L'accés a nous documents desclassificats dels arxius de Londres, Berlín, Washington i Madrid ha permès provar que Joan March Ordinas (Santa Margalida, Mallorca,1880-Madrid,1962) va arribar a ser un dels homes més rics i poderosos del món (The New Yorker va dir que era la setena fortuna del món) gràcies a les seves activitats legals i il·legals: contrabandista, traficant d'armes, espia, aventurer, empresari de premsa, industrial, especulador, terratinent, financer, diputat, mecenes.
Si sobre els carnegies, rockefellers i vanderbilts s'han escrit moltes biografies i s'han fet un bon nombre de documentals, aquest no és el cas del financer mallorquí. I, en canvi, era tan astut, intel·ligent, agosarat, emprenedor, multimilionari i poc escrupulós com ells.
March tenia un únic objectiu: guanyar diners. El "com" era absolutament indiferent, i les guerres del segle XX van ser una bona font d'ingressos.
(Text corresponent a la presentació de la sèrie documental que TV3 va emetre el 2009 sobre Juan March).
El nostre personatge era Juan March, home misteriós, polièdric, afortunat en tot allò que emprenia i, en ocasions, sinistre, encara poc conegut en molts aspectes, ja que a més de les seves moltes i diverses activitats va ser discret en els seus afers personals fins on va poder. De vegades em sobta la ingenuïtat dels aparentment revolucionaris en voler destruir anodins símbols franquistes quan el nom d'aquest senyor, present a tants indrets, és el símbol més evident d'allò que diu: qui paga, mana. Però, vaja, contents i enganyats.
La primera imatge fa referència a una de les seves primeres activitats econòmiques, ja que comerciava amb porcs (literalment parlant, ep).
La segona imatge fa referència al que Francesc Cambó va dir d’ell, que era l’últim pirata del Mediterrani.
La tercera imatge, la bandera d’Argélia, es perquè al 1906 va comprar una fàbrica de tabacs a Argélia, amb la qual va fer molts i molts calerons.
La noia és Winona Ryder a la pel•lícula de Mujercitas on interpreta a Jo March. No cal dir que la família d'Alcott no té res a veure amb el senyor de Mallorca, que jo sàpiga, a banda del cognom.
La cinquena és l'avió Dragón Rapide, que va llogar Joan March per transportar Franco al Marroc des de Canàries. Va ser un dels principals finançadors de la sublevació del 1936.
La sisena pertany al municipi de Las Rozas (Madrid), lloc a on va morir d’accident el nostre protagonista.
La setena és de FECSA. Joan March va comprar la Barcelona Traction que després seria Fecsa.
Entre els darrers llibres que parlen de Joan March es troba Juan March: el hombre más misterioso del mundo de Pere Ferrer, a qui vaig escoltar per una ràdio de les Illes i que em va inspirar aquest enigma.
Ferrer, entre d'altres coses, incideix en el fet que March no era en absolut un mafiós, en el sentit correcte de la paraula, ja que no tenia clients i fins i tot la família era per a ell quelcom molt feble.
Aquí podeu accedir als documentals que TV3 va fer sobre aquest personatge on s'expliquen moltes coses però no pas totes, és clar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada