8/5/10

ENIGMA SABÀTIC 22: Tres senyores del seu temps
















Avui parlarem d'un nom molt reial, avui d'actualitat, i d'algunes senyores que el van portar, mare, filla, néta... L'enigma és senzill malgrat que la vida d'aquestes senyores va ser força complicada. Però, quina vida no ho és, de fet???


LA SÚPERIAIA

a) Una dona de gran caràcter, hereva de molts territoris en morir el seu germà. Amb una herència tan sucosa no li faltaven pretendents de categoria. Amb el primer, amb qui es va casar molt joveneta, les coses van anar a mal borràs ben aviat. Alguns dels afers familiars d'aquesta època farien les delícies dels programes de tele d'avui, com, per exemple, quan una seva germana es va embolicar amb un home casat, que es va separar de la primera dona per aquest motiu. Com que la reina va prendre partit per la germana i el rei, segons sembla, va voler castigar el bígam per motius diplomàtics, la cosa va provocar complicacions matrimonials. També sembla que aquesta reina es va enrotllar amb un seu oncle, durant un viatget que van fer amb el marit a terres llunyanes. Fins i tot el Sant Pare de Roma va intentar arreglar els afers matrimonials i va aconseguir que fessin momentàniament les paus i tinguessin una filleta (ja en tenien una altra)  però, res, ja se sap que això de tenir fills nous per arreglar matrimonis vells no acostuma a funcionar.

Després de més de deu anys de matrimoni es van separar pels motius que sempre es feien servir aleshores entre els poderosos, el parentiu. Com que gairebé tots els nobles estaven emparentats, la cosa resultava força senzilla i adient. La senyora va insistir en mantenir els seus béns territorials, cosa que va aconseguir i es va tornar a casar amb un altre rei, força més jove que no pas ella. Amb aquest altre senyor va tenir vuit fills. El rei també va tenir amors amb moltes senyores, i va tenir força fills ilegítims que es van criar amb els legítims a palau. Una de les seves amants va ser famosa per la seva bellesa, la relació amb el rei va durar deu anys i corria la brama que la reina l'havia enverinat, cosa que era falsa. Entre unes coses i les altres  aquests afers matrimonials també van ser cantelluts, la reina va acabar per conspirar amb alguns dels seus fills en contra del pare, que va acabar per tancar-la en algun lloc del país. El rei va morir abans que no pas ella i la reina va retornar a la política activa. El regnat del seu fill també ha estat motiu de moltes llegendes, pel·lícules i narracions i la senyora va continuar conspirant i fent de les seves. Un dels fets avui més coneguts de l'època va ser l'enfrontament entre el seu marit i un personatge del clergat que li va sortir rebel.


LA FILLA DEVOTA

b) Una de les filles d'aquesta senyora es va casar amb un rei no massa llunyà per a nosaltres i molt famós per una batalla mitificada i molt lloada contra enemics exteriors multiculturals. En aquesta batalla, per cert, molts guerrers que van venir a ajudar el rei provenien dels territoris propietat de la noia. Van fundar un monestir molt famós. Fruit de l'enfrontament que menciono al final de l'apartat anterior, el rebel, assassinat per instigació monàrquica, va esdevenir ben aviat sant i aquesta reina li va dedicar una capella que va ser la primera dedicada a aquest sant, fora de les seves terres.  També va fer pintar uns frescos explicant la mort violenta d'aquest sant (la qual probablement havia estat inspirada pel seu reial pare) en una església que, malauradament, avui es troba molt malmesa.

La seva mare, la de l'anterior apartat, ja velleta però encara coratjosa, va viatjar a veure la filla, cosa que considerant aquells temps, aquells camins i tota la resta, té un gran mèrit, per tal de triar alguna de les seves nétes per a casar-la amb un rei important. Sembla que no va triar la més gran, ja que li va semblar que la segona seria més adient, i amb dotze anyets la van casar amb el futur rei del gran país. La nena triada va ser també una gran reina, va donar molts fills al marit i quan aquest va morir va tenir cura dels afers polítics amb saviesa i prudència, segons expliquen. Però així que el seu fill va tenir l'edat adient de governar, va fer moixoni amb discreció.

La reina protagonista d'aquest apartat sembla que no va viure malament amb el marit, van morir amb poca diferència de temps i estan enterrats en l'important monestir que havien fundat. El seu sepulcre i les seves restes també van ser objecte fa algunes dècades d'estudi. I és que als reis i reines no els volen deixar tranquils, ni morts, segons sembla.


