29/1/11

ENIGMA SABÀTIC (53): Prínceps, amants, flocs de cabell i senyors presumits



La mort recent d'una gran actriu d'ullassos blaus i trajectòria excel·lent m'ha fet pensar en aquest enigma. I és que aquesta senyora del cinema va fer, en una sèrie que va passar sense pena ni glòria, però filmada amb l'ofici que caracteritza el país d'origen, el paper de la dama de la nostra història.





Va néixer, la de veritat, (no la de ficció, que era de la capital i, a més, d'un barri emblemàtic i fi d'aquesta capital) en un indret bonic, en una zona que avui és de les més turístiques del país. Per aquelles rodalies hi ha mar i muntanya, paisatges com ara aquest:



Una gran sort per a les dames era, ja que es casaven joves i a gust de la família, quedar-se vídues i amb calerons, cosa que a la nostra protagonista li va esdevenir per partida doble, quedant allò que en diuen vulgarment arregladeta. Va alternar amb el bo i millor de la societat de l'època i així va ser com va conèixer un príncep reial de bon veure.

Aquest senyor, expliquen col·leccionava cabells -del cap, no com el iaio noble de La escopeta nacional- de les seves amants, i segons se sap va arribar a tenir-ne set mil, que ja és un bon nombre. No consta que aquelles relíquies amoroses es conservin a cap museu de l'erotisme, per desgràcia. 

Es van arribar a casar en secret i tot, cosa que fa pensar que la cosa anava de veres. Però hi havia problemes de religió i també polítics. Legalment, el matrimoni era nul. Pressionat per la família, el príncep, com sol passar, es va casar amb qui tocava, tot i que es van tocar poc. Amb aquesta senyora, concretament:


La cosa no va anar bé i segons el col·leccionista de flocs de cabell, només van fer l'amor o el que fos en tres ocasions. Van arribar a tenir una filla, però, un miracle, segons manifestava el príncep, una noia dolça i molt estimada, que va morir jove, de part, a causa, expliquen, de les cures de cavall dels metges de l'època i que tenia el mateix problema que un rei fa poc cinematografiat amb èxit. La relació entre la parella va ser terrible, fins a la mort, una mica fosca, de la reina, malgrat tot força popular entre les masses.




La nostra protagonista i el seu príncep, que no acabava mai de ser rei, a causa d'uns problemes intermitents del seu pare, que també han fornit històries de ficció cinematogràfica exitoses i amb repartiments de luxe, va passar per alts i baixos i va durar molts anys, fins al trencament definitiu. Tot i amb això, el senyor va conservar les cartes de la dama, que es van destruir a la seva mort, per si un cas i que avui tindrien molt d'interès.



Malgrat aquest gran amor, el príncep, una mica dropo, sedentari i que segons diuen es va anar engreixant com un toixò, va tenir moltes altres amants.  Tot i que les cartes de la dama es van cremar, una actriu que també va tenir embolics amb ell, per venjar-se de l'abandonament, va vendre les seves. Cap fill ni filla no el va sobreviure i va ser el seu germà qui el va succeir. Aquest va oferir un títol a la nostra protagonista, que aquesta va refusar molt noblement. Va morir gran i la van enterrar pels verals de la propera fotografia, poc després que a Espanya s'hagués suïcidat un conegut i lúcid escriptor i uns mesos abans de què morís, també sense descendència malgrat els esforços realitzats per tenir-ne, el germà del seu antic amant. El país havia experimentat molts canvis, un gran augment demogràfic, molta immigració a causa de fets diversos i el nou període esdevindria llarg i emblemàtic.

 

Ja que la d'avui és una història frívola, malgrat el rerefons polític, evocaré també un personatge d'aquells anys, que va acabar per donar nom a alguna botiga nostrada i que vam conèixer a través d'imatges com aquesta:



I, finalment, com que he iniciat aquesta història per tal d'homenatjar una actriu, aquí la teniu, molt joveneta, quan encara no havia estat l'amant del príncep en qüestió. En pau descansi al cel de les grans actrius.



Segur que ja sabeu per on va la història. 

Qui va ser la dama evocada? I el seu príncep?

Si, a més, esbrineu la relació de les imatges amb tot plegat i a què treuen cap les referències cinèfiles, aconseguireu el cum laude.

11 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

¡ que buena adivinanza ¡

Anònim ha dit...

