17/9/11

ENIGMA SABÀTIC (85): Els vençuts

I avui quatre més de l'altre banda, dels austriacistes:

Aquí mostro la imatge d'un personatge més conegut pel seu àlies que no pas pel seu nom veritable. A la terra on va néixer i lluitar durant una època li han dedicat aquest monument, és un indret de bon vi, per cert. Sabem que va ser a Barcelona durant el setge i que després va aconseguir retornar a casa seva, tot i que va lluitar altra vegada i va organitzar un petit exèrcit. Per coaccionar-lo van empresonar la seva mare i tot. Va passar a França i es va posar a les ordres d'un dels personatges del post anterior. Més endavant va continuar lluitant per Europa a favor dels austriacistes i va morir en unes terres llunyanes d'on provenia, per cert, una antiga reina catalana.


Aquest bust és una mica il·legible, altrament no tindria gràcia descobrir l'homenatjat. Tot i que va morir executat pels vencedors no és tan conegut com d'altres, tot i que a la seva petita pàtria sí que el recorden força i el reivindiquen sovint. Tampoc no el coneixem pel nom veritable sinó per un altre lligat al seu poble d'origen. La seva mort va tenir un gran ressò popular i va fer que es cantés una cançó dedicada als fets, cançó que vam conèixer fa anys gràcies a una versió de Guillermina Motta, per cert. El seu nom i primer cognom de veritat són els mateixos que els d'un popular polític nostrat molt posterior. Ai adéu ciutat de .... bé mereixes ser cremada, n'has fet matar un cavaller, el més noble de la.... guardeu-nos Mare de Déu, la del Roser i la del Carme i Sant Domingo gloriós...

Aquest escut pertany a una casa d'un poble on també l'11 de setembre, al seu davant, s'hi acostuma a fer una ofrena floral. Pertany a una família de terra avellanera, que va donar diferents fills a la causa austriacista, el més conegut és el gran, però se sap que dos més, i potser encara algun altre, també van lluitar contra els borbònics. De tots els qui tenim notícia sabem també que van poder exiliar-se, ja que els van confiscar els béns, i que van arribar a tenir càrrecs i honors a la cort de Viena.

Aquest senyor tan seriós té un cognom que és possible que ens soni 'a carrer'. Va ser un gran militar, fill d'un altre militar procedent del nord-oest hispànic però resident a Barcelona. Al principi es va posar a l'ordre dels borbònics però uns fets lligats a un complot van propiciar que canviés de bàndol. Veient com anaven les coses va intentar una capitulació que no va ser acceptada al principi tot i que a la llarga no hi va haver cap altre remei que rendir-se. El van empresonar durant un temps però anys després, amb la firma d'una pau va ser alliberat i va poder viure gràcies a una pensió que li va concedir l'emperador austríac.


Qui són els nostres protagonistes?


Unes quantes pistes més, un indret per a cada personatge:









7 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

...Vic....ummmm..estic pensant...

Anònim ha dit...

AVIAM.....CARRASCLET-GENERAL MORAGUES-RAFEL DE CASANOVAS- AN VILLARROEL...UNA MIQUETA CARA-GIRAT,PRIMER ERA BORBONIC,PERO ES VA EMPRENYA....
JUGANT...

El veí de dalt ha dit...

El primer és Per Joan Barceló, alies El Carrasclet. Era de Capaçanes, crec.

El segon és en Bac de Roda, de Roda de Ter o Masies de Roda (no recordo) integrant del Pacte del Vigatans i cap dels miquelets en la Guerra de Successió. El van decapitar el 1713, a Vic.

L'últim és l'Antoni de Villarroel, general comandant de l'exèrcit de Catalunya en el bàndol austriacista (tot i que abans, fins el 1710) havia estat amb el de Felip V.

El tercer,...no hi caic.

Orio43 ha dit...

Imatge 1-
Pere Joan Barceló i Anguera, conegut com Carrasclet.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Carrasclet
serra de llaberia

Imatge 2-
Francesc Macià i Ambert, conegut com a Bac de Roda
http://ca.wikipedia.org/wiki/Bac_de_Roda
temple romà de Vic

Imatge 3-
Escut d’armes dels germans Nebot a Cal Gallisà a Riudoms
http://ca.wikipedia.org/wiki/Rafael_Nebot
esglesia de Riudoms

Imatge 4-
Antoni de Villarroel i Peláez
http://ca.wikipedia.org/wiki/Antoni_de_Villarroel_i_Pel%C3%A1ez
segons sembla la seva mort porta controvèrsia, entre l’Enciclopèdia i la Viquipèdia.
No he identificat el lloc, pot ser per Astúries.

Anònim ha dit...

primera foto:
Pere Joan Barceló "Carrasclet", té a veure amb l'ultima de les quatre fotografies, que penso és la Serra de Llaberia
segona foto:
Bust de Francesc Maciá i Bac de Roda, té a veura amb la segona fotografia que és el Temple romà de Vic
tercera foto:
Escut d'armes dela familia Nebot, té a veure amb la tercera fotografia que és la parroquia de Riudoms
quarta foto:
Antonio de Villarroel i Pelaez, té a veura amb la primera fotografia, que és Vilanova dos Infantes, don procedia la seva familia.
Núria

Anònim ha dit...

1.- CARRASCLET
2.- DESCONEGUT
3.- DESCONEGUT
4.- VILLARROEL

5.- VILANOVA DOS INFANTES
6.- TEMPLE ROMÁ VIC
7 I 8 DESCONEGUTS

Júlia ha dit...

Veig que això s'ha animat una mica, gràcies per participar!!!