta el cognom de l'obsequiós. Compte, el retrat mostra una imitació, no us feu il·lusions!!!



Va tenir xamba a causa d'un cavall tossut i la gran dama, vídua afortunada destinada a passar a la posteritat, amb tendència a tenir amants diversos i joves, cosa que ha fet que la titllessin de nimfòmana quan en els senyors d'igual posició i possibilitats el tema de diversitat eròtica era igual o pitjor,  es va fixar en ell i li va amollar amor, càrrecs, honors i poder. Fins i tot es va arribar a dir que s'havien casat en secret. La seva amistat va durar força, tot i que la mestressa el compartia amb d'altres afortunats. L'època, la dama i el nostre protagonista són una mostra de les contradiccions d'uns temps violents i difícils que es volien modernitzar. Hi havia, en els sectors privilegiats, afició a la poesia, a la música, a la filosofia, fins i tot a la religió i al misticisme, mentre s'estossinava sense pietat als enemics i es governava amb mà de ferro i poca pietat humanística. 


El nostre protagonista va donar nom a un tipus de pobles irreals, pintats, i, per extensió a l'aspecte de tot allò que sembla de qualitat, mirat de lluny i és, de fet, una estafa o un engany. De tota manera, és molt possible que l'anècdota que va propiciar aquesta història sobre enganys decoratius no sigui certa, sinó una llegenda gairebé urbana.


Ell també es va distreure de les infidelitats de la dama poderosa, és clar. Va sentir molt d'afecte per unes seves parentes, tot i que aquest afecte anava molt més enllà del paternal, segons expliquen les cròniques. La senyora de la imatge va ser una d'aquelles nenes tan estimades per aquest oncle afectuós.



Home del seu temps, precisava d'un palau a la moda de l'època, que es va fer construir per aquest senyor del retrat, un gran arquitecte del moment, un dels millors. El palau després el va comprar la dama i se'l va arranjar al seu gust, no li venia d'una torreta...


Va morir a prop d'aquesta imatge, que possiblement en l'època era ben diferent... Es va dir que havia estat enverinat, cosa molt freqüent en un temps d'assassinats a dojo, però segurament va fer moixoni a causa d'una malaltia també habitual en aquells anys. En tot cas, va aconseguir el que volia, amor, diners, fama, poder, prestigi, tot i que sembla que no estava mai content, doncs personalment era contradictori i amb algunes tendències depressives. Més enllà dels afers amorosos no se li pot negar el pes militar i polític, reivindicat sovint a la seva terra i immortalitzat, de fet, per la pel·lícula que he esmentat al principi.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Gregorio Alexandrovich Potemkin
La primera foto correspon al poble de Smolensk que està a la vora de Chizhovo que és on en realitat va nèixer.
L'altra foto és de Varvara Galitzine, la neboda de la qual també va ser amant.
La última foto pot ser que sigui de Crimea, lloc on va morir, per més que ara en lloc d'un castell, hi ha un far,(pel que sembla).
Núria

Anònim ha dit...

acorazado potemkin
palau taurida
ivan starov

Anònim ha dit...

la pel.licula es el cuirasat potemkin
El protagonista el Sr. Potemkin.
El palau es el palau Taurida a Sant Petersburg.
L'arquitecte es Ivan Savrov, amic de potemkin,
castillo

Orio43 ha dit...

El personatge
Grigori Potiomkin
http://es.wikipedia.org/wiki/Grigori_Potiomkin

Imatge 1-
Catedral de la Dormición de Smolensk

Imatge 2-
No he pogut trobar-la

Imatge 3-
Varvara Galitzine (née Engelhardt), one of Potemkin's favourite nieces and at one time also his lover

Imatge 4-
Palacio Táuride y sus jardines a comienzos del siglo XX.
http://es.wikipedia.org/wiki/Palacio_T%C3%A1uride

Imatge 5-
Retrato de Iván Starov por Stepan Shchukin

Imatge 6-
Faro en Crimea.

Mercè Siles ha dit...

El personatge de l’enigma és Grigori Potemkin (1739 – 1791), estadista, militar, polític i amant de Caterina la Gran de Rússia.

La 1ª imatge és la Catedral de la Dormició a Smolensk , prop d’aquí va néixer Potemkin, concretament a Chizhovo.

La 2ª Es el diamant “Orlov”, joia que el príncep Grigori Orlov amant de Caterina la Gran, li va regalar.

La 3ª No he trobat la imatge però podria ser Varvara Von Engelhart, princesa Galitzine o la seva germana Catherine Von Engelharrt comtessa Skavronska, nebodes de Potemkin i de les que diuen que van ser amants també.

La 4rt. Es el Palau de Tauride, palau que Caterina li va regalar a Potemkin.

La 5ª És Ivan Starov (1745 – 1808) arquitecte que va construir el palau Tauride.

La 6ª Va morir a Crimea, en altres llocs posa que en concret va ser a Iasi que està a l’actual Romania, però la foto no la he trobat.

La pel•lícula és el Acorazado Potemkin de Sergei Einseinstein

Fins el proper enigma,

Júlia ha dit...

Mercès per la participació i felicitats pels encerts!!!