1/10/10

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 35: De Suècia a França passant per Espanya









Poca cosa puc afegir a les respostes, totes elles bones. Els personatges eren Cristina de Suècia, nascuda a Estocolm, ciutat a la qual feia referència la fotografia del vaixell, ja que es tracta del vaixell de guerra Vasa, construït pel seu pare i actualment al museu d'Estocolm. Aquest vaixell va naufragar en el seu viatge inaugural i l'any 1961 es va rescatar del fons del mar, per cert.

Cristina de Suècia es va interessar durant un temps per les idees de Miguel de Molinos, el quietisme. I una de les seguidores de Molinos va ser la francesa Jeanne de Guyon.  No explico aquí més coses de les seves vides plenes de sotracs pel fet que clicant damunt dels noms podeu accedir a la wiki i a un munt de webs amb informació acurada sobre tots dos. Les fotografies eren de Muniesa, poble on va néixer Molinos i de Montargis, on va néixer Jeanne.

El poeta era José Ángel Valente. Hi ha una web excel·lent sobre poetes castellans on podeu llegir alguns dels seus versos aquí.

Tafaneries: 
El cinema ens va oferir una delirant versió d'una part de la vida de Cristina de Suècia. Malgrat que té poc a veure amb la realitat, és una molt bona pel·lícula on la Garbo està, com sempre, estupenda. El seu posat andrògin -possiblement Cristina de Suècia fos lesbiana- ve compensat per la tòrrida relació amb Gilbert, aleshores tenien un embolic i això es nota en les escenes d'amor, força agosarades per l'època. Gilbert, guapíssim, interpreta un personatge real, Pimentel, que va ser amic de la reina, un senyor de bon veure pels gravats que en queden. Garbo havia plantat a Gilbert a punt de casar-se però va intentar ajudar-lo quan anava de baixa, cosa que ja començava a passar en l'època d'aquesta pel·lícula. Potser encara s'hauria refet, però va morir molt jove, d'un infart. Gilbert bevia molt i va tenir sovint baralles amb Mayer, un dels propietaris de la Metro (Goldwyn Mayer, com recordareu). Es deia que Garbo es va retirar, en companyia d'una amiga, a causa dels disgustos que li havien donat els senyors amb qui havia tingut amors. Misteris del cel·luloide.


1 comentari:

Tot Barcelona ha dit...

molt interesant....gracies ..