13/2/10

ENIGMES SABÀTICS (10): La reina a qui tothom estimava



Avui deixarem una mica bandejades les revolucions i les guerres, encara que els nostres personatges en van protagonitzar i patir unes quantes. Els nostres protagonistes són una mare i un fill. 

LA MARE

Ella va ser una reina no massa coneguda, però inoblidable per molts motius: era bonica, era bona, era amable, estava enamorada del seu marit, que també l'estimava molt, va tenir un munt de fills i va morir molt jove, en braços del seu espòs. 


Les terres on van reinar, com a regne, pròpiament dit, van tenir una durada relativament curta. Sobta encara veure la fragilitat de les fronteres europees, sotmeses a tants trasbalsos. Malgrat els costums, tòpicament rígids, d'aquells verals, ella va ser una reina alegre, que passejava tranquil·lament enmig de la gent, i que, amb el seu marit, el rei, jugava sovint amb les seves nombroses criatures, que no van restar, com en d'altres casos, abandonades a mainaderes antipàtiques i protocolàries.

Va iniciar el seu regnat ballant valsos, fins aleshores prohibits. Se li va atribuir un afer sentimental amb un altre monarca, però de fet el que hi va haver va ser una admiració mútua, potser un sentiment platònic i poca cosa més, llevat d'una gran amistat. Va influir en la política del seu marit, encara que aquest, de personalitat més gris, i que potser no tenia el caràcter que els temps demanaven, ho negava. Se li va demanar una feina diplomàtica molt delicada, en la qual no va acabar de reeixir. 

Tothom la va estimar, admirar i plorar. Amb tanta princesa egocèntrica com s'ha passejat pels jardins europeus, la seva personalitat representava una alenada d'aire fresc. Llàstima dels temps que li va tocar viure i que la van fer marxar, fins i tot, del seu regne, temporalment, el qual va esdevenir mutilat per les circumstàncies.

EL FILL

Un dels seus fills va arribar a ser més que rei, amb els anys i les circumstàncies, i va viure una època políticament brillant, encara que també mogudeta per al país. Va fer construir molts monuments a la seva mare, a qui, deia, havia estimat com a ningú més a la vida. Recordava, en concret, una anècdota infantil relacionada amb una de les imatges penjades, amb gran emoció. Potser era complex d'Edip, és clar, però el cert és que, a diferència del seu pare, aquest fill va tenir molts problemes en intentar maridar-se i la dona que havia triat, per pressions diplomàtiques no va poder ser, es va casar amb un altre home i va morir jove, de tuberculosi.

Ell es va haver de casar també amb una altra, amb qui ja hi havia hagut abans intents polítics de maridar-lo. Era una dona de gran caràcter, brillant i molt interessant, però el matrimoni no va anar bé i van estar separats durant llargues temporades. Van fer les paus, al capdavall, però ja eren vellets i no van viure massa ni l'un ni l'altre. Aquesta dona de caràcter, que també va tenir alguns problemes mentals, va veure morir el seu fill però va ser a temps de veure pujar al tron el seu nét més estimat. Per sort, no podia ni imaginar com acabaria, aquell regnat...

De vegades, repassant la història i els seus sotracs, no sorprèn la guerra, sorprèn que siguem capaços de viure períodes històrics una mica estables, la veritat. I sorprèn que encara no ens haguem acabat d'exterminar de forma definitiva.


Sabeu qui eren la mare i el fill? I quina relació tenen amb les imatges?

4 comentaris:

Orio43 ha dit...

La reina a qui tothom estimava

Ella (la mare)
Lluïsa de Mecklenburg-Strelitz, reina de Prússia
http://ca.wikipedia.org/wiki/Lluïsa_de_Mecklenburg-Strelitz

Ell (el fill)
Guillem I de Prússia

Imatge 1 - Palau de Charlottenburg
Lluïsa va viure al palau i va ser enterrada als jardins
http://es.wikipedia.org/wiki/Charlottenburg

Imatge 2- Sofia
La reina Sofia de Grècia és descendent de Guillem I de Prússia

Imatge 3- Jena
Hi va tenir lloc la batalla on començà la caiguda del regne de Prússia

http://es.wikipedia.org/wiki/Jena


Imatge 4 Blauets de Sebire
obra de Gaston Sebire, no se res més.
http://www.articula.cat/artista_865_sebire-gaston.html

Gregor ha dit...

