19/8/11

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 80: Constança de Sicília, la seva època i la seva família




La primera imatge corresponia al seu avi, Frederic II d'Alemanya.

El seu pare, Manfred de Sicília va néixer a Venosa, Itàlia, indret que mostrava la imatge següent.

Manfred va morir a la Batalla de Benevent, a la qual corresponia la imatge següent.

Un dels fills de Constança i el rei Pere va ser Alfons III, d'Aragó, el Liberal. El regne de Sicília, però, el va rebre Jaume II, un altre fill. La seva filla, Isabel, va ser Santa Isabel de Portugal. Constança també va ser declarada beata per l'església catòlica.

El senyor amb cara d'enrabiat és Carles d'Anjou, que es va enfrontar als catalans pel tema sicilià. En un atac va destruir Peralada, tot i que no la va conquerir. La pila baptismal de la imatge pertany a l'església de Sant Martí, d'aquesta població.

En quedar-se vídua es va retirar al convent de Santa Clara, que es trobava on ara hi ha la Ciutadella. Va voler que l'enterressin al Convent de Sant Francesc, a l'actual plaça Medinaceli, on es trobaven les pinturas de Viladomat, que avui són al MNAC.

Dante la menciona, al Purgatori, com  'la bona Constança'.



Per a saber més coses sobre aquesta reina i, sobre tot, a l'entorn del seu famós espòs, recomano el llibre que estem llegint per a la Tertúlia d'Història del mes d'Octubre: Pere el Gran. Vida, actes i paraula de Stefano Maria Cingolani. És una mica gruixut però l'estiu és llarg...