Entre regir al mundo o ser esclavos ¡Elegid, vencedores de la tierra! ¡Glorias de Roma, majestad herida! ¡De tu sepulcro al pie, patria, despierta! César, Murena, Lúculo, escuchadme: ¡Roma exige un caudillo en sus querellas! Guardemos la igualdad para otros tiempos: ¡El Galo ya está en Roma! ¡Vuestra empresa del gran Camilo necesita el hierro! ¡Un dictador, un vengador, un brazo! ¡Designad al más digno y yo lo sigo!
Aquest maig, i precisament aquests dies, en un país, amb el qual hi tenim certa relació històrica, hi ha una gran celebració, és el segon centenari de........ (1). Un indret molt famós -de vegades tristament famós- de la capital del país porta un nom que hi fa referència.
De fet, aquells esdeveniments no van representar la independència, encara, d'aquell país, però van ser un primer pas. Era temps d'ànsies de llibertat i malgrat que els llibres i escrits sobre el tema estaven molt restringits, circulaven de forma clandestina entre els intel·lectuals i lletraferits.
El problema també era econòmic, és clar. Tot plegat acabaria desembocant en la revolució. Abans, però, fins i tot certs sectors van pensar en atorgar la corona a una senyora molt especial i, crec, avui poc coneguda. Era........................................(2), però la senyora no tenia, com tampoc la resta de la seva família, idees massa modernes.
Les intencions eren bones, però els fets posteriors també van provocar la secessió de diferents territoris que fins aleshores estaven units, davant del pes que anava adquirint un d'ells. De tota manera, els esdeveniments són ja un mite nacional, molt reflectit en l'ensenyament i en la cultura popular.
Les coses, com sol passar, no són sempre tan boniques com les pinten els ideòlegs i els discursos oficials, aquelles terres, com totes, han passat per períodes de llum i perìodes ombrívols, per períodes d'acollida de pobres i desarrelats de tot el món, a la recerca d'una vida millor, i per períodes en els quals la gent ha hagut de marxar cap a d'altres terres per causes polítiques o econòmiques. Les celebracions, però, seran sonades, durant aquesta mateixa setmana i si teniu ocasió podeu anar-hi i ho comprovareu. Encara que ja no estareu a temps d'assistir al concert de rock on ahir al vespre devien actuar, entre d'altres................. (3)
Un gran artista de fa algunes dècades, que, per cert, va visitar Barcelona, també va cantar sobre aquests fets i es va fer una pel·lícula muda i tot, la primera feta amb actors professionals del país, que es va estrenar amb motiu del primer centenari.
Em sembla que avui és molt fàcil tot plegat. Sabríeu completar les frases amb forat numerat?
Sabeu ja qui són els dos senyors de les imatges i què representa aquesta reunió de gent?
Quina ciutat és la de la fotografia i què té a veure amb els fets?
I quina relació tenen Ciceró i el text sobre Roma amb tot plegat??? Per cert, el text no sembla pas massa democràtic, oi? Això de demanar líders és perillós, així que anem amb compte, que pels nostres verals també hi ha qui creu que ens fa falta un condottiero...
4 comentaris:
1. Revolución de Mayo (a partir d’aquí s’inicia el camí cap a la independència de l’Argentina
2. Carlota Joaquina de Borbón, germana de Ferran VII
3. “Gieco, Lito Nebia, Fito Páez y Moris, así como la banda Los ratones paranoicos, etc..
- Los acontecimientos fueron representados en La Revolución de Mayo, una de las primeras películas mudas de Argentina, filmada en el año 1909 por Mario Gallo y estrenado en 1910, año del centenario. Fue el primer film de ficción argentino realizado con actores profesionales.
- Entre las canciones inspiradas en los sucesos de mayo se encuentra el Candombe de 1810. El cantante de tangos Carlos Gardel interpretó El sol del 25, con letra de Domingo Lombardi y Santiago Rocca, y Salve Patria de Eugenio Cárdenas y Guillermo Barbieri. Pedro Berruti, por su parte, creó Gavota de Mayo, con música folclórica.
http://es.wikipedia.org/wiki/Revoluci%C3%B3n_de_Mayo
Fotos:
- Baltasar Hidalgo de Cisneros, el últim virrei a Buenos Aires
- l’atre senyor encara no sé
- Cabildo abierto del 22 de mayo de 1810 de Pedro Subercaseaux
- Carmen de Patagones, también aludida de modo local Patagones, es la ciudad más austral de la Provincia de Buenos Aires en la República Argentina
- Ciceró
On van ser desterrats els de l’ Asonada de Álzaga
Relació amb Ciceró: El cabildo abierto se celebraría el 22 de mayo siguiente.
Esa misma noche se celebró una obra de teatro cuyo tema era la tiranía, llamada "Roma Salvada", a la cual concurrieron buena parte de los revolucionarios. El jefe de la policía intentó convencer al actor de que no se presentara y que, con la excusa de que éste estuviera enfermo, la obra se reemplazara con "Misantropía y arrepentimiento", del poeta alemán Kotzebue. Los rumores de censura policial se extendieron con rapidez, por lo que Morante salió e interpretó la obra prevista, en la cual interpretaba a Cicerón. En el cuarto acto, Morante exclamaba lo siguiente:
"Entre regir al mundo o ser esclavos ¡Elegid, vencedores de la tierra! ¡Glorias de Roma, majestad herida! ¡De tu sepulcro al pie, patria, despierta! César, Murena, Lúculo, escuchadme: ¡Roma exige un caudillo en sus querellas! Guardemos la igualdad para otros tiempos: ¡El Galo ya está en Roma! ¡Vuestra empresa del gran Camilo necesita el hierro! ¡Un dictador, un vengador, un brazo! ¡Designad al más digno y yo lo sigo!"