LA NÉTA ABANDONADA

c) Una filla de la senyora anterior, del mateix nom que la mare i l'àvia, es va casar amb un rei ben conegut nostre qui també se'n va divorciar (i ja és el segon rei de per aquí que trobo que se separa d'una senyora de per allà, a veure si molts problemes actuals no vénen d'aquests antics afers matrimonials... qui sap). Ja tenien un fill però aquest no va arribar a regnar, va morir jove i sense descendència. En la separació matrimonial aquesta senyora va aconseguir diferents avantatges i també, pel que fa al fill, allò que diem avui la custòdia.

Aquesta princesa va fer una vida retirada, després de la separació, no es va tornar a casar i va morir al monestir  on havien sepultat els seus pares.


Sabeu qui eren aquestes tres senyores?
I si, a més, expliqueu la relació d'algunes de les imatges amb les seves històries ja us podeu considerar cumlaudes.

15 comentaris:

Eulàlia Petit ha dit...

Elionor d'Aquitània, Elionor d'Angleterra casada amb Alfons VIII de Castella i Elionor d'Anglaterra casada amb Jaume I el Conqueridor!!!!
Sí? o no?
La pista han estat els dos matrimonis de la primera, la resta és Wikipèdia.
Júlia, m'he trencat el peu i m'he retirat a la vida contemplativa (per això he intentat fer l'enigma). Espero poder reincorporar-me a la tertúlia d'història.
Eulàlia

Laura ha dit...

La superiaia: Leonor d'Aquitània.
La filla: Leonor d'Anglaterra, esposa d'Alfons VIII famòs per la batalla de las Navas de Tolosa. Van fundar el monasterio de las Huelgas de Burgos. La reina va construir una capella a la catedral de Toledo dedicada a Thomas Becket.
La besnéta: Leonor de Castella, dona de Jaume I el conqueridor.

Katherine Hepburn en la pel.li on fa de superiaia amb el Peter O'toole: un león en invierno.

Apa, avui era fàcil

Laura

Orio43 ha dit...

La superiaia
Elionor d'Aquitània
Elionor d'Aquitània ( Bordeus 1122 - Peitieu 1204 ),
Filla i hereva del comte Guillem X d'Aquitània i la seva esposa Elionor de Châtellerault.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Elionor_d'Aquitània

La filla
Elionor d'Anglaterra
Elionor d'Anglaterra ( Falaise, França 1162 - Burgos 1214 )
segona filla d'Enric II d'Anglaterra i de la seva dona,Elionor d'Aquitània
El 1170 amb vuit anys la prometeren amb Alfons VIII de Castella, amb qui es casà el 21 de setembre de 1177

http://ca.wikipedia.org/wiki/Elionor_d'Anglaterra

La neta
Elionor de Castella i d'Anglaterra
Elionor de Castella (1202 - Burgos, 1244), infanta de Castella i reina consort d'Aragó (1221-1229)
illa d'Alfons VIII de Castella i la seva muller, Elionor d'Anglaterra
Es casà el 6 de juny de 1221 a Àgreda (actualment a la província de Sòria) amb Jaume I el Conqueridor, rei d'Aragó i comte de Barcelona,

http://ca.wikipedia.org/wiki/Elionor_de_Castella_i_d'Anglaterra


Imatge1 sogre de la filla
Sanç III de Castella, dit El desitjat


Imatge2 victima santa
Santo Tomás de Canterbury o Tomás Becket

http://es.wikipedia.org/wiki/Santo_Tomás_Becket

Imatge3 divorci
aquesta no la se

Imatge4 església
Abadia de Fontevrault, on va morí la iaia i va ser-hi enterrada.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Abadia_de_Fontevrault

Imatge5 lloc sant de l’amant
I aquesta tampoc.

Imatge6 el criticon de la reina
Bernardo de Claravall crictic amb la iaia pel comportament lliberal i emancipador que ella tenia.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Bernat_de_Claravall

Imatge7 ella en la ficció
Kateine Hepburn va guanyar l’Òscar a la millor actriu de 1968 pel seu paper d’Elionor d’Aquitània a la pel•lícula “El lleó a l’hivern”
http://es.wikipedia.org/wiki/El_león_en_invierno

Anònim ha dit...

