4/6/11

ENIGMA SABÀTIC (71): Un senyor amb principis


Aquest senyor de la fotografia va lloar al nostre protagonista pel seu tarannà. Poca broma, el de la foto va ser tan important que es diu que sense ell el grec hauria acabat per substituir el llatí en el tema de la cultureta de l'època.

El nostre protagonista era un pagès professional. Va tenir un fill una mica contestatari i quan aquest va ser castigat pel seu tarannà el pare, enutjat i arruïnat a causa dels diners esmerçats en la defensa del fill, es va retirar de la vida pública.



Com que era intel·ligent, bon negociador i respectat, amb motiu de diferents problemes del país, uns anys després va ser cridat per col·laborar i governar. Arreglava el que havia d'arreglar i tornava altra vegada a casa seva a fer de pagès. Tot un exemple, en el qual es barregen realitat i llegenda, i que ha estat seguit per molt pocs polítics ja que, generalment, gairebé ningú retorna als seus orígens quan ha fet la feina, més aviat en treu profit i intenta mantenir-se en el poder mentre li és possible.


Una ciutat moderna va acabar rebent el seu nom després d'haver-ne tingut un altre, gràcies a una societat que portava el nom del nostre protagonista, en homenatge a un altre senyor important  pel seu esperit cívic i patriòtic. Cal dir que no tots els membres d'aquesta societat han mostrat el mateix rebuig per la conservació del poder que tenia l'original.
Ja vellet, el nostre protagonista va ser de nou cridat a causa dels intents d'un ricatxo per obtenir el poder. Aquest es dedicava a repartir menjar als afamats, que eren molts, per fer-se'ls seus i aconseguir el seu suport. Va ser descobert i assassinat i diuen que el seu nom va generar un mot despectiu que s'utilitza per titllar algú de fals. Avui hi ha qui dubta de l'exactitud de l'afer i de les males intencions d'aquest senyor ambiciós, però així ha passat a la història aquell fet.

Qui va ser aquest senyor? Quina relació té amb les imatges? Trobar seguidors del seu exemple en el nostre entorn ja seria una tasca molt més difícil que no pas la resolució d'aquest senzill enigma...

5 comentaris:

Anònim ha dit...

julia, estic venut, hem cal la teva ajuda.

El senyor de la foto es Cicero

Gracies
castillo

Anònim ha dit...

JULIA, LA FOTO es de Cattron el Vell I el Baixrelleu esta esposat el Museu del Louvre " Suovetaurillia"

castillo

Orio43 ha dit...

Protagonista:
Lucio Quincio Cincinato
http://es.wikipedia.org/wiki/Lucius_Quinctius_Cincinnatus

Imatge 1- el va lloar
Marc Porci Cató Censorí
http://ca.wikipedia.org/wiki/Marc_Porci_Cat%C3%B3_Censor%C3%AD

Imatge 2- cerimonia
Relleu d’un sarcofeg romà d’una cerimonia de Suovetaurilia

Imatge 3- fundador
Henry Knox

Imatge 4- ciutat
Ciutat de Cincinnati

Imatge 5- edifici
Cincinnati Music Hall

Imatge 6- quadre
Cincinato abandona el arado para dictar leyes a Roma, cuadro de 1806 de Juan Antonio Ribera.

Amb l’ajuda de la Remei.

Anònim ha dit...

el peersonatje es LUCIUS QUINTIUS CINCINATUS.

GRACIES
CASTILLO

Anònim ha dit...

El personatge: Cincinato ( Lucius Quinctius Cincinnatus)
1ª fotografia: Marco Porcio Poton, El Viejo
2ª " no la sé
3ª " tampoc
4ª " Vista de la ciutat de Cincinnati
5ª " Edifici de la seu de la Orquestra Simfónica de Cincinnati
6ª " Quadre de Juan Antonio Ribera, que mostra el
protagonista quan marxa del camp per dictar lleis a Roma.
Núria