Dicha escena encendió los ánimos revolucionarios, que desembocaron en un aplauso frenético a la obra. El propio Juan José Paso se levantó y gritó "¡Viva Buenos Aires libre!".
http://www.mdzol.com/mdz/nota/210769-Noticias-del-Bicentenario-el-20-de-mayo-entre-exigencias,-cabildos-y-el-teatro/
Respecte els dictadors romans, al principi era un càrrec excepcional en moments de crisis militar, i tenia una duració màxima de 6 mesos, el dictador model va ser Lucio Quincio Cincinato, que va ser nomenat dues vegades dictador per fer front a rivals externs i a uns els va derrotar en sis dies i als altres en setze i immediatament tornava el seu càrrec de dictador i els honors, sense esgotar els sis mesos, de fet la ciutat de Cincinatti a EE.UU porta el nom en honor aquest home i a... faig copy:
Su ejemplo inspiró el nombre de la ciudad norteamericana de Cincinnati, en el estado de Ohio, nombre puesto en honor a la sociedad de los "cincinatos", la cual honraba a George Washington, quien era considerado por esta sociedad como un «Cincinato» de los días de la revolución americana.
http://es.wikipedia.org/wiki/Cincinato
Frases a completar
1) El tema és la Revolució de Maig, fets que van succeir a la ciutat de Buenos Aires el maig de 1810. Ai!, el mes de maig, quantes revoltes que hi passen, sembla que la primavera, la sang altera, i sembla que la tardor també.
2) Era Carlota Joaquina de Borbón germana de Ferrán VII
3) Com que no se qui pot ser aqui van tots:
Dentro de la programación del Paseo
19:30 Cocineros.
20:00 Lito Nebbia y La Luz Con los siguientes artistas invitados: Miguel Cantilo, Gonzalo Aloras, Antonio Birabent, Silvina Garré, Fito Páez, Emilio Del Guercio, Ricardo Soulé, León Gieco y Rodolfo García.
22:00 Árbol, Cuarteto de Nos, Estelares, Virus, Las Pelotas, Los Auténticos Decadentes, Kapanga, Karamelo Santo y Pericos
http://www.fmrockandpop.com/articulos-novedades/1660-veni-a-festejar-el-bicentenario
Imarge1 El fan fora
Baltasar Hidalgo de Cisneros, l’últim virrei a Buenos Aires.
http://es.wikipedia.org/wiki/Baltasar_Hidalgo_de_Cisneros
Imarge2 inspirador
Juan José Esteban del Passo
http://es.wikipedia.org/wiki/Juan_José_Paso
Imarge3 reunió
El Cabildo abierto del 22 de mayo de 1810 según Pedro Subercaseaux: se representa a Paso tomando la palabra.
http://es.wikipedia.org/wiki/Revolución_de_Mayo
Imarge4 desterrats
Las Palmas de Gran Canaria?
Imarge5 Ciceró
La frase de l’encapçalament la va dir en l’obra de teatre “Roma Salvada” al quart acte, l’actor Morante que interpretava a Ciceró i va encendre els anims revolucionaris provocant un gran aplaudiment a l’obra. Amb crits de “¡Viva Buenos Aires libre!”
http://www.biblioteca.clarin.com/pbda/novela/semana/b-372712.htm
http://www.mdzol.com/mdz/nota/210769-Noticias-del-Bicentenario-el-20-de-mayo-entre-exigencias,-cabildos-y-el-teatro/
Com dius avui no ha estat gaire difícil.
Les frases amb forat numerat:
(1).- La Revolució de Maig, 1er. pas per l'independència d'Argentina.
(2).- Carlota Joaquina de Borbón. Filla de Carles IV i germana de Ferran VII.
(3).- Fito Paez (pot ser ?)
Els senyors de les imatges són:
Baltasar Hidalgo de Cisneros, últim virrei espanyol del Rio de la Plata.
L'altre senyor és Juan José Esteban del Paso el que va declarar l'independència d'Argentina al 1816
L'imatge 3ª correspon a la pintura de Pedro de Subercaseaux "El Cabildo abierto del 22 de mayo de 1810". El cabildo eren reunions extres en temps de crisi i aquesta va ser el pas previ a la Revolució de Maig.
La 4rt. imatge és la ciutat de la Plata, llavors capital de la provincia de Buenos Aires.
L'última, no estic molt segura però podria tenir relació amb el advocat i polític Marinao Moreno, que va tindre molta importància a la Revolució de Maig i que la retòrica dels seus discursos s'aproximaven al discursos de Ciceró amb les seves catilinaries.
Bé fins el proper enigma.
Molt bé tothom, és un tema d'actualitat, aquest!!! Podríem fer una excursió de les tertúlies a la primera pàtria del tango per participar i agafar idees...
Felicitats i fins demà, aneu mirant el cel al vespre per fer ambient, he, he.
Publica un comentari a l'entrada