3/12/10

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 44: Honòria i les seves circumstàncies








Com heu endevinat, la dama va ser Justa Grata Honoria, filla de Constanci III i la seva mare Gal•la Placídia.


El seu pretendent va ser Àtila, rei dels huns.


La seva cosina fou Aelia Pulqueria o Santa Pulqueria.


El seu no-cunyat va ser Bleda, germà d’Àtila.


Sobre el cavall, sembla que per on passava no hi tornava a créixer l'herba i aquest fet ha quedat en el llenguatge popular com a símbol de destrucció.

La primera imatge mostra els huns  a la Batalla dels Camps Catalàunics, per A. De Neuville (1836-1885). La segona ens mostra a santa Pulqueria. La bleda, evidentment, fa referència al germà d'Àtila.

La ciutat de la fotografia és Požarevac on es va firmar el Tractat de Margus, entre Atila i Bleda i l'Imperi Bizantí. Els mateixos huns van saquejar la ciutat després, que en aquell temps portava el nom de Margus.

La moneda ens mostra el perfil d'Honòria i ens demostra que li van donar el títol d'Augusta.

Àngel Guimerà, l'any 1879 començà la seva carrera com a escriptor de tragèdies versificades, amb Gal•la Placídia, un drama sobre la mare d'Honòria. I la darrera il·lustració mostra  La Festa d'Àtila, Quadre de Mór Than basat en una descripció de Priscus, representat al mateix quadre.


Pel que fa a la peli, era Atila, rey de los hunos, i el seu protagonista va ser Jack Palance. Jeff Chandler i Ludmilla Tcherina, gran ballarina i actriu, feien de Pulcheria i Marciano i la sexi Rita Gam feia de Kubra que no sé pas qui era, si és que va existir. El director era ni més ni menys que Douglas Sirk i es va estrenar el 1954.