28/5/10

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 24: Dos-cents anys d'un maig argentí













Efectivament, em referia a la Revolución de Mayo, que va ser l'inici del camí cap a la independència argentina i de molts altres països americans. La princesa a la qual van pensar en oferir la corona era Carlota Joaquina de Borbón, germana de l'inefable Ferran VII.


Al gran festival podieu haver vist i escoltat Gieco, Lito Nebia, Fito Páez y Moris, así como la banda Los ratones paranoicos i molts d'altres. Per tal que en tingueu un tast, incloc un petit vídeo de l'actuació de Fito Páez. 

Els esdeveniments es van representar en una pel·lícula muda, una de les primeres fetes a l'Argentina amb actors professionals, de l'any 1909, filmada per Mario Gallo. Es va estrenar el 1910, amb motiu del primer centenari. També es pot trobar a youtube, així que la penjo al post. S'han fet moltes cançons sobre el tema com ara el Candombe de 1810. Carlos Gardel també va cantar El sol del 25 amb lletra de Lombardi i Rocca i Salve Patria, de Cárdenas i Barbieri. Berruti va crear, amb música folklòrica, Gavota de Mayo, i segur que enguany en componen més.

Fotografies:

- Baltasar Hidalgo de Cisneros, el derrocat darrer virrei de Buenos Aires.-Juan José Passo o Paso, un altre dels protagonistes dels fets.
- Cabildo abierto del 22 de mayo de 1810 de Pedro Subercaseaux
- Carmen de Patagones, también aludida de modo local Patagones, es la ciudad más austral de la Provincia de Buenos Aires en la República Argentina on van ser desterrats els de l’ 
Asonada de Álzaga.



Sobre Ciceró, tallo i enganxo: El cabildo abierto se celebraría el 22 de mayo siguiente. Esa misma noche se celebró una obra de teatro cuyo tema era la tiranía, llamada "Roma Salvada", a la cual concurrieron buena parte de los revolucionarios. El jefe de la policía intentó convencer al actor de que no se presentara y que, con la excusa de que éste estuviera enfermo, la obra se reemplazara con "Misantropía y arrepentimiento", del poeta alemán Kotzebue. Los rumores de censura policial se extendieron con rapidez, por lo que Morante salió e interpretó la obra prevista, en la cual interpretaba a Cicerón. En el cuarto acto, Morante exclamaba lo siguiente: "Entre regir al mundo o ser esclavos ¡Elegid, vencedores de la tierra! ¡Glorias de Roma, majestad herida! ¡De tu sepulcro al pie, patria, despierta! César, Murena, Lúculo, escuchadme: ¡Roma exige un caudillo en sus querellas! Guardemos la igualdad para otros tiempos: ¡El Galo ya está en Roma! ¡Vuestra empresa del gran Camilo necesita el hierro! ¡Un dictador, un vengador, un brazo! ¡Designad al más digno y yo lo sigo!" Dicha escena encendió los ánimos revolucionarios, que desembocaron en un aplauso frenético a la obra. El propio Juan José Paso se levantó y gritó "¡Viva Buenos Aires libre!".



Afegeixo informacions de Gregor en la resposta, sobre els dictadors romans:

Respecte els dictadors romans, al principi era un càrrec excepcional en moments de crisis militar, i tenia una duració màxima de 6 mesos, el dictador model va ser Lucio Quincio Cincinato, que va ser nomenat dues vegades dictador per fer front a rivals externs i a uns els va derrotar en sis dies i als altres en setze i immediatament tornava el seu càrrec de dictador i els honors, sense esgotar els sis mesos, de fet la ciutat de Cincinatti a EE.UU porta el nom en honor aquest home:

Su ejemplo inspiró el nombre de la ciudad norteamericana de Cincinnati, en el estado de Ohio, nombre puesto en honor a la sociedad de los "cincinatos", la cual honraba a George Washington, quien era considerado por esta sociedad como un «Cincinato» de los días de la revolución americana.

Malauradament, la majoria de dictadors de la història no han seguit l'exemple de Cincinatto, que després d'arranjar el que calia se'n tornava a casa seva a llaurar el camp...

Moltes gràcies als tres participants i encertants, corregiu vosaltres mateixos les respostes, totes elles d'excel·lent, arrangeu els petits errors i subsaneu les omissions, si n'hi ha, en tot cas són fotileses i, per tant, esteu preparats per a passar al proper enigma, que tampoc no és difícil i només demana una estona relaxada de google-cultureta i una mica d'interès per l'espai sideral...