19/6/10

ENIGMA SABÀTIC 28: ESCOLA D'ESTIU

Com que s'acosten les vacances escolars trio quatre textos relacionats amb l'educació. Són de quatre personatges molt diferents, tots ells espanyols. Com que ja fa calor ho he posat fàcil.







1) Aquesta església del seu poble no hi era quan el primer senyor al qual fem referència era viu i es dedicava a les seves tasques però actualment té estàtua dedicada en aquest lloc que el va veure néixer. Es va fer amb el bo i millor de l'època, també va patir moltes desgràcies familiars. Un dels seus amics va morir de resultes de les conseqüències de la tafaneria científica.

Sumat igitur ante omnia parentis erga discipulos suos animum, ac succedere se in eorum locum a quibus sibi liberi tradantur existimet...

(Adopti doncs, abans que res, la condició de veritable pare respecte dels seus alumnes, i que es consideri com el representant d'aquells que li confien els seus fills).

2) En l'actual poble on la senyora del cartell va passar moltes penes va néixer el segon personatge. Com l'anterior, va anar a fer fortuna a la gran capital metropolitana de l'època. Va rebre honors i va escriure molt. Poca cosa sabem de la seva privacitat, per alguns textos podem esbrinar que potser li agradaven els nois o que també li agradaven els nois, cosa que aleshores no era problema ni ara tampoc, però que pel mig d'ambdues èpoques va provocar-ne molts. El fet és que va acabar per tornar al seu poble on una admiradora d'aquestes que ja no se'n troben li va regalar una caseta. Ai, ell però enyorava la brillantor de la ciutat eterna!!!

Ludi magister, parce simplici turbae; sic te frecuents audiant capillati et delicatae diligat chorus mensae...

(Mestre d'escola, deixa descansar aquesta innocent multitud, tant de bo en recompensa tinguis com alumnes molts adolescents de cabells arrissats...)

3) Aquest és tan fàcil que no dono ni pistes. També mostrava certa vocació pedagògica. En aquest cas fa que el seu personatge més famós amolli consells diversos a un futur governador.

Si trajeres a tu mujer contigo -porque no es bien que los que asisten a gobiernos de mucho tiempo estén sin las propias-, enséñala, adoctrínala y desbástala de su natural rudeza; porque todo lo que suele adquirir un gobernador discreto suele perder y derramar una mujer rústica y tonta...


4)

Aquest personatge controvertit i complex va viure en una època difícil. Va topar amb el poder però també va adular qui calia quan calia. Es va ficar amb molts embolics. Un estri personal i necessari, avui poc utilitzat en la seva forma antiga, porta el seu nom. En molts escrits actuals es remarca el seu anticatalanisme però cal situar-se en la mentalitat de l'època i en les seves circumstàncies. Se li atribueixen moltes anècdotes, algunes de falses del tot.  Aquí explica com li anava a l'escola on, com passa avui, ja hi havia qui gaudia fent mobbing habitualment.

Todo lo sufría hasta que un día un muchacho se atrevió a decirme a voces hijo de una p... y hechicera; lo cual, como lo dijo tan claro -que aun si lo dijera turbio no me pesara- agarré una piedra y escalabréle.

Personatges? Època? Relació de les imatges amb els personatges?

1 comentari:

Orio43 ha dit...

Personatge 1
Personatge: Marc Fabi Quintilià (35-95) i el seu amic Plini el vell
Època: anys 35 al 95 dC
Relació amb imatge: Catedral de Calahorra (en l’època romana Calagurris)
http://ca.wikipedia.org/wiki/Quintilià

Personatge 2
Personatge: Marc Valeri Marcial
Època: any 40 al 104 dC
Relació amb imatge: Cartell de la òpera “La Dolores” de Calatayud, abans Bilbilis

http://ca.wikipedia.org/wiki/Marc_Valeri_Marcial

Personatge 3
Personatge: Miguel de Cervantes Saavedra
Època: Segle d’or espanyol
Relació amb imatge: Batalla de Lepant on va ser ferit en el braç esquerre


Personatge 4
Personatge: Francisco de Quevedo
Època: Segle d’or espanyol
Relació amb imatge: Torre de Juan Abad casatercia on es va retirar

http://es.wikipedia.org/wiki/Torre_de_Juan_Abad

Avui fàcil, i molt interessant, els que us dediqueu a la pedagogia realment sou vocacionals, mai us jubileu.