29/10/10

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 39: Papallones contra dictadors










Com heu esbrinat aviat, l'enigma feia referència a l'Era Trujillo, etapa complexa de la República Dominicana, dominada pel personalisme cruel del dictador i també, de forma paradoxal, per un cert creixement econòmic: a la fuerza ahorcan, que diuen. Els trets de l'època recorden en molts aspectes el nazisme, un nazisme a l'americana, és clar.


Les víctimes eren les germanes Mirabal: Minerva, Patria i Maria Teresa, assassinades el 25 de novembre de 1960, quan tornaven de visitar els seus marits a la presó. Es per això que aquest dia se celebra el Dia Internacional de la no violència contra la Dona. Julia Álvarez va escriure un llibre sobre la seva vida i la seva època En el tiempo de las mariposas, que ha estat portat al cinema, encara que no recordo que l'hagin estrenat a Catalunya. Hi ha d'altres llibres interessants i coneguts que giren a l'entorn de Trujillo, com ara Galíndez, de Vázquez Montalbán o La fiesta del chivo, de Vargas Llosa, flamant Nobel d'enguany.



El botxi era el dictador dominicà Rafael Leónidas Trujillo Molina (1891-1961). Ell no les va matar directament, encara que en alguna ocasió especial es dedicava a afers d'aquesta mena, però va ser, és clar, el responsable del tema. Expliquen que en una festa és va fixar en la jove i bonica MInerva i que aquesta el va menystenir. A partir d'aquell moment la família va caure en desgràcia, el pare va ser empresonat i va acabar malalt físicament i psíquica a causa dels maltractaments i les filles van ser vigilades i empresonades en alguna ocasió. Eren gent benestant i els fets van desvetllar protestes diverses. Finalment es va ordenar el seu assassinat. Només una de les germanes, que no les havia acompanyat per quedar-se amb la mare a la hisenda, va sobreviure. Com a anècdota, crec recordar que en algun dels seus llibres Teresa Pàmies explica com al principi de l'exili, aleshores encara era una noia molt jove, va ser a la República Dominicana, i també va patir un cert assetjament de Trujillo, no sé si del pare o dels fills, cosa que la va determinar a fugir-ne cap a d'altres destins.


La papallona fa referència a les germanes Mirabal ja que se las coneix com Las Mariposas. El sombrenom ve del fet que el nom de clandestinitat de Minerva, la més activa políticament en contra del dictador, era el de mariposa.


El julivert, fa referència al genocidi practicat per Leónidas Trujillo a 20.000 haitians. El genocidi va succeïr el 1937 i es coneix per La masacre del perejil. Trujillo, que portava sang negra, era racista, malgrat la seva debilitat sexual per les mulates, i tenia la dèria de blanquejar el país, al qual emigraven molts haitians que vivien en la misèria. Sembla que per diferenciar uns d'altres, si la cosa no estava prou clara pel color de la pell, se'ls feia dir la paraula perejil i si la deien malament se'ls eliminava.


El retrat de Giuseppe Verdi, fa referència als fills de Leonides Trujillo, que eren Ramfis i Rhadamés, noms que tenen personatges de l'òpera Aïda de Verdi. Sembla que la dona de Trujillo era una gran admiradora del músic. Una néta del dictador, escriptora, es diu també Aïda.


L'altra imatge, del filòsof Porfiri, fa referència al gendre, Porfirio Rubirosa Ariza. Porfirio Rubirosa (1909-1965), va ser un famós play-boy que es va casar el 1932 amb la filla gran de Leónidas Trujillo, Flor de Oro Trujillo Ledesma. Es va lligar moltes actrius belles de l'època Zsa Zsa Gabor, Ava Gardner, Kim Novak, i es va dedicar a viure dels divorcis de les seves dones milionaries. Una de les seves dones va ser Bàrbara Hutton. Rubirosa es va passejar força amb el fill exiliat de Trujillo, Ramfis, un altre play-boy. Tots dos eren habituals a la premsa del cor dels anys cinquanta. Rubirosa es va estavellar, com el seu cunyat, amb un cotxe. En el seu cas es va creure que potser era un suïcidi, sembla que ja perdia l'atractiu d'abans i estava arruïnat, la seva darrera dona va ser una actriu molt joveneta, Odile Rodin. En aquest cas, i ja entrant en la tafaneria més directa, sembla que es va enamorar. Rodin es va casar després amb un home molt més jove que no pas ella, potser per compensar. Va tenir un embolic amb el fill d'Onassis i finalment es va retirar de la vida pública, amb el seu tercer marit.


La darrera fotografia corresponia a Mingorrubio, localidad que depèn del municipi de El Pardo i que compta amb un cementiri on es troba la tomba dels Trujillo, en concret s'hi troben enterrats el dictador i el seu fill Ramfis. Fa poc va caure el sostre del panteó. Com a curiositat cal dir que s'ha parlat de traslladar el cos de Franco a aquest cementiri, on hi ha el d'alguns familiars seus, si, com seria convenient, en algun moment s'aconsegueix donar una nova lectura històrica a l'indret del Valle de los Caídos. De moment la cosa està molt verda, encara.