Aqui va:

Ella:

Lluïsa de Mecklenburg-Strelitz, reina de Prússia (Hannover 1778 - Strelitz 1810), nascuda princesa de Mecklenburg-Strelitz, es convertí per casament en reina de Prússia.

Ell:

El seu fill, Guillem I de Prússia i primer kàiser d'Alemanya d'ençà de la Unificació de 1871. Que va tenir de renunciar a casar-se amb el seu gran amor Elisabeth Radziwill, que no es van poder casar perquè no era ella d’un llinatge suficientment noble.
Es va casar llavors amb Augusta de Saxònia-Weimar, reina de Prússia (Weimar 1811 - Berlín 1890), el regnat del seu net Guillem II de Prússia, va acabar amb la seva abdicació i posterior exili als Països Baixos, a la fí de la I guerra mundial. Encara va fer un intent amb els nazis de tornar a regnar, però es veu que Hitler el despreciava profundament per haver portar a Alemanya a la derrota.

Respecte a les fotografies:

Una és el palau de Charlottenburg a les immediacions de Berlín, on va ser enterrada a l’any 1810, Lluïsa de Mecklenburg-Strelitz i a l’any 1840 el seu marit Frederic Guillem III de Prússia.

Una altre foto d’una plaça de la ciutat de Jena, on va patir l’exèrcit prússia del seu marit una derrota davant Napoleó que van tenir que marxar a refugiar-se a Königsberg. Ella sovint acompanyava els soldats a les campanyes.

El quadre dels blauets de Sebire, suposo que fa referència al blau prússia.


I la foto del Juan Carlos i la reina Sofia, ve pel parentesc directe que té la Sofia amb la família reial prussiana.

Ostres ha estat difícil però divertit. Per mi les pistes decisives han estat: “Un dels seus fills va arribar a ser més que rei” i “va ser a temps de veure pujar al tron el seu nét més estimat. Per sort, no podia ni imaginar com acabaria, aquell regnat...”. Tenia que ser un rei que acabaria sent emperador i els punts suspensius després de regant m’han fet sospitar amb un mal final de la dinastia.


Ella, Lluïsa de Mecklenburg-Strelitz, també estava emparentada amb els prínceps de Darmstadt, que ja vam veure un en el darrer libre i al influència que va tenir a la història de Catalunya.

Mercè Siles ha dit...

Hola a tots, com sempre a última hora.

La mare en qüestió era Luisa de Mecklemburgo-Strelitz (1776 - 1810), esposa de Frederic Guillem III de Prusia.

El fill era Guillem I, 2on. fill del matrimoni, que va sustituir al seu germà Frederic Guillem IV que patia una malaltia mental.


La 1ª foto és el Palau de Charlottenburgo a Berlín a on està enterrada Luisa de Mecklenburg, hi ha on van viure varies dinasties de reis prusians.

La 2ª foto és la ciutat de Jena a on l'exercit prusià fora derrotat al 1806 per l'exercit de Napoleó i els obligà a fugir a Luisa i Frederic Guillem a la Prusia Oriental on van ser acollits pel zar Alexanre I de Rusia, qui, sembla ser, estava enamorat de la Mecklemburgo.


La 3ª foto és la reina Sofia de Espanya que està emparentada amb la Luisa Mecklenburg, doncs la àvia de la reina Sofia, que era Victória Luisa de Prusia, era filla de l'emperador Guillem II d'Alemania,neta de Frederic III de Prusia, besneta de Guillem I de Prusia i tataraneta de la Luisa Mecklenburg.

La 4ª foto això per mí és més difícil. Diré dues coses però no se si tenen a veure.
El palau de Charlotteburgo és un museu i tenen un centenar d'obres contemporàneas no si si aquest quadre "Blauets" de Sebiré es troba al museu,
O també com aquest any es celebra els 200 anys de la mort de la Luisa Mecklenburg i a Charlotten fan una exposició, entre d'altres dedicades a ella, de paisatges i flors,( perque sembla ser que a la protagonista li agradaven molt), que no estigui exposada aquesta pintura per aquest motiu.
No se, és per dir algo, que em fa pena que em quedi una foto per esverinar.

Per cert la vida d'aquesta dona m'agradat molt i el drama del csament del fill també. Ens van les xafarderies.

Fins aviat,

Júlia ha dit...

Aplaudiments a tots tres, s'agraeix la tasca i la fidelitat i els molts detalls que heu afegit a l'enigma!!!

Merce, a mi és que les tafaneries històriques m'encanten, com pots copsar.