5/11/10

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 40: Ali-Bei, el viatger










El personatge, com heu endevinat, era  era Domènec Badia i Leblich (1967-1818), conegut també per Alí Bey. El seu nom 'de batalla', en àrab, era el que encapçalava l'entrada del blog.


La primera imatge és la ciutat de Damasc a on va morir Alí Bey, no se sap si enverinat pels anglesos, que havien descobert la seva identitat. Pot ser també que morís de disenteria o alguna altra malaltia, com explica la Mercè. Ell sembla que sentia ja el temor de morir i creia que l'havien enverinat. En una carta a la seva família els va expressar els seus temors.


La segona fotografia era una mica més complicada. Badia va ser el primer espanyol en visitar La Meca. Es considera també que va ser el primer europeu en fer-ne una visita a fons. De tota manera, amb anterioritat hi havien estat el cartògraf Van Keulen, el de la cinquena fotografia, i el portuguès Pedro de Covilha, diplomàtic i explorador. I de Covilha, a Portugal, és la fotografia de l'esglèsia amb ceràmiques.


La tercera foto és del Baró de Humboldt (1767 -1835), admirador de l'obra d'Ali Bey, sobre la descipció dels seus viatges. Però és que, a més Humboldt i Henri Christophe van néixer el mateix any que Badia. En el cas de Humbold, de tota manera, pot ser que la dada sigui errònia car en d'altres referències he trobat que va néixer el 1769.

Ali Bey va introduir el conreu de les patates, del cotó i de la remolatxa a Córdoba mentre va ser l'alcalde de la ciutat al 1810. 

Era una mica difícil i la Mercè és avui qui té més respostes encertades. Felicitats a tothom i gràcies per participar. Fins demà, amb un nou enigma...



1 comentari:

Tot Barcelona ha dit...

ahhh¡¡¡¡¡¡ gracies ¡¡