25/2/11

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 56: Si viatges pel vell nord glaçat...




La nostra protagonista era Cristina Haskonsdatter, princesa noruega que es va casar amb un germà d'Alfons X el Savi.



La primera imatge és “El Libro de los Juegos” d’Alfons X el Savi. Alfons X era germà de l’infant Felip de Castella, marit de Cristina de Noruega.



La segona imatge pertany all quadre de Knud Bergslien (1896), anomenat Birkebeiner. Els Birkebeines Torstein Skevla i Skjervald Skrukka, traslladen al petit Haakon IV de Noruega a la ciutat de Nidaros. Haakon IV era el pare de Cristina de Noruega.



La tercera imatge és Ferran III el Sant (1217 – 1252), rei de Castella i pare d’Alfons X el Savi i de Felip de Castella.



La  quarta imatge mostra Bereguela de Castella (1180 – 1246), àvia d’Alfons X i de Felip de Castella.



La cinquena imatge és la Col•legiata de Sant Cosme i Sant Damià a Covarrubias a on està enterrada Cristina de Noruega.



La sisena és la Col•legiata de Valladolid on es van casar Cristina i Felip al 1258.



La setena mostra els sepulcres de Felip de Castella i la seva segona esposa, Inés Rodríguez Girón, a l’església de Santa Maria la Blanca a Villalcázar de Sirga.



La vuitena pertany a  Violant d’Aragó i Hongria, esposa d’Alfons X el Savi i filla de Jaume I el Conqueridor i de Violant d’Hongria, improbable enverinadora de Cristina.



La novena  és la ciutat de Bergen o Bryggen on va néixer Cristina de Noruega.



La desena mostra les ruïnes del monestir de Rein a Rissa a on la reina Margarida Skulesdatter, mare de Cristina de Noruega va passar els darrers anys de la seva vida.



El llibre mencionat és La flor del norte, d'Espido Freire, tot i que abans d'aquest ja se n'havien escrit d'altres,  com el de Juan Arroyo Conde, per cert.

1 comentari:

Tot Barcelona ha dit...

Gracies ¡¡¡