4/3/11

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 57: Anna d'Àustria a la França de les intrigues













La gran dama, que podeu veure en aquests retrats en diferents etapes de la seva vida era Anna d'Àustria, també dita Anna d'Espanya, filla de Felip III, esposa de Lluís XIII de França i mare de Lluís XIV.


La primera imatge corresponia al poble d'origen de la seva mare, Graz, a Àustria. La mare era Margarida d'Àustria. 


El monestir, fundat per aquesta senyora, era el de l'Encarnació, a Madrid, on cada any es liqua la sang del sant de la imatge, Sant Pantaleó.


El faisà feia referència a l'illa dels Faisans, a les aigües del Bidasoa, on es va esdevenir l'intercanvi matrimonial entre França i Espanya. Anna va passar a França per casar-se amb Lluís XIII mentre que Isabel de Borbó passava a Espanya per casar-se amb Felip IV. Aquesta reina va ser qui es va enfrontar en alguna ocasió amb el Conde Duque de Olivares.





Al setmanari Le Siècle es va publicar, per capítols, com era habitual, la famosa novel·la de Dumas, Les trois mousquetaires, en la qual Anna d'Àustria té un paper molt important i és protegida per aquests.


El senyor de bon veure era George Villiers, duc de Buckingham, a qui se li atribuí un afer amorós amb la reina que va fer córrer moltes brames.


La dama vestida de Diana Caçadora és la Duchesse de Chevreuse, Marie de Rohan, una dama intrigant, també present a les novel·les de Dumas, que va arribar a tenir molta influència en la reina en l'època del suposat afer amb Buckingham,.


La tassa de xocolata recordava que Anna d'Àustria va introduir el costum de prendre'n a França, entre l'aristocràcia, feia algun temps que es feia a Espanya, després de portar-la d'Amèrica.


I Angela Lansbury va ser Anna a la famosa pel·lícula de 1948, Los tres mosqueteros, encara tot un clàssic amb un grup d'actorassos de categoria. Una bona elecció, a més, pel físic, car tenen certa retirada.


Podeu trobar un bon documental sobre aquesta reina a Mujeres en la Historia, una sèrie emesa per la segona cadena.


La frase que encapçala el text s'atribueix a aquesta reina i reflecteix molt bé el que va haver de passar, mal vista al país d'arribada, amb una sogra com Maria de Mèdici, considerada estèril durant molts anys, sospitosa d'adulteri i de traïció... Amb el naixement molt tardà dels fills la seva situació va canviar i en morir el rei va ser una regent intel·ligent, que va defensar els interessos de França fins i tot en contra dels d'Espanya, el seu país d'origen. Es va recolzar amb Mazarino, el substitut de Richelieu i que havia col·laborat amb aquest. Richelieu també havia estat un gran enemic de la reina.


Mazarino era un home prudent i hàbil, menys ambiciós que Richelieu, també mal vist de forma injusta pel fet de tenir origen italià. Es creu amb cert fonament que la seva unió amb la reina va ser també sentimental i que fins i tot potser es van casar en secret.


Anna no va repetir els errors de la seva sogra, quan el seu fill va ser un adolescent li va muntar una espectacular coronació i es va retirar de forma discreta. La seva figura ha estat avui revaloritzada i valorada en molts aspectes.


L'altre text reprodueix una de les cartes literàries que la reina dirigeix a Buckingham, presentin el seu assassinat i que els mosqueters hauran de fer arribar al cavaller.

1 comentari:

Tot Barcelona ha dit...

Gracies per la resposta ¡¡¡