19/12/09

Enigmes sabàtics (2): Bellesa, poder i decadència







Felicito al nostre gran historiador i coordinador, Gregor Siles, per la seva tasca d'investigació, acurada i precisa, que va desvetllar els enigmes a l'entorn dels remences i el cabdill Verntallat.


Avui, un enigma relacionat amb la història amorosa i cortesana, història que sovint ha estat remarcable i importantíssima, ja que les intrigues polítiques també es congrien en les alcoves i reservats, fins i tot avui.


Ocultaré els comentaris, per tal de donar oportunitats a tothom d'endevinar l'enigma i abans del proper dissabte desvetllarem tots els misteris i totes les intervencions. Es poden fer preguntes, que intentaré respondre a través de pistes noves.


Ella...


Havia estat desitjada pels senyors més importants de l'època. Va intrigar, va tenir per amants homes rics, poderosos, hi havia qui deia que era la més bella de França, encara que ella no era francesa. Només un home, el marquès de Galliffet, va gosar dir, després de visitar-la privadament, que feia massa pudor de suat.


No va saber acceptar la maduresa ni la decadència, va tapar els miralls de casa seva i va entapissar de negre les parets. Sortia de nit i vagarejava pels carrers del seu barri, la coneixien com 'La boja de la Plaça...' No se sap amb exactitud quines malalties tenia, encara que ella descrivia per escrit els seus símptomes amb precisió, tot sovint. Va deixar escrit amb força necrofília com volia que fos el ritual de la seva mort, com ara que volia  l'amortallessin amb la camisa de dormir amb què va rebre a un monarca de l'època per primera vegada quan el va seduir. També aquest seu ex-amant va morir a l'exili, per cert, després d'haver tingut un poder molt gran. Cap dels seus desitjos post-mortem no es va complir.


Ivonne de Carlo va interpretar la seva història, en una antiga pel·lícula francesa, encara que de fidelitat històrica, poca.


El gravat mostra el lloc on va viure durant anys, però en els seus darrers temps va canviar de domicili.


Sabeu qui era i qui van ser els seus amants més importants????




Nota afegida el 21/12/09


Molt bé, ja hi ha uns quants encertants i unes quantes encertantes! Els comentaris no surten perquè no vull que ningú es desanimi veient que un altre se li ha avançat, per això els he ocultat amb la 'moderació de comentaris' que és una opció de blogger. Però no patiu, tots arriben i dissabte sabreu la solució i els qui ho han endevinat! Per cert, veig que teniu més afició a la història amorosa -encara que tingui ramificacions diplomàtiques- que no pas als problemes de la pagesia catalana, ep, poca broma.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Es tracta, potser, de la comtesa de Castiglione? El seu nom era Virgina Oldoine, italiana, i el seu més principal amant va ser Napoleó III dels francesos. En realitat va ser enviada a ell com a espia de Cavour, primer ministre d'Emmanuelle de Savoia, el príncep de la unificació italiana. Tot això a la segona meitat del segle XIX. Ah! i la plaça del gravat que és on vivia la bellíssima comtesa és la Plaça Vendôme de Paris, on la columna encara hi és.

Gregor ha dit...

Doncs crec que ja ho sé tot, però no vull ser el repelente niño Vicente i esperaré a que algun altre contesti

Gregor ha dit...

Bé doncs responc jo també:

La persona és:

Virginia Oldoini, Condesa de Castiglione.
El seu amant més important va ser Napoleó III.

I li deien "La boja de la Plaça Vendôme"

Júlia ha dit...

Gregor diu:

Bé doncs responc jo també:

La persona és:

Virginia Oldoini, Condesa de Castiglione.
El seu amant més important va ser Napoleó III.

I li deien "La boja de la Plaça Vendôme"

Júlia ha dit...

Laura diu:

És tracta, potser, de la comtesa de Castiglione de nom Virginia Oldoine, italiana de Torí, crec. Va ser l'amant de Napoleó III, emperador dels francesos, que aleshores estava casat amb Eugència de Montijo. En realitat la Castiglione es va embolicar amb en Napoleó perquè era espia de Cavour, primer ministre del rei de Savoia Victor Emmanuelle, pare de la unificació italiana. Tot això esdevingué en la segona meitat del s. XIX. I la plaça que es veu al gravat, on vivia la Castiglione i on va morir, exiliada de la seva pàtria i oblidada de tots els amants i senyorassos, és la Place Vendôme de Paris. La columna encara hi és.

Júlia ha dit...

Mercè diu:

La senyora és la comtessa de Castiglione, Virginia Oldoni sel 1837 al 1899, anomenada també "la loca de la Plaza Vendôme". Va seduïr a banques, políticis fins i tot diuent al Papa, però el seu amant més conegut va ser Napoleó III, fet que va portar al marit a divorciar-se d'ella.


No sé si tinc que adivinar més noms d'amants, ja m'ho diràs...