6/11/14

UNA DAMA INQUIETA, COMPROMESA, INTEL·LIGENT I VALENTA




1.- A la ciutat de la fotografia va morir, per voluntat pròpia, la nostra protagonista. Li faltava poc pels noranta anys, estava malalta i gairebé cega. Havia estat una dona singular i havia viscut de ben a prop tot els grans esdeveniments del segle.

2.- No, no és el Laberint d'Horta. És el Jardí Botànic de la ciutat on va néixer la nostra protagonista, en una familia benestant, el pare era metge i la mare estava molt implicada en els moviments a favor d'aconseguir el dret de les dones. També tenien avantpassats jueus i protestants. Un seu germà va ser un metge reconegut en el tema del tractament del càncer.

3.-La majoria de bones escoles tenien els nois i les noies separats, com aquesta, de categoria, on ella va estudiar.



4.- Aviat va començar a exercir una professió que seria la seva vida i a viatjar per tot arreu. Per això se la titlla en algunes biografies de peripatètica. Aquest senyor va ser el seu primer marit, era fillastre i potser alguna cosa més d'una escriptora interessant i escandalosa.



5.- Amb aquest escriptor, del qual coneixem sobretot un llibre molt popular la versió radiofònica del qual va donar un gran ensurt a tot un país, va tenir també un embolic i van continuar sent amics tota la vida.


6.- En aquest paratge es va conèixer amb el seu marit més famós, de fet la seva relació, que no va ser gaire llarga, va fer córrer rius de tinta i encara dura el tema. A ella això la feia empipar força.

7.- Aquest marit era casat, aleshores, tots dos van tenir molts amors durant la vida. En aquesta casa situada en una illa van residir durant un temps, avui és un museu. Des de la casa veien les llumetes de la capital del país. Sembla que una novel·la molt popular i que ens toca de prop, d'aquest senyor, va ser dedicada a la nostra protagonista. Quan es van separar molts estris de la nostra dama es van quedar aquí i el senyor en qüestió no els hi va fer arribar. Era un senyor molt afeccionat a la mamància, entre d'altres hobbies.

8.- Amb aquesta dama van ser molt amigues. El marit de la senyora li va demanar col·laboració per a un projecte relacionat amb els problemes del país, molt greus aleshores. En aquest projecte va col·laborar amb la senyora que podeu veure a continuació, una altra gran dona de la professió, tot i que des d'una altra vessant.

9.- Les seves nombroses relacions amb els homes mai no la van satisfer del tot i no pas pel tema sexual sinó més aviat per l'emotiu i perquè devia ser difícil viure amb una senyora amb aquesta personalitat i tan inquieta, es va casar encara una altra vegada. Va tenir dos fills, adoptats, de fet. Les relacions amb els fills també van ser difícils, era molt exigent amb ella i amb els altres.


10.- Va anar a llocs de molts conflictes bèl·lics, va ser crítica amb uns i altres quan calia, era una dona molt lúcida i intentava ser imparcial, cosa que li va reportar problemes. En un país complicat sembla que podia haver sofert una violació però tot ho va superar. Quan va esclatar el conflicte a l'antiga Iugoslàvia ja era molt gran i va haver de renunciar a viatjar-hi.

11.- Precisament diuen que un dels fills la va decebre perquè s'engreixava, que ja és gros, i ella creia que s'havia de donar sempre una bona imatge. Va col·laborar en diferents revistes, entre les quals la que copio i en la qual, precisament, sembla que hi ha un reportatge sobre el tema de l'obesitat. Amb totes les seves llums i ombres va ser una dona extraordinària i sempre l'empipava que li preguntessin sobre la relació amb el marit més famós, com si ella fos una anècdota en la vida d'ell quan segurament li donava deu mil voltes. Van fer una peli sobre la seva relació i els anys dels seus amors, a ella la va interpretar una actriu molt coneguda que una vegada va ser Virginia Woolf i a ell, aquest xicot:




9 comentaris:

Anònim ha dit...

M.G.

Suposo que volies dir "Virginia".

Júlia ha dit...

ôndia, sí, quin lapsus, ara ho arreglo

Oliva ha dit...

EL PRIMER NOM,QUE EN BE A LA MEMORIA ES EL DE LILLIAN HELMAN...

Júlia ha dit...

Enric, vas bé, no m'havia fixat en les lletres, les deixo, seran una pista més.

Júlia ha dit...

Oliva, fred,fred...

Anònim ha dit...

Personatge:
MARTHA GELLHORN
Foto nº 1 - Londres
Foto nº 2 - Jardi botànic de Saint Louis
Foto nº 3 - Escola Bryn Mawr College
Foto nº 4 - Bertrand de Jouvenel
Foto nº 5 - H.G.Wells, escriptor
Foto nº 6 - Platja de Cayo Hueso
Foto nº 7 - Finca Vigia
Foto nº 8 - Eleanor Roosvelt
Foto nº 9 - Dorothea Lange, fotoperiodista
Fotonº 10 - ----
Foto nº 11 - una de les revistes on va col.laborar
Foto nº 12 - Clive Owen
NURIA

Orio43 ha dit...

Martha Gellhorn
http://es.wikipedia.org/wiki/Martha_Gellhorn

Imatge 1- mort
Londres

Imatge 2- neix ciutat
Saint Louis (Missouri)

Imatge 3- escola
Bryn Mawr College

Imatge 4- primer marit
Bertrand de Jouvenal,

Imatge 5- escriptor
Herbert George Wells

Imatge 6- es van coneixer
Cayo Hueso (Florida)

Imatge 7- museu abans casa parella
Finca Vigía (Cuba)

Imatge 8- amiga
Eleanor Roosevelt

Imatge 9- col•labora
Dorothea Lange

Imatge 10- guerra
Segona Guerra Mundial

Imatge 11- publicacions
The Atlantic (evidentment)

Imatge 12- actor
Clive Owen

Oliva ha dit...

AVUI HE LLEGIT EN MES CALMA,JO SEMPRE VAIG DE TABALOT,CREC QUE ES MARTA GILLHAM.

Júlia ha dit...

Molt bé tothom i gràcies per participar!!!