28/1/11

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 52: Andrea Dòria, mar, combats i ambició


Com heu endevinat el personatge era Andrea Dòria (1466-1560), almirall i home d'estat genovès.

La primera imatge corresponia al poble d'Oneglia, on va néixer, a la costa de Ligúria.

La segona imatge, com el Toni ha endevinat, és del Canon Episcopi, un text medieval on es nega l'existència de les bruixes. Curiosament, el Papa a les ordres del qual va treballar Doria en els seus inicis professionals, Inocenci VIII va canviar d'opinió, va manifestar la seva existència, va nomenar gent com Torquemada, va afavorir la Inquisició i la publicació de coses com ara el Malleus Maleficarum, escrit també per monjos dominics alemanys, Kramer i  Sprenger,  i va propiciar la primera gran cacera de bruixes, feta a Alemanya. Malauradament, com sol passar, els espanyols han estat culpabilitzats sobre el tema quan el fet estudiat és que el nombre de bruixes estossinades va ser moltíssim més alt per Europa central que no pas a la pell de brau on preocupava molt més la (suposada) heretgia.

El quadre següent és la Venus d'Urbino, de Tiziano, i té relació amb el nostre personatge pel fet que després de la mort del Papa Inocenci VIII es va traslladar a Urbino i va entrar al servei del Duc d'Urbino.

El collar de l'ordre del Toisó d'Or, la següent imatge, va ésser concedit per Carles I a Dòria, pels serveis prestats a la corona espanyola.


La imatge del personatge correspon a Schiller, filòsof i poeta alemany, que va escriure La conjura dels Fieschi, sobre la conspiració contra Dòria, l'any 1547, en la qual va morir l'hereu i nebot del navegant i en la qual s'hi va barrejar gelosia, faldilles, odis, i venjances posteriors.

La imatge següent és de la badia de Roses, d'on va sortir Felip II, acompanyat de Dòria, en el seu viatge a Itàlia.

La imatge que ve després mostra Paul Wild, astrònom que va descobrir l'asteroide 2175, al qual va donar el nom d'Andrea Dòria.

I, finalment, el vaixell Andrea Dòria, que es va enfonsar després de xocar amb l'Stockholm, un altre vaixell, a les costes de Terranova, el 25 de juliol de 1956. Va ser un tema semblant al Titànic, per la propaganda que s'havia fet sobre la seguretat del vaixell. Per sort -relativa- les víctimes van ser tan sols 53, ja que les mides de salvament i comunicació havien millorat molt, però es va parlar molt d'aquella desgràcia i avui gairebé Dòria és més conegut a través d'aquell fet malaurat que de la seva extraordinària i llarga vida.

Bronzino, el pintor de Leonor de Toledo, va pintar Dòria com a Neptú, en el magnífic quadre que penjo. D'aquí ve la referència a Posidó del títol de l'enigma. Fins demà!!!

No cal dir que si a algú se li acut un enigma adient i interessant me'l pot enviar i el penjarem al blog.