6/2/10

Enigmes sabàtics (9): L'amic de l'inventor















Y la sensible Isabel dejó caer una lágrima sobre la labor que tenía en las manos...

Aquesta pobra Isabel, que está esperant amb la mare la visita del seu estimat, amb el cor angoixat a causa de la situació del pare, és un personatge de ficció creat per l'home que protagonitza l'enigma d'avui. Malgrat el que pugui semblar, la frase no pertany a una novel·la tan sols amorosa, encara que conté la seva anècdota sentimental, amb final tràgic, per cert, i es pot adscriure al romanticisme literari de l'època. 

Va ser aquest personatge un home que va viure molt pocs anys i que va tenir una vida complexa, en el marc d'un país que, en aquell segle, va patir tota mena de sotracs polítics, els resultats dels quals encara, d'alguna manera, arrosseguem.

Avui és poc conegut, cosa molt injusta. Les seves idees eren molt avançades i, com molts dels seus amics i coneguts, participava d'una mena de doctrina social molt atractiva, però que, en voler materialitzar-se, va acabar per fracassar a la pràctica, en aquesta realitat que sovint els humans malmetem quan volem imposar idees, per més bones que aquestes siguin. El nom mític que va guiar aquesta doctrina ja hauria d'haver fet reflexionar els seus seguidors sobre l'existència de forces contra les quals no es pot lluitar de forma massa ingènua.

Ell i d'altres personatges de casa nostra de l'època són ara poc o mal coneguts. Malgrat això, la seva presència allà on va néixer és avui gegantina (per què?).

Sabeu qui va ser aquest personatge?
Sabríeu explicar la relació de les diferents imatges que he penjat amb la seva vida i les seves idees? (algunes relacions són força tangencials, ep, que sinó tot resultaria massa senzill).

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola aquesta va ser la meva resposta a l’enigma de la setmana passada. No vaig encertar-ho tot. No se si el vau rebre. Per si de cas, el torno a enviar.

- Los protagonistas son Cicerón y su hija Tulia. Supongo que el vínculo con el grupo de debate es que se trata de una TerTulia.
- En el camino de la fotografía (la Via Apia) es donde presupuestamente se halló en 1485 la tumba de Tulia. Supuestamente, en el sepulcro se encontró el cuerpo incorrupto de una joven y una llama que había ardido desde su muerte (en el 44 a.C.). La misma leyenda afirma que la tumba fue reconocida por la inscripción latina: TULLIOLAE FILIAE MEAE (A mi hija Tuliola ).
- Los vínculos con Benito Pérez Galdós y San Agustín no los he sabido descubrir. Solo he sido capaz de descubrir lo siguiente:
- Aparentemente, la lectura del De Hortensius de Cicerón (obra actualmente perdida) despertó en la mente de San Agustín el espíritu de la especulación.
- Se cree que también San Agustín dejó una descripción de una lámpara imperecedera hallada en un templo egipcio dedicado a Isis o Venus.
- En sus orígenes San Agustín siguió la doctrina de Mani según al cual la Luz y a las Tinieblas se enfrentan eternamente (esto también está “agafat pels pèls” como diría la autora del enigma).
- Benito Pérez Galdós estudió en el Colegio de San Agustín en las Palmas de Gran Canaria, y ya en Madrid formó la Tertulia Canaria con otros compañeros de Universidad.

Vaig a veure si endevino el d’aquesta setmana!

OJ

Anònim ha dit...

Hola de nou!
Diria que el persnonatge es Abdó Terradas i Paulí.
Un tal general Zapatero (foto del president Rodriguez Zapatero) va ser qui destitui l’alcaldia de Figueres al 1855.
A la seva Figueres natal, els gegants de la ciutat porten els noms de Janet i Justa, els dos protagonistes de la seva obra"El Rei Micomicó".
El Mestre Clavé (El seu bust en el Palau de la música surt en una de les fotos) li dedicà l'obra coral La Revolució al 1868.
La foto del paisatge potser correspon a Medina-Sidonia, localitat on va morir.
No he sabut veure el vincle amb la resta de fotos
Gracies i fins la propera!
OJ

Júlia ha dit...

OJ, has endevinat una bona part de l'enigma i, encara més, ens has fet veure coincidències que jo no havia imaginat entre Sant Agustí, Ciceró i Pérez Galdós, cosa molt i molt interessant!!!!

