18/12/11

ENIGMA SABÀTIC (99): Injustícies estratègiques i víctimes innocents



(...) ja estaves alliberada,
has sortit de viatge pel món
avui vas entrar a casa meva
vas seure a taula sense parlar
eres eterna i blanca.


(...) Treballeu i construiu, fils meus,
edifiqueu un monument a l'amor i l'alegria
al valors humans, a la fe que guardem per a vosaltres, fills meus, per vosaltres...

Aquests dos fragments de poemes, que he traduït de la seva llengua original, tenen molta relació. El primer el va escriure un poeta recordant l'autora del segon, una víctima de la injustícia i de les circumstàncies i de l'oportunisme polític en temps de crisi. En els temps de crisi s'ha d'anar en compte ja que en calent és fàcil trobar víctimes propiciatòries. Sovint no reben els més culpables, que són espavilats i s'escapen dels càstigs. El pitjor és l'absurda pena de mort, irreversible, i encara vigent a tants indrets.

La nostra protagonista, enamorada i feliç, compartia amb la seva parella unes idees d'aquestes que en podem dir progressistes. El seu mateix germà, espantat i per por, la va implicar en una conxorxa real o suposada. Tot va acabar molt malament per a la parella, amb el temps es creu que el marit potser hi tenia alguna cosa a veure amb tot plegat, però que ella era innocent. En tot cas, culpables de fets semblants i molt més greus se'n van sortir millor. El fet de ser dona potser és una agreujant quan cal trobar víctimes adients? Mata Hari, Mary Surratt (al cinema aquests dies) i algunes altres en serien una mostra.


Aquest senyor de la fotografia, per exemple, va tenir molta més sort i això que la va fer molt més grossa, considerant el tema del qual se l'acusava, més o menys de la mateixa categoria estratègica.

Eren els temps en els quals en aquests famosos tebeos de la nostra infantesa es parlava molt d'un conflicte bèl·lic que va enfrontar els grans d'aleshores, avui una mica tocats ja pels canvis històrics. De fet, aquell conflicte encara no està resolt i les seves seqüeles han causat i causen molt dolor en aquell país, per a nosaltres llunyà, però una part del qual es troba en un gran procés de desenvolupament econòmic, per cert.




Aquí podeu veure tres personatges relacionats amb aquells fets tràgics i dolorosos que van aixecar una gran polseguera en l'interior del mateix país on existien sectors amb pensament molt diferent de l'oficial. I també a l'estranger i a tot el món es va plànyer la crueltat del trist final.

Per introduir un punt més frívol en aquesta història terrible, aquí teniu una pista musical. Gràcies a aquesta coneguda cançoneta els descendents d'aquella parella injustament condemnada encara cobren alguna cosa, tot i que els va costar uns quants esforços i una denúncia per plagi al senyor Distel qui, com recordareu, va ser nòvio de B.B. en uns temps molt antics. Sacha Distel, per cert va morir fa set anys. Després de festejar amb la Bardot va casar-se amb una esquiadora i va ser feliç i fidel.




Sacha Distel - Scoubidou por canel_cool56

A esbrinar, doncs:


1.- El nom i circumstàncies de la desgraciada parella protagonista.


2.- El nom dels autors dels poemes.


3.-Qui són els personatges de les fotografies i què tenen a veure amb tot plegat.


4.- A quina guerra fa referència el dibuix del còmic?


5.-Què relació té Sacha Distel amb la resta de la història?

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Son la parella Rosemberg, que vam esser denunciats per el seu germa.Varen tindre la pena de la cadira electrica per passar secrets a la URSS, la guerra representa la guerra de Corea i la foto correspon a KLAUS FUCHS, l'autor dels poemes JOSE PEDRONI

Orio43 ha dit...

1.- El nom i circumstàncies de la desgraciada parella protagonista.
Julio i Ethel Rosenberg, executats a la cadira elèctrica, acusats d’espionatge.
http://es.wikipedia.org/wiki/Ethel_y_Julius_Rosenberg

http://www.multilingualarchive.com/ma/enwiki/es/Abel_Meeropol

2.- El nom dels autors dels poemes.
Del primer, Jose Pedroni
Del segon, Ethel Rosenberg

3.-Qui són els personatges de les fotografies i què tenen a veure amb tot plegat.
foto 1- espia
Emil Julius Klaus Fuchs

Foto 3- parent
David Greenglass, germà d’Ethel

Foto 4- un altre
??

Foto 5- un altre 2
??

4.- A quina guerra fa referència el dibuix del còmic?
Guerra de Corea

5.-Què relació té Sacha Distel amb la resta de la història?
Distel, sembla, va plagiar a la cançó Scoubidou, una part de la cançó “Apple, Peaches and Cherries” de Abel Meerepol, pare adoptiu dels fills de Julius i Ethel

Anònim ha dit...

Parella protagonista del enigma:
Ethel Greenglass Rosenberg i Julius Rosenberg
Un del poemes és de José Pedroni, l'altre no ho sé.
1ª foto Klaus Fuchs
2ª foto una vinyeta sobre la guerra de Corea o del Vietnam?
3ª foto David Greenglass, el germá
d'Ethel
4ª foto - No ho sé
5ª foto - Pot ser en Joseph McCarty?
No sé que té a veura en Sacha Distel en aquest assumpte.
Núria