11/3/11

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 58: Sofonisba i el verí










La nostra protagonista, com heu endevinat era Sofonisba, filla del general cartaginès Asdrubal Giscón.


El quadre de la següent imatge mostrava a Sifax, primer marit de Sofonisba, rebent a Escipió, el seu autor és Alessandro Allori deixeble de Bronzino.


La segona imatge mostra la ciutat de Constantina, a Argèlia, l'antiga Cirta que va ser capital dels númides, on van residir Sífax i Masinissa.


El monument de la imatge següent pertany a la tomba de Masinissa, prop de Constantina (Algèria)

La ciutat de la quarta imatge mostrava la ciutat de Cremona, on va néixer la gran pintora Sofonisba Anguissola, a qui van posar aquest nom pel fet que la seva família tenia des de generacions vincles familiars amb l'antiga Cartago. El seu pare es deia Amilcare. A la pintora pertany la frase en cursiva sobre la vida i els bons moments.



La imatge següent pertany a la pel·lícula Cabiria, de 1914, on Sofonisba és una de les protagonistes. En el retrat es veu aquest personatge, interpretat per una actriu molt famosa a l'època del cinema mut, Italia Almirante Manzini. El guió era de D'Annunzio. Itàlia Almirante va morir encara jove, als cinquanta-un anys, al Brasil, a causa de la picada d'un insecte verinós.



L'escriptor és David Anthony Durhamautor, entre d'altres, del llibre “Anibal, el orgullo de Cartago”, una de les millors novel·les històriques sobre l'època.


Tot i que en principi vaig afirmar que hi havia poca literatura o producció artística sobre Sofonisba no és ben bé així, s'han publicat darrerament molts llibres de ficció sobre els cartaginesos, Sofonisba va ser evocada sovint pels grans pintors, -sempre prenent-se el verí o a punt d'empassar-se'l-, entre els quals Rembrand, i Ferdinand Paër li va dedicar una famosa òpera i també hi ha més pel·lículas sobre l'època, tot i que no molt conegudes. Un petit tast...