4/2/11

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 53: Amors reials a la moda





La nostra protagonista era Mary Anne Fitzherbert, amant i esposa secreta del rei George IV d'Anglaterra, sis anys més jove que ella, per cert.

La primera imatge correspon a una casa del barri elegant de Londres, Chelsea, a on va néixer l’actriu Susannah York, que va fer de Mary Anne Fitzherbert a la sèrie de televisió Princep Regent el 1979. En concret, és la casa on va néixer Oscar Wilde.

La segona correspon a Hampshire a on va néixer Fitzherbert, en concret a Bambridge.



La tercera imatge és Carlota Augusta, l’única filla del rei George IV i de Carolina de Brunswick-Wolfenbüttel, una noia senzilla i molt estimada, que va morir de part. Segons explica la petita història, el seu pare va fer tots els possibles per tal que es casés per amor amb el seu parent, Leopold de Bèlgica, qui, segons diuen, no es va refer mai d'aquella mort.





La quarta  Imatge és de la pel•lícula La locura del rey Jorge (1995) amb Helen Mirren, que explica la historia del rei George III, pare de George IV. Sembla que a George IV el va afectar força allò de reinar i deixar de reinar i per això es va dedicar durant llargues temporades a fer el dropo.



La cinquena imatge és kemp Town a Brighton a on està enterrada Maria Ana Fitzherbert.



La sisena imatge és de la pel•lícula “Beau Brummell” (1954) aquí la van anomenar El árbitro de la elegancia, amb Stewart Grange i Liz Taylor. Explica la historia de George Bryan Brummell, un dandi amic del rei George IV, amant de la moda que li va refinar el gust en qüestió de vestimenta.

L'espanyol que es va suicidar el mateix any de la mort de la senyora Fitherbert va ser Larra.



La setena imatge és la de l’actriu Susannah York a la pel•lícula  Tom Jones. 

George IV era un home intel·ligent, ben plantat, amant de les lletres i de les arts, en la seva època van escriure Byron, Jean Austen... Malauradament tenia un caràcter feble i una tendència desfermada a la bona vida i a les senyores, que van fer que acabés obès, addicte a algunes drogues i fet una bírria. La moda es va tornar extravagant en aquella època i van sortir molts acudits sobre el tema, com el que penjo. 



També amb l'enigma volia homenatjar Susannah York, gran actriu morta fa poc, als setanta-dos anys. Ella va ser Mary Anne Fitzherbert en una sèrie on el rei era interpretat per l' actor Peter Egan. Descansi en pau.




Fins demà, amb un nou enigma...