JORDI IV, PRINCEP REGENT
ANA FRITZHERBERT (O SIMILAR)
L'ACTRIU FINADA FA POC ES SUSANN YORK.
LES PELIS: NO HO TINC TAN CLAR...PERO SOMMI.
"LA FOLLIA DEL REI JORDI"
"BEAU BRUMEL"
JUGANT

Júlia ha dit...

Ep, em sembla que aquesta setmana és massa fàcil i tot...

Anònim ha dit...

La dama en cuestió, és:Maria Ana Fitzherbert i l seu príncep, el fututr rei Jorge IV
1ª fotografia: un indret de Londres, el barri de Chelsea on va neixer l'actriu esmentada.
2ª foto:u pisatge de Mambridge-Hampshire, on va neixer la dama de l'enigma.
3ª foto: Carlota, la filla del rei Jorge IV
4ª suposo un plano de la serie que va interpretar Susannha York en el paper de la dama en cuestió. La serie era el "principe regente"?
5º foto: Kemp Town - Brighton, on va ser enterrada la dama.
6ª foto: L'actor Stewart Granger, el el paper de "Beau Brumel"
7ª foto: la actriu Susannha York.
Núria (Feb)

El veí de dalt ha dit...

Fàcil? Coi! D'entrada recordo tan sols que el monarca col.leccionista de flocs de cabell era Jordi IV d'Anglaterra, oi?

El veí de dalt ha dit...

Mira, wikipedia m'ha dut a aquesta dona...una tal Maria Anna Fitzeherbert (1756-1837)

http://es.wikipedia.org/wiki/Mar%C3%ADa_Ana_Fitzherbert

El veí de dalt ha dit...

Ah! I l'escriptor espanyol que es va suicidar va ser Jose de Larra. L'actriu de l'última foto...em recorda la Rommy Schneider o la Umma Thurman. Però no sé...

Júlia ha dit...

Veí, et recordo que només publico, fins divendres, les respostes que no són bones, vol dir que les anteriors que m'has enviat estaven bé, he, he.

Sobre l'actriu, entre una de les seves intervencions juvenils n'hi ha una en la qual s'explicava la vida d'un senyor famós i pioner pel que fa a les relacions sexe-vida.

Orio43 ha dit...

Dama:
María Ana Fitzherbert
http://es.wikipedia.org/wiki/Mar%C3%ADa_Ana_Fitzherbert

Princep:
Jorge IV del Reino Unido
http://es.wikipedia.org/wiki/Jorge_IV_del_Reino_Unido

Imatge 1- Casa barri
La casa d’Oscar Wilde al carrer Tite a Chelsea (barri en el que va néixer la Susannah)

Imatge 2- zona va néixer
Bambridge, Hampshire

Imatge 3- nena
Carlota Augusta de Gales, filla de Jordi IV i Carolina de Brunswick-Wolfenbüttel

Imatge 4- imatges
???

Imatge 5- lloc
Kemp Town, Brighton

Imatge 6- imatge
Stewart Granger i Elizabeth Taylor a la pel•lícula Beau Brummell

Imatge 7- actriu
Sussannah York a “Tom Jones (1963)”

Mercè Siles ha dit...

El personatge de l’enigma és Maria Ana Fitzherbert (1756 – 1837), amant del rei George IV del Regne Unit.
La 1ª imatge no estic segura de que es refereixi a una casa del barri elegant de Londres, Chelsea, a on va néixer l’actriu Susannah York, que va fer de Maria Ana Fitzherbert a la sèrie de televisió “El Princep Regent” al 1979.

La 2ª imatge és Hampshire a on va néixer Maria Ana Fitzherbert, en concret a Bambridge.

La 3ª imatge és Carlota Augusta, l’única filla del rei George IV i de Carolina de Brunswick-Wolfenbüttel, que va morir de part.

La 4rt. Imatge és de la pel•lícula “la locura del rey Jorge” (1995) amb la Helen Mirren, que explica la historia del rei George III, pare de George IV , que per la seva malaltia va ser regent durant 9 anys el fill.

La 5ª imatge és kemp Town a Brighton a on està enterrada Maria Ana Fitzherbert.

La 6ª imatge és de la pel•lícula “Beau Brummell” (1954) aquí la van anomenar “El árbitro de la elegancia”, amb el Stewart Grange i la Liz Taylor. Explica la historia de George Bryan Brummell, un dandi amic del rei George IV, amant de la moda que li va refinar el gust en qüestió de vestimenta.

La 7ª imatge és la de l’actriu Susannah York fent la pel•lícula de Tom Jones.

Fins el proper enigma.

Júlia ha dit...

Ep, veig que això s'anima!!! Felicitats a tothom i fins demà!!!