19/11/10

Joaquim Amat-Piniella (web)

Informació rebuda de Pau Vinyes:

Publiquem documents inèdits i 102 articles de Joaquim Amat-Piniella

El web de Joaquim Amat-Piniella -escriptor manresà supervivent de Mauthausen (1913-1974)- ha estat completament renovat i ampliat considerablement amb imatges i documents inèdits. Alhora, també reprodueix 102 articles que Amat va escriure a la premsa manresana dels anys 30 sobre política, cinema, literatura, teatre, música, arts plàstiques, etc., que evidencien l'extensa cultura que tenia ja de ben jove.
  
Dels nous documents, cal destacar-ne:
  
- l'informe efectuat en ple franquisme per l'Ajuntament de Manresa sobre "la actuación e ideología" d'Amat-Piniella, en resposta al fiscal instructor de la Causa General de València, que l'havia demanat;
- el certificat de naixement, el passaport i diversa documentació de l'època de la República a Manresa;
- el carnet de tinent d'Exèrcit de la República;
- documents relacionats amb l'Escola Popular de Guerra de la Generalitat;
- dues targetes postals que Amat-Piniella va escriure des del front de guerra i dues més un cop alliberat de Mauthausen.
  
També es publiquen fotos inèdites de Joaquim Amat; dues d'elles corresponen al casament de la seva neboda, l'any 1947. També es publica el seu DNI, renovat poc mesos abans de la seva mort i, per tant, amb una fotografia -inèdita- que potser és la darrera que es va fer. 
El web també inclou més opinions de diverses personalitats sobre Amat-Piniella i sobre K.L. Reich  i un escrit commovedor d'uns amics seus, la família Sureda-Romero. 
Per saber exactament els continguts del web podeu clicar aquest enllaç:
  

  
El treball de renovació i ampliació d'aquesta pàgina ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes.

Autor del web: Joaquim Aloy
Adreça del web: http://www.memoria.cat/amat