6/11/10

ENIGMA SABÀTIC (41): L'art de conrear les bones amistats

El nostre protagonista d'avui és un senyor d'una família molt important.


Entre els seus parents es compta la santa que veieu. Això expliquen, vaja. No sé si a ell li faria gaire gràcia tenir aquestes familiaritats. Però vaja, com que era un bon diplomàtic, potser ho utilitzaria com a propaganda electoral.


Va néixer pels verals de la fotografia, tot i que avui la seva ciutat porta un nom diferent de l'època en què ell va venir al món.


Aquest déu va ser un dels seus inspiradors. Es va sentir cridat pel poder, gairebé predestinat, i va saber sobreviure i fer amics que li convenien, en una època en la qual la vida humana penjava de fils molt febles. No ser prou melòman li va procurar un disgust, per cert. Però encara se'n va sortir bé.


Un dels seus fets d'armes més conegut va ser el de la imatge, cal remarcar que els il·lustradors   medievals vestien tothom com si formés part del seu present.


Aquest pobre animalet ha tingut la desgràcia que el seu nom, en el present, tingués un sentit picardiós. El seu nom és també el cognom d'una parenta molt propera del personatge.


Un seu fill i successor es va embolicar amb una senyora important de moral dubtosa, la del bust, coses que passen, vaja. En l'època d'aquest descendent va passar una gran desgràcia col·lectiva molt coneguda. 


El nostre home no ha deixat mal record en la història, considerant l'època en què va viure. Hi ha valoracions força contradictòries d'aquest personatge però ja sabem que la història és complexa.


Va tenir molta cura de la seva imatge, controlant la informació i untant personatges notables per tal que parlessin bé d'ell. El fill va ser més tolerant amb la informació. 


La llegenda explica que abans de morir, a causa d'un problema intestinal, el nostre protagonista, amb un bon raig d'humor negre va dir quelcom com ara: Pobret de mi, em sembla que m'estic convertint en déu! No ho va dir en català, ep, sinó en llatí autèntic.

Avui és fàcil i, per si no ho fos tant, una nova pista una mica marginal però definitiva. 


Sabeu ja qui és el nostre protagonista? Quina relació tenen amb ell les diferents imatges penjades?

3 comentaris:

Orio43 ha dit...

Qui és el nostre protagonista?
Tit Flavi Sabí Vespasià

http://wapedia.mobi/es/Tito_Flavio_Vespasiano?p=1


Quina relació tenen amb ell les diferents imatges penjades?

Imatge 1 santa parenta
Santa Flavia Domilitila

Imatge 2 a prop naixement
Va néixer a Falcrinae actualment Cittareale, regió de Lacio, sembla el llac de Scanno

Imatge 3 deu protector del personatge
El déu Zeus

Imatge 4 representació posterior fet important
Vespasiano lucha contra los Judios de Flavio Josefo (traducción anónima), la iluminación final del libro Antigüedades judías, Brujas, Bélgica, del siglo XV.

http://www.histoire-fr.com/rome_haut_empire_4.htm

Imatge 5 polla d’aigua
La seva mare era Vespasia Polla


Imatge 6 mujer fatal
La princesa jueva Berenice, neta del rei Herodes

Mercè Siles ha dit...

Hola, avui hi ha una foto que no l'he trobat, però bé el personatge de l'enigma és l'Emperador romà Tito Flavio Vespasiano (del 9 al 79 d.C).

La 1ª foto és Santa Flavia.

La 2ª foto és prop de Reate als Apeninos, a on va néixer Vespasiano. Ell va néixer a la ciutat de Falacrinae, actualment anomenada Cittareale.

La 3ª foto és el deu Serapis.

La 4rt. No he trobat exactament a que pertany. Jo crec que deu estar relacionat amb la guerra dels Jueus, amb la destrucció i expol.liació del Temple de Jerusalem, però no estic segura.

La 5ª foto és l'au anomenada polla d'aigua, relacionada amb la mare de Vespasià que es deia Flavia Polla (quin nom, je,je ).

La 6ª és Berenice de Cilicia, filla de Herodes Agripa I, que va tindre amors molt sonats amb el fill de Vespasià, Tito, que va succeir al seu pare com a emperador.

La 7ª La moto vespa, per si encara teniem dubtes de quin emperador es tractava, la pista definitiva.

Júlia ha dit...

Gràcies, per participar, tots dos molt bé amb algun petit detall per polir, he, he.