19/2/11

ENIGMA SABÀTIC 56: La princesa que vingué del fred


















Del nostre personatge d'avui s'en sap poca cosa. Va viure pocs anys, no va tenir fills... L'allau de novel·la històrica que ens aclapara ha propiciat que darrerament es desvetllés la curiositat sobre el seu exotisme i la fessin protagonista d'unes quantes. En la promoció d'alguna fins i tot l'autor o l'autora es van disfressar de forma adient a l'època, i és que avui per vendre llibres s'ha de fer de tot.

Era una època en la qual algunes terres llunyanes volien obrir nous camins comercials i diplomàtics. Així que ja em teniu la noia, de sang reial, viatjant en condicions adients al context per nombrosos camins, no pas exempts de dificultats. La llegenda, no contrastada amb cap documentació reial, però em temo que esperonada per l'aparició de tanta literatura de ficció a l'entorn de la nostra protagonista, explica que en passar a prop de casa nostra el mateix rei li va proposar matrimoni en veure-la tan exòtica. 

En tot cas, ella va continuar el seu camí i la mateixa llegenda explica que en el seu lloc d'arribada un altre rei, parent polític de l'anterior, es volia casar amb ella, pel fet que la seva dona no tenia fills. La veritat és que sí que en tenia algun, tot i que havia trigat en quedar-se embarassada a causa de la seva joventut. Aquesta reina també ha rebut penjaments, com ara que de seguida va envejar l'estampa de la noieta, enverinant-la posteriorment, cosa altament improbable. Formarà part, aquesta història, de l'anticatalanisme peninsular? Sembla que va ser a causa del canvi de clima, que va emmalatir, i no és estrany, doncs devia ser ben bé, per a ella, com passar del gel a les brasses i en aquell moment no crec que hi haguessin cremes protectores dels raigs ultraviolats.

A la noieta, diuen, li van donar a triar entre dos prínceps i va triar el més guapo. No sembla que fos una època en què a les noies els donessin res a triar. El cas és que es va casar amb un germà del rei, un senyor que havia penjat la sotana, com diríem avui. L'alegria no va durar massa, la princesa del fred va morir aviat i el seu marit, que es va trobar sovint enmig dels molts afers complexos de l'època, es va casar dues vegades més. De la darrera dona va tenir un fill, que va morir de petit, i aquí es va acabar aquella branca noble.

Fa més de trenta anys, com que la curiositat no respecta res, van obrir el sepulcre de la dama i es veu que, malgrat els segles i les seves circumstàncies, encara estava de bon veure. Tot plegat, aquesta història ha generat agermanaments turístics entre el nostre estat i el de procedència de la senyoreta i un munt d'iniciatives diverses, agunes de santificades i tot,  les quals, considerant el poc pes polític i històric de la noia, mostren com l'atzar determina la nostra posteritat i com la bellesa i la joventut són valors ben vigents i en alça, ja que si la damisela hagués estat petita, rabassuda, lletjota, filla de Palau de Plegamans, i hagués mort de vella, segurament que no s'hauria vessat tanta tinta sobre la seva curta vida.

Qui era la dama? Per animar el tema, acompanyo l'enigma, com sempre, d'unes quantes imatges, relacionades amb parents, coneguts i indrets de referència. Ai, i és que les turistes de per allà dalt sempre han tingut molt d'èxit amb els espanyolets.

6 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

Me pongo a pensar y esta tarde, cuando venga mi hijo...lo adivinaré ...¡ haré trampas ¡ (psss)

Anònim ha dit...

La dama és la princesa Cristina, filla del rei Haakon Haakonsson, de Noruega.
El primer quadre té relació amb ella, suposo perque té a veure amb una pel.lícula, el director de la qual, era norueg.
El quadre dels vikings, perque ella era una princesa vikinga.
Hi ha una fotografia de la Ex-Colegiata de Covarrubias, on està enterrada la princesa.
la següent pot ser el Monasterio de las Huelgas?.
La que segueix, dos sepulcres del Monasterio de las Dueñas.
Una vista de la ciutat noruega de Bergen, des de on va sortir la princesa per anar a casar-se.
Els gravats que queden no els he localitzat.
Núria

castillo ha dit...

princesa cristina- noruega

castillo

Orio43 ha dit...

La dama:
Cristina Håkonsdatter
http://es.wikipedia.org/wiki/Cristina_H%C3%A5konsdatter

Imatge 1- imatge 8
;Llibre dels jocs- escacs- de Alfons X el Sabi.

Imatge 2- família 1
Birkebeiner, agrupació politic- armada a Noruega entre 1174 i 1218

Imatge 3- familia 2
Ferran III de Castella, pare del marit de la dama.

Imatge 4- familia 3
Barenguera de Castella, l’avia del marit.

Imatge 5- lloc 3
Col•legiata de Sant Cosme i Damià de Covarrubias.

Imatge 6- lloc 4
Runes de l’antiga Col•legiata de Santa Maria (Valladolid)


Imatge 7- lloc 8
Sepulcre de l’Infant Felip de Castella, el seu espòs, a l’església de “Santa Maria la Blanca de Villalcázar de Sirga”


Imatge 8-
Violant d’Aragó i Hongria. la cunyada.

Imatge 9- poble
Bergen, on va nàixer la dama.

Imatge 10 lloc 10
Runes del monestir de Rein on la mare de la dama va viure els seus últims anys.


L’escriptora i el llibre
“La flor del norte”, Espido Freire.
http://www.elcorreoweb.es/cultura/113290/espido/freire/resucita/princesa/vino/frio/castilla

Mercè Siles ha dit...

El personatge de l’enigma és Cristina de Noruega (1234 – 1262), casada amb l'infant Felip de Castella.

La 1ª imatge és “El Libro de los Juegos” d’Alfons X el Savi. Alfons X era el germà de l’infant Felip de Castella, marit de la Cristina de Noruega.

La 2ª imatge és el quadre de Knud Bergslien (1896), anomenat Birkebeiner. Els Birkebeines Torstein Skevla i Skjervald Skrukka, traslladen al petit Haakon IV de Noruega a la ciutat de Nidaros. Haakon IV era el pare de Cristina de Noruega.

La 3ª imatge és Ferran III el Sant (1217 – 1252),rei de Castella i pare d’Alfons X el Savi i de Felip de Castella.

La 4rt. Imatge és Bereguela de Castella (1180 – 1246), àvia d’Alfons X i de Felip de Castella.

La 5ª imatge és la Col•legiata de Sant Cosme i Sant Damià a Covarrubias a on està enterrada Cristina de Noruega.

La 6ª és la Col•legiata de Valladolid a on es van casar Cristina i Felip al 1258.

La 7ª són els sepulcres de Felip de Castella i la seva 2ª esposa, Inés Rodríguez Girón, a l’església de Santa Mª la Blanca a Villalcazar de Sirga.

La 8ª és la Violant d’Aragó i Hongria, esposa d’Alfons X el Savi i filla de Jaume I el Conqueridor i de Violant d’Hongria.

La 9ª és la ciutat de Bergen o Bryggen a on va néixer Cristina de Noruega.

La 10ª són les ruïnes del monestir de Rein a Rissa a on la reina Margarida Skulesdatter, mare de Cristina de Noruega va passar els últims anys de la seva vida.

Aquest enigma m’ha agradat molt, encara que fa una mica de pena la pobra Cristina de Noruega. En fi, fins el proper enigma.

Júlia ha dit...

Molt bé!!! Mercès per participar!!!