8/4/11

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 62: Potemkin no va ser només una pel·lícula de culte




El personatge de l’enigma és Grigori Potemkin (1739-1791), estadista, militar, polític i amant de Caterina la Gran de Rússia.

La primera imatge és la Catedral de la Dormició a Smolensk , prop d’aquí va néixer Potemkin, concretament a Chizhovo.

La segona Es el diamant Orlov, joia que el príncep Grigori Orlov amant de Caterina la Gran, li va regalar.

La tercera és Varvara Von Engelhart, princesa Galitzine, neboda de Potemkin i de qui diuen que va ser amant. Potemkin sentia un gran afecte per aquesta i d'altres nebodes i sembla que l'atracció anava més enllà del que avui consideraríem correcte.

La quarta és el Palau Tàuride, fastuós palau que Potemkin es va fer construir a Sant Petersburg.

La cinquena mostra  Ivan Starov (1745-1808) arquitecte de moda a l'època entre la gent important, que va projectar el palau Tàuride.

La sisena mostra un far de Crimea, prop d'on va morir Potemkin, tot i que l'indret exacte actualment és romanès. La intervenció de Potemkin en la recuperació de Crimea que pertanyi a l'imperi otomà va ser molt important.

La pel•lícula, evidentment, és l'emblemàtica El cuirassat Potemkin de Sergei Einseinstein.

Els pobles Potemkin formen part d'una mena de llegenda que es va difondre sense ser real, segons la qual Potemkin passejava Caterina per Rússia i li mostrava de lluny bonics pobles de la conquerida Crimea que no eren res més que grans cartrons o fustots pintats que anaven traslladant d'un lloc a l'altre. Ha esdevingut un terme popular per definir allò que té molta aparença però no val res en realitat. I és que realment hi ha moltes coses, i fins persones 'Potemkin', en aquest món de mones.