POTSER:LEONOR D'AQUITANIA
LEONOR REINA DE CASTELLA
BLANCA REINA DE FRANÇA
"FOTOS"A ULL I DE MEMORIA,PERO EN MOLTA RESERVA,GUILLEM D'AQUITANIA,
LLUIS VI DE FRANÇA
ENRIC II D'ANGALETRRA O PUTSER UNA REFERENÇIA A LA II CREUDA
UN TAL ABAT CLAVERAL
UNA REFERENCIA A LA PELI "AL LLEO AL HIVERN".
LA ABADIA DEU SER LA DE FONTEVAULT,PERO EN SAMBLAR QUE LA PRIMERA DAMA,REPOSA EN UNA CATEDRAL DE LA BRETANYA,BE JA ESTA
JUGANT...

Eulàlia Petit ha dit...

Ostres, Júlia, vaig escriure un comentari i veig que no ha sortit. i torno: Elionor d'Aquitània, Elionor d'Anglaterra esposa d'Alfons VIII de Castella, i Elionor d'Anglaterra, esposa de Jaume I el Conqueridor. Deia que la primera l'havia endevinada pels dos matrimonis i que les altres dues ja m'havien sortit pel Wikipèdia. Ara veig que hi has posat més fotos: Katherine Hepbrun fent d'Elionor d'Aquitània. Les altres fotos, no sé.
Quines novel.les!
Quan em curi del peu trencat, tornaré a les tertúlies.
Eulàlia

Júlia ha dit...

ATENCIÓ! Us recordo que per no desanimar els participants, els missatges amb les solucions no es publiquen fins al divendres, per això els modero i amago fins aquell dia. No així els que no són sobre l'enigma, així que no patiu SI NO SURTEN.

Eulàlia Petit Vilà ha dit...

ah!bueno...
Eulàlia

Mercè Siles ha dit...

La súperiaia és la Leonor d'Aquitania (1122-1204)muller del rei Lluís VII de França i després de Enric II d'Anglaterra.

La Filla devota és la Leonor Plantagenet o Leonor d'Anglaterra (1160-1214)muller d'Alfons VIII de Castella.

La neta abandonada és Leonor de Castella i Plantagenet, reina consort d'Aragó pel seu matrimoni amb Jaume I el Conqueridor, a la que va abandonar després de vuit anys de matrimoni. Em penso que en un enigma ja ens va sortir aquesta història.

Totes les imatges no les sé. La 2ª miniatura és l'assasinat de Sant Tomàs Becket, bisbe de Canterbury, qui és va enfrontar amb Enric II d'Anglaterra.
La 3ª imatge podría ser l'entrada al monastir de les Huelgas de Burgos, manat construir per la Leonor de Plantegenet, la filla devota, i on està enterrada ella, el rei Alfons VIII i la filla abandonada, Leonor de Castella.

La 4rt.és l'abadia de Fontevrault on està enterrada la Leonor d'Aquitania i Enric II de'Anglaterra.

La 5ª no m'atreveixo a dir res.

La 6ª no estic segura que sigui Snt Tomás de Canterbury.

La 7ª és la Katharine Hepburn, actriu que va interpretar a la Leonor d'Aquitania a la película "El león en invierno" al 1968 i que va tenir un Oscar.

Bé fins el proper enigma.

Gregor ha dit...

1) Elionor d'Aquitània ( Bordeus 1122 - Peitieu 1204 ), duquessa d'Aquitània (1137-1204) i reina consort de França (1137-1152) i d'Anglaterra (1154-1189).
2) Elionor Plantagenet o de Inglaterra (Castillo de Domfront (Normandía), 1160[1] - Monasterio de las Huelgas de Burgos, 31 de octubre de 1214)
3) Elionor de Castella (1202 - Burgos, 1244), infanta de Castella i reina consort d'Aragó (1221-1229).

Júlia ha dit...

Eulàlia, ja has vist això dels comentaris, no els publico fins els divendres, per no desmotivar. Ja veus també que l'has encertat i espero que estiguis bé per a la propera tertúlia, darrera de la temporada, endavant!!!

Júlia ha dit...

Laura, en general no són difícils, tot és google-cultura, gràcies per participar i no siguis tan 'cara de veure per aquí'.

Júlia ha dit...

Toni, excel·lent com sempre.Els petits detalls els arrodoniré en la solució.

Júlia ha dit...

Oliva, molt bé, gràcies per participar, a veure si jo he endevinat 'el teu'...

Júlia ha dit...

Molt bé, Mercè, com sempre. Els petits detalls de la història de les tres Leonors els explicaré al blog, un dels temes t'agradarà perquè hi ha amants i embolics d'aquells que ens motiven.

Júlia ha dit...

Molt bé, Gregor!!! Les imatges les acabaré d'explicar a la solució.