21/5/10

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 23: Amistats perilloses i 'maîtresses royals'

Efectivament, eren Madame de Maintenon i Madame de Montespan. L'afer va ser el dels verins, un cas complex en el qual va estar implicada la Montespan, encara que la seva implicació es va aconseguir tapar, com passa sovint amb els qui tenen bellesa i poder, fins i tot tan sols poder i coneguts, a vegades. Van morir executades persones tèrboles com La Voisin i la famosa Brinvilliers, en total va haver-hi trenta-quatre execucions, molts desterraments i tortures a dojo per fer confessar qui calgués;  la investigació va durar uns anys, fins que s'hi va llençar terra al damunt en estar-hi implicada molta gent coneguda, cortesans i cortesanes. Bruixeria, enverinaments, assassinats... el fet és que la veritat del tot encara no es coneix amb detall.

La primera imatge del post era de Louise de la Vallière, una favorita del rei Lluís XIV anterior a la Montespan. La imatge de la ciutat pertanyia a Niort. A la presó de Niort va néixer Madame de Maintenon. El seu pare estava empresonat per deutes, si ara empresonessin per aquest motiu hi hauria mig país a la garjola. L'altra bella dama era una de les filles de la Montespan i el rei, Lluïsa Francesca de Borbó. La dèria d'aquesta senyora, un cop perdut el favor del rei, va ser col·locar bé els fills i filles, cosa que va aconseguir.

La imatge del senyor raret corresponia a Paul Scarron, amb qui es va casar la Maintenon molt joveneta, per no entrar en un convent. Scarron era un home físicament contrafet però molt intel·ligent, que va instruir i educar la seva esposa encara que no li va deixar diners. Scarron era una mica copión i va imitar espanyols com ara Tirso de Molina. tètric gravat correspon a una il·lustració sobre l'afer dels verins, la Brinvilliers fent de les seves. Per cert, aquests reis de França tenien més amants que propietats rurals, comparats amb ells els nostres són d'una moderació sexual embafadora o, al menys, força més discrets.


De fet, totes aquelles grans senyores són ara al cel, La Vallière i Montespan van dedicar el final de la seva vida a obres pietoses i a la pregària. La Maintenon ja era de natura més religiosa d'origen i fins i tot va fer resar al rei, ja grandet, i una mica espantat dels embolics del temps de la Montespan. És possible fins i tot que s'arribessin a casar com Déu mana de forma discreta, amb el monarca. Fins i tot la Brinvilliers va tenir una mort heroica i es va comportar amb gran valor durant les tortures, cosa que va fer que s'arribés a creure, fins i tot, en una mena d'estranya santedat del personatge.