Hores d'ara ja hauràs vist les respostes correctes, així que res més. També has endevinat (suposo que ets tu mateix) la d'aquesta setmana, felicitats, però no publico encara la solució per tal de no desencoratjar la resta de participants, ànim i gràcies per participar.

Júlia ha dit...

Ets algú de la tertúlia,per cert? Pots posar alguna firma menys críptica?

Orio43 ha dit...

Enigmes sabàtics (9): L'amic de l'inventor

Sabeu qui va ser aquest personatge?
El personatge que ens proposes va ser Abdó Terradas i Pauli, amic de l’inventor Narcís Monturiol. És poc conegut, ja que al seu país li costa dona reconeixement als fills que no tenen un pensament adient amb l’ortodòxia imperant. Sort que a la ciutat on va néixer hi ha grups de cultura popular que si li rendeixen homenatge posant als gegants de la ciutat el nom de dos protagonistes de la seva obra de teatre i dedicant-li un de nou a ell.

Abdó Terrades, va ser un socialista “utòpic”, segons se’n deia dels premarxistes, quan estudiava ciències socials, ara crec que se’n pot dir de tots. I a més també era republicà i federal, en aquesta terra UTOPIA pura.

Sabríeu explicar la relació de les diferents imatges que he penjat amb la seva vida i les seves idees? (algunes relacions són força tangencials, ep, que sinó tot resultaria massa senzill).

Imatge 1- Retaule
És el retaule dels sants Abdó i Senén pintat per Jaume Huguet (església Sant Pere, Terrassa)

Imatge 2- Catedral
És la catedral de Sigüenza on va ser desterrat.

Imatge 3- Militar


Imatge 4- Josep Anselm Clavé
Josep Anselm Clavé li dedicà l'obra coral La Revolución i a més li va musicar, sembla ser, la cançó La campana

Imatge 5- Paisatge d’Andalusia
És Medina Sidonia, Andalusia, on morí l’any 1856

Imatge 6- ZP

El va destituir d’alcalde de Figueres, el juliol de 1855, el capità general Zapatero.

La solució va començar a partir de trobar el llibre:
La esplanada escenas tragicas de 1828 d’Abdó Terradas i Paulí

http://books.google.com/books?id=8jyorYN4ZHkC&pg=PA8&lpg=PA8&dq="sensible+Isabel"&source=bl&ots=wR4ShFCOZI&sig=mwUVSrGJrakJwrq6S-ppE0HP8lU&hl=ca&ei=8zFtS5r9I5S7jAfN3NT1BQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=9&ved=0CCoQ6AEwCA#v=onepage&q=%22sensible%20Isabel%22&f=false

Gregor ha dit...

Hola, doncs aquesta vegada he fallat totalment, també he de dir que la falta de temps no m'ha possibilitat fer una recerca acurada, i només m'atreveixo a dir que és Anselm Clavé, però no les tinc totes. Almenys el bust del palu és ell però la relació amb el Zapatero ni idea.

Gregor

Mercè Siles ha dit...

Hola a tots, com sempre contesto a última hora.
El personatge de L'enigma és Abdó Terrades i Paulí, polític republicà, nascut a Figueres 1812 i mort a Medina Sidonia al 1856. Amic de l'inventor Narcis Monturiol, membre del grup anarquista Icària.

Les fotografies no totes les he pogut relacionar. La primera és el retaule de Jaume Huguet de Sant Abdó i Sant Senen.
La 2ª fotografia crec que és la Catedral de Figueres.

La 3ª, no se qui pot ser.

La 4ª és Anselm Clavé que li posa música a la poesía d'Abdó "La Camapana". A la vegada Anselm Clavé li dedicà l'obra coral "la Revolución" a Abdó.

5ª fotografía, el poble de Medina Sidonia a on va ser deportat Abdó.

6ª fotograía el general Zapatero al 1855 va deportar a Abdó Terrades a Medina Sidonia a on morí al poc temps.


Fins el proper enigma, i fins demà a la tertúlia

Júlia ha dit...

Molt bé tothom, alguns millors que d'altres, i, en tot cas, l'important és participar. Òndia, Gregor, i jo que em pensava que aquest personatge seria molt i molt del teu gust... revolucionari i icarià, he, he.