20/11/10

ENIGMA SABÀTIC (43): Mitges virtuts i demi mondaines

Avui deixarem una mica a banda els temes seriosos i tràgics per a retornar al món frívol de mitjans i finals del XIX focalitzat, sobre tot, a París.

Actrius, ballarines, senyores de vida alegre, demi-mondaines, allò que en català vam titllar de mitges-virtuts, i d'altres dames d'oficis diversos van intentar viure al marge d'un món que s'enfonsava, amb grans problemes socials i bosses immenses de pobresa. Ja vam parlar de la Castiglione en una altra ocasió. Però n'hi havia moltes més, que van tenir finals diversos, des de la mort en la misèria a un retiro més o menys benestant. La moda íntima, que ens mostra aquí una anònima model, ja resultava excitant, cosa que potser explica que mentre la setmanada d'un obrer qualificat era de 4 o 3 francs alguna d'aquelles expertes en cobrés 5.000 per una nit d'amor. I que fa esgarrifar si pensem que la majoria dels seus clients eren persones que tenien serioses responsabilitats amb els països respectius i s'anaven gastant els diners de mala manera. Cal dir que les seves primeres relacions amb els homes, en molts casos, van ser decebedores i es van esdevenir pràcticament en l'adolescència.


Top-model anònima

Algunes eren d'origen molt humil, altres de classe mitjana, fins i tot benestant. Poques d'elles no feien res més que dedicar-se al tema, la majoria eren bones ballarines, actrius, cantants. No com ara, vaja. Unes quantes van arribar a molt velles amb un bon retiro, d'altres van morir en la pobresa. Podria semblar aquest un tema frívol si per les seves cambres emmoquetades no haguessin passat reis, prínceps, ministres, polítics de tots colors, pintors de moda, músics i poetes i, en definitiva, el bo i millor de la societat del seu temps, una societat que gaudia de la vida sense voler entrellucar els trasbalsos que s'acostaven. Aquí us mostro les seves imatges, l'art de la fotografia imitadora de la pintura es trobava en tot el seu esplendor i la majoria ens han deixat magnífics retrats de la seva bona època:



1

2


3


4


5


6


7

8



9


10
Deixo algunes pistes,  que podeu completar amb els seus noms:

......................va inspirar a un gran chef un plat de cuina especial al qual va donar nom.


...................... donava lliçons d'amor i era experta en el francès (no malpenseu, ep), literalment parlant, doncs es deia que en tenia un domini remarcable.

...................... va inventar un ball revolucionari, es va casar amb un comte però va morir a un assil de vells.

........................ fou amant del germà d'un emperador i del fill d'un rei, però el joc la va arruinar.

........................ ballarina exòtica, va tenir un final tràgic, injust i oportunista per part del poder.

....................... un rei controvertit avui per la seva explotació cruel d'un indret llunyà va estar molt enamorat d'ella i fins i tot li van donar un sobrenom humorístic relacionat amb el de la noia, ballarina.

...................... també va tenir un rei enamorat, va viatjar molt i va morir en la pobresa, tot i que va intentar fins i tot comptar amb un regne propi.

...................... va tenir als peus reis, prínceps i polítics importants, però el joc la va arruinar, tot i que els del negoci li van passar una pensió, de velleta, en agraïment a tot el que els havia fet guanyar.

................... va agafar el nom d'un amant, es va casar amb un noble romanès i la pèrdua d'un fill la va fer abocar-se a la religió en la seva vellesa.

........................... amb dues més de les que hem mencionat van ser titllades de Les Tres Gràcies, col·leccionava porcellanes i va tenir, com alguna de les altres, relacions lèsbiques declarades.

3 comentaris:

Orio43 ha dit...

senyora de vida alegre 1
Sara Bernhard??

senyora de vida alegre 2
no he trobat res

senyora de vida alegre 3
Cleo de Merode


senyora de vida alegre 4
Virginia Oldoini comtessa Castiglioni??

senyora de vida alegre 5
Margaretha Geertruida Zelle (Mata hari) ballarina holandesa.


senyora de vida alegre 6
Cora Pearl, anglesa


senyora de vida alegre 7
La Bella Otero

senyora de vida alegre 8
Liane de Pougy, nombre “artístico” de Anne Marie Chassigne.


senyora de vida alegre 9
no he trobat res

senyora de vida alegre 10
Émilienne d'Alençon

Interessant el tema.i amb molt per cercar.

Mercè Siles ha dit...

Hola a tots, l'enigma d'aquesta setmana ha estat molt "sucos". Bé començaré:

La 1ª foto és Laure Hayman, la que donava lleçons d'amor i era experta en francés (he,he,..)

La 2ª foto és la Lola Montez la que va viatjar molt i va morir en la pobresa.

La 3ª foto és la Cleo de Merode, l'amant del rei controvertit, el rei de Bélgica.

La 4rt. és la Celeste Morgador inventora del Can-Can.

La 5º és La Mata Hari, la ballarina exòtica amb final tràgic.

La 6ª és la Cora Pearl amant d'un germà d'un emperador i va morir arruinada.

La 7ª és la Bella Otero, que és va arruinar però que el Casino de Montecarlo li pasava una pensió per compensar-la, (quina sort).

La 8ª és la Liane de Pougy, religiosa a la vellesa.

La 9ª és Anne Deslions l'inspiradora del xef que va crear les "tortes de Anna".

La 10ª és l'Emilian D'Alençon col.lecionista de porcellana i la que va tindre relacions lèsbiques.

Bé, m'ha agradat molt aquest enigma, les vides d'aquestes dones donaria per fer moltes novel.les i s'ha de reconeixa que eren molt guapes.

Fins el proper enigma.

Júlia ha dit...

Ep, Felicitats i gràcies per participar. Avui l'excel·lent és per a la Mercè, es nota que això de la petita història amorosa i mundana ens agrada més a les senyores...