23/3/12

EL PERSONATGE OCULT (12)


Avui anirem endarrere en el temps, però no tant com per retrobar Sant Pacià pels atzarosos camins de les nostres terres.

La nostra gran dama es coneguda amb el títol corresponent a l'indret de la fotografia.

La seva terra podia haver estat important però els atzars de la història la van acabar reduint a una regió més d'un estat poderós. Fins i tot la seva llengua, avui, és poca cosa més que una curiositat molt maltractada pel centralisme.


La nostra dama es va casar i va tenir fills. Es va quedar vídua i va participar d'una ideologia que va provocar lluites i problemes diversos. Avui està força mitificada ja que aquestes coses amb els anys desvetllen curiositats i tothom hi vol veure el que potser no hi havia. En tot cas la nostra dama va ser una gran defensora dels perdedors i encara bo que va poder morir de mort natural.

En aquest altra bonic indret amb tants campanars hi va tenir residència. El poble portaria el nom d'una senyora de les lletres i de la política nostrades desapareguda fa poc si no fos que li van canviar una mica el nom per tal que sonés més com tots els d'allà dalt.


Sembla que des del poble dels campanars va organitzar la millora i reconstrucció del castell de la fotografia, que anys després seria el dramàtic escenari de la fi dels qui pensàvem com la nostra dama i als quals ella, que en compartia a fons les creences, havia protegit.

Sembla que la nostra dama i el senyor de la fotografia van endegar un debat per intentar arribar a acords en els temes que els preocupaven però, ai, ningú no va cedir i tot plegat va acabar molt malament.

La nostra dama, molt filantròpica, va fundar amb una cunyada una escola on també s'acollien vellets, dirigida, això sí, a la seva gent.

El senyor que podeu veure en aquest magnífic dibuix, de jove, va escriure una famosa òpera que porta el nom de la nostra protagonista tot i que l'argument, encara que situat en època antiga, té molt poc a veure amb la nostra dama.

En aquesta ciutat fins i tot donen una ajuda universitària als estudiants que volen anar a fer currículum al país on avui es troben les terres de la nostra protagonista i on la seva cultura ha restat gairebé reduïda a folklore. El món dóna moltes voltes.



La seva figura ha propiciat moltes llegendes i llibres, és considerada una mena de santa alternativa, i sembla que algú, un pastoret (els pastorets sempre ho veuen tot) la va percebre en una ocasió, convertida en colom blanc, efectuant una misió important relacionada amb un objecte misteriós i sagrat present fins i tot en les pel·lículas d'Indiana Jones.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

ESCLARMONDA DE FOIX.
CASTILLO

Anònim ha dit...

personatge: ESCLARMONDA DE FOIX
1ª foto: Castell de Foix
2ª foto: La Casa de Pamiers
3ª foto: Castell de Montsegur
4ª foto: No l'he trobada
5ª foto: Jules Massenet
6ª i 7ª fotos, no las he trobades.
Núria

Orio43 ha dit...

Esclarmonda de Foix

Imatge 1- Castell
Castell dels Comtes de Foix.

Imatge 2- poble viure
Els tres campanars de la Catedral de Pàmies.

Imatge 3- Castell 2
Castell de Montsegur

Imatge 4- imatge
Sant Domènec de Guzmán a la Basílica del mateix nom a Bolonya, Itàlia.

Imatge 5- music
Jules Massenet

Imatge 6- ciutat borsa
Winnipeg

Imatge 7- colom
Va prendre la forma d’un colom per salvar el Sant Grial.

Anònim ha dit...

ESCLERMONDA DE FOIX OI?
QUANT VAIG A FRANÇE,ALLA A L'AUTOPISTA,VEIG EL MONUMENT ALS CATARS,NO PUC EVITAR INDIGNARMA...SERAN BARRUTS¡¡¡¡¡
JUGANT....