23/10/10

ENIGMA SABÀTIC (39): Contes de por per a la tardor


Com que s'acosta la festa de Tots Sants avui explicarem una història de por, de molta por, que tant de bo fos només un conte. Unes de les víctimes d'aquesta història, que en va tenir moltes, van ser tres germanes, gairebé tres princeses com les dels contes, valentes i boniques, simbolitzades per la fotografia anterior. A finals del mes de novembre farà cinquanta anys de la seva dramàtica mort i la data s'ha convertit ja en un dia reivindicatiu en contra de la violència de la qual les dones són víctimes.

Aquesta segona fotografia fa referència a un altre fet horrible, menat pel mateix botxí que va fer matar les tres germanes del conte. En aquest cas s'hi barrejava racisme, un racisme que potser era causat, com en d'altres casos, pel refús del botxí als seus propis orígens. Corrupció, assetjament sexual, violacions, detencions arbitràries, narcotràfic, assassinats, tortures, luxe desfermat, culte a la personalitat. Tot plegat fa posar els pèls de punta.

Aquest senyor no té cap culpa, ep. Però sembla que el malvat devia sentir una certa admiració per alguna producció del retratat, ja que... vaja, no explico més, esbrineu vosaltres mateixos.

Sobre l'època i el dolent s'ha escrit força, recentment un dels llibres que hi fa referència ha estat d'actualitat per un important motiu. Sembla que algú de la nissaga també té aficions literàries i se li ha criticat escriure sobre la família arranjant una mica els detalls més ombrívols. 

En aquest idíl·lic racó de... una tomba discreta acull el nostre terrible protagonista i un seu fillet del mateix estil, per cert. S'ha comentat en alguna ocasió que potser un altre senyor molt famós, conegut nostre, -per desgràcia-, podria acabar per aquests verals... qui sap, el món dóna tantes voltes.

Per no carregar les tintes ombrívoles podríem parlar d'un famós gendre del malvat, habitual a les revistes de fa molts, molts anys, un dels més grans seductors de la història frívola, amb perdó de Casanova, petit i eixerit i ben dotat, segons explicaven. Per lligar amb senyores riques, manifestava, no calia ser ric, tan sols semblar-ho... Riques i de bon veure, no s'estava de res, però no suportava la idea de la decadència física i econòmica i sembla que es va suicidar de forma encara poc aclarida.



Heu esbrinat...

a) Les víctimes?
b) El botxí? 
c) La relació de les fotografies amb la nostra història?
d) Qui va ser el gendre amb sex-appeal desfermat?

4 comentaris:

Orio43 ha dit...

a) Les víctimes?
Hermanas Mirabal
http://ca.wikipedia.org/wiki/Germanes_Mirabal

b) El botxí?
Rafael Leónidas Trujillo

c) La relació de les fotografies amb la nostra història?
fotografia 1
Papallona blava, a les germanes Mirabal les anomenaven “Las Mariposas”
fotografia 2
Genocidio de 1937: «Masacre del Perejil»
on van ser assassinats més de 15.000 haitians

fotografia 3
A dos dels seus fills Ramfis y Rhadamés eran nombres de personajes de la ópera Aida deGiuseppe Verdi.

fotografia 4
comunidad de El Pardo, a 25 minutos de Madrid en

fotografia 5
Porfiri
http://ca.wikipedia.org/wiki/Porfiri#Filosofia_dels_Oracles

d) Qui va ser el gendre amb sex-appeal desfermat?
Luis José León Estévez,

Mercè Siles ha dit...

Hola a tots, bé començo:

La 1ª pregunta, les víctimes eren les germanes Mirabal: Minerva, Patria i Mª Teresa assessinades el 25 de novembre de 1960. Es per això que aquest dia es celebra el dia Internacional de la no violència contra la Dona.

2ª pregunta, el botxi era el dictador dominicà Rafael Leónidas Trujillo Molina (1891-1961).

Les fotografies:

la papallona, fa referència a les germanes Mirabal que se las coneix com "Las Mariposas"

El julivert, fa referència al genocidi practicat per Leónidas Trujillo a 20.000 haitians. El genocidi va succeïr al 1937 i es coneix per "La masacre de perejil"

Retrat de Giuseppe Verdi, fa referència als fills de Leonides Trujillo, que eren Ramfis i Rhadamés noms que tenen el personatges de l'òpera Aïda de Verdi.

La 5ª foto fa referència al gendre, Porfirio Rubirosa Ariza.

La 4rt. pregunta és precisament aquest gendre Porfirio Rubirosa Ariza (1909-1965, un famós play boy que es va casar al 1932 amb la filla gran de Leónidas Trujillo, Flor de Oro Trujillo Ledesma. Es va fer amb moltes actrius belles de l'època Zsa Zsa Gabor, Ava Gardner, Kim Novak, etc.. i es va dedicar a viure dels divorcis de les seves dones milionaries.

Bé fins el pròxim enigma.

Mercè Siles ha dit...

Per cert, m'he deixat de comentar la 4rt. foto, és el cementiri del Pardo a on està enterrat el Leónidas Trujillo, juntament amb el seu fill Ramfis, establert a Espanya i mort en un accident al 1969.

Júlia ha dit...

Felicitats a tots dos. Toni, només has fet una errada en el cas del play-boy, Luis José León Estévez va ser, efectivament, un altre gendre, que, per cert, fa poc es va suïcidar d'un tret al cap. Però jo em referia a l'inefable Porfirio Rubirosa, carn de paper couché de la meva infantesa, que acostumava a sortir a les revistes acompanyat del seu cunyat, el fill de Trujillo,un altre play-boy.