18/12/09

Els refugis antiaeris de Barcelona



El Museu d'Història de Barcelona està realitzant unes Jornades sobre els refugis antiaeris de Barcelona i els criteris d'intervenció patrimonial en aquests espais. Demà finalitzen, amb una visita a alguns refugis de la ciutat, entre els quals el 307, del Poble-sec.


Les ponències i debats han estat molt interessant. A més de revisar el plantejament general de les intervencions fetes fins ara s'ha insistit en la necessitat de contextualitzar aquests espais en el marc de la guerra civil, d'una forma més complexa i aprofundida. Totes les aportacions han estat molt remarcables i els debats, molt enriquidors. La qüestió militar, que avui, en el marc d'una mena de filosofia del que és políticament correcte, sembla menystenir-se, ha estat reivindicada, ja que la millor manera de treballar per la pau és, precisament, explicar la guerra de forma seriosa. Hi ha hagut aportacions d'experts alemanys i anglesos, que han comentat l'estat de la qüestió en els seus països, explicant les seves experiències i la posició dels poders polítics a l'entorn del tema.


Hi ha molts aspectes que caldrà debatre encara, sobre la conservació o no d'aquests espais, la seva musealització, la necessitat d'entomar seriosament el discurs que es fa i evitar que es converteixin en espais que desvetllin tan sols la curiositat una mica morbosa del públic i animi el turisme local de forma una mica frívola. També s'ha incidit en els usos posteriors dels espais, com ara, en el cas dels refugis barcelonins, la reutilització que en volia fer el franquisme, davant el temor d'un atac aliat durant la segona guerra mundial, o com es van fer servir per habitatges, en el temps del barraquisme i la immigració massiva. 


Tot plegat, doncs, d'un gran interès històric i patrimonial. Un tema que encara pot donar moltes sorpreses i que requereix d'un estudi multidisciplinar, consensuat entre les diferents institucions i també amb els centres d'història locals, de barri, museus diversos...