30/10/10

ENIGMA SABÀTIC (40): (علي باي العباسي)El nostre protagonista és un personatge emblemàtic, aventurer, amb una d'aquelles vides excitants que a tots i totes potser ens agradaria haver viscut.

Va ser, es deia, espia. Però també moltes més coses. Barceloní, molts el voldrien considerar un català universal encara que ell em sembla que es considerava més universal i fins i tot espanyol que no pas català. Això fa que el seu nom de pila el trobem escrit, segons toca, en català o castellà, per cert. 

Va ser un bon pare de família, amant de la seva dona i la seva filla, encara que per feina va haver de romandre molt de temps lluny d'elles. La seva darrera carta mostrava una certa premonició a l'entorn de la seva mort, misteriosa, possiblement un assassinat a sou d'una gran potència rival dels interessos que ell, suposadament, servia.

Alges imatges tenen relació amb personatges que li van ser contemporanis i van néixer el mateix any que ell, en una època en la qual el món canviava molt de pressa. Entre els quals Henri Christophe, un vell conegut nostre, com haureu notat. Tots ells van ser sacsejats per l'època i les circumstàncies.

D'altres fan referència a dos senyors que van entrar abans que no pas ell a una ciutat emblemàtica, de tota manera es pot considerar que va ser el primer català i el primer espanyol en visitar-la.

De vegades s'han intentat fer pelis o telefilms sobre ell, amb poca grapa, car el tema demanaria un bon pressupost i molts exteriors. Va ser un multicultural, cosa que avui està de moda.

El tubercle retratat té relació amb unes de les seves actuacions juvenils, ja amb un càrrec de responsabilitat a certa ciutat.

Segur que ja sabeu, més o menys, per on va la cosa. Un carrer de Barcelona porta el seu nom de feina.

Qui era 'ell'?
Quina relació tenen les imatges amb la seva extraordinària vida?

5 comentaris:

Miquel ha dit...

Escribes en árabe...Colocas una iglesia colonial con azulejos ¿1650/1750 ? ...Nos muestras las patatas, (traídas de Ámerica).. Y nos muestras una foto vestido de Virrey , virreinatos que se dieron en la Ámerica de habla española......¡ ostras ¡

Júlia ha dit...

MMMMM, poca Amèrica hay en la historia más allá de las patatas y de Henry Cristophe, jeje.

Anònim ha dit...

POTSER ALI-BEI?
JUGANT....

Orio43 ha dit...

Qui era 'ell'?
Domènec Badia i Leblich (1767 – 1818)
conegut com Alí Bey ben Uthman al-Abbasí o Alí Bei l'Abbassí.

Quina relació tenen les imatges amb la seva extraordinària vida?
Imatge 1 Ciutat
no ho sé

Imatge 2 Ciudad segona
no ho sé

Imatge 3 contemporani
Alexander von Humboldt?

Imatge 4 patata blanca
El projecte cientico-botànic

Imatge 5 primer
Ludovico Bartema 1503 o Joseph Pitts 1680

Imatge 6 Henri
va néixer el mateix any

Crec que avui no arribo més que a un aprovat justet.

Mercè siles ha dit...

Hola a tots, aquest cop em falta saber una foto, però no tinc més temps i em reclamen l'ordinador.

Bé el personatge és Domènec Badia i Leblich (1967-1818), conegut també per Alí Bey, aventurer, arabista, espia, etc....

La 1ª imatge és la ciutat de Damasc a on va morir Alí Bey, no se sap si enverinat pels anglesos, que havien descobert la seva identitat, o bé morís per disentería.

La 2ª foto no la sé. Potser és Vera (Almeria) a on va estar de petit, però crec que no.

La 3º foto és el Baró de Humboldt (1767 -1835), admirador de l'obra d'Ali Bey, sobre la descipció dels seus viatges.

La 4ª foto . Ali Bey va introduir el conrreu de les patates a Córdoba mentre va ser l'alcalde de la ciutat al 1810.

La 5ª foto fa referència al cartògraf Johannes Van Keulen, holandés del segle XVII, Alí Bey també va ser dibuixant i cartògraf.

la 6ª foto és Henri christophe, rei de Haití que ja ens va sortir en un altre enigma i que va neixer el mateix any que Ali Bey.

Bé fins la propera