5/6/10

ENIGMA SABÀTIC 26: EL GRAN TEATRE DEL MÓN



Avui dedicarem l'enigma a l'especialitat acadèmica Història de l'espectacle, ja que comptem amb un tertulià actor i amb una tertuliana (adicta als enigmes, a més a més), que treballa a la catedral lírica de la ciutat, els quals no han pogut assistir a la darrera trobada. En aquestes imatges hi ha preguntes sense resposta que podeu esbrinar. En el fons, què són, les tertúlies, sinó una mena d'espontànies performances teatrals amb protagonistes i antagonistes, on actuem darrere d'alguna de les nostres màscares històriques????


1.- Famosíssim a la seva època, actor, director, escriptor... Va tenir la desgràcia de morir a causa d'un accident gairebé laboral i d'una forma molt dramàtica, amb la seva esposa.
a) Sabeu qui és aquest senyor i com va morir? 
b) Per no bandejar el tema històric, quines eren les seves idees polítiques?


2.- Gran actor, autodidacta com els bons d'abans, de llarga  vida. Encara va poder sortir al cinema i tot fent algun paper de lluïment. 
a) Sabeu qui és el nostre home?
b) I sabeu quin gran paper històric estava representant, tan ben vestit?




3.- Aquesta no és de casa. El seu nom li van posar a un pastisset. Va tenir una vida personal difícil i complexa i un fill balafiador, tot un terratrèmol vital.
a) Sabeu qui era?
b) Sabeu quin drama suposadament històric estava representant vestida així i qui n'era l'autor?


4.- Aquesta senyora que té molta pena és la Dolorosa. Va tenir una vida curta, llàstima perquè hagués pogut arribar molt més enllà, encara que en el seu temps va gaudir d'un èxit remarcable. Al parque de Maria Luisa hi té dedicat un raconet.
a) Qui és, aquesta dama tan expressiva?



5.- No calen pistes, molt fàcil i emblemàtic, oi? De tota manera aquí no va quedar molt afavorit. Feia el paper d'un personatge català força conegut i mitificat.
a) Qui és 'ell'?
b) Quin personatge representava amb aquestes patilles?




6.- Aquest autor és molt antic, com podeu veure pel look. Un dels seus drames principals tracta un tema clàssic que algú de casa nostra també va recollir de forma escultòrica. 
a) Qui és aquest senyor?
b) A quina obra de tema clàssic fem referència?

7.- Aquí teniu una gran actriu interpretant un personatge històric. La pregunta va per la senyora, ep. Morta, no la van deixar tranquil·la, per cert.
a) Qui és 'ella'?
b) Quina obra representa i qui la va escriure? (pista: tot un ministre, l'autor, poca broma).

8.- Un gran señora de rompe y rasga. Va marcar tota una època però va tenir un desengany en conèixer Guimerà, que es pensava que era un play boy i era un xicot d'allò més ensopit. De tota manera, li encantava representar-lo traduït. Va arribar a treballar amb una senyora estrangera que surt en una altra de les fotos penjades.
a) De qui es tracta? 
b) De qui va ser àvia, segons es va saber no fa pas molts anys? (va aconseguir que aquell nét fos il·legítim ja que no li agradava la possible jove pel fet que era... actriu).


9.- Aquesta imatge és d'una obra de teatre important, d'un gran autor nostrat, que tracta sobre dues nobles dames de la història que van tenir molts problemes entre elles. 
a) Nom de l'obra? 
b) Nom de les dames implicades en afers polítics medievals d'alta volada?




10. Una noia molt maca, de gran èxit en molts àmbits de l'espectacle barceloní malgrat que era de províncies. Tinc l'honor de poder assegurar, que, com la gran Raquel Meller, va viure un temps pel Poble-sec. Va brillar i, de sobte, va desaparèixer dels escenaris, encara jove. En aquests darrers anys se n'ha escrit una important biografia.
a) Nom real?
b) Nom artístic?



11. Ah, m'encanta aquesta dona, qui estil. Sabia fer de tot, però... corrien mals temps i encara bo que quan van anar més mal dades no era a prop de casa. Se li va acudir tornar massa aviat i...
a) Qui era?
b) Amb quins problemes polítics es va ensopegar?




12.- Això sí que eren vestits de teiatru i no les batetes que es posen ara... Dos excel·lents actors, avui poc recordats. 
a) Sabeu qui eren i de quins personatges històrico-teatrals van vestits???? Van fer parella sovint amb una de les grans retratada més amunt.



13.- Què fa aquest gran autor a la porta de Ca l'Ardiaca? Potser venia ja a les nostres tertúlies? Té una íntima relació amb un dels nostres tertulians darrerament molt mediàtic, encara que una mica campaner.
a) Sabeu qui és aquest autor, a la fotografia ja una mica grandet?


14.- Aquest senyor va escriure una obra de tema històric que va tenir, en el seu temps, un èxit in-com-men-su-ra-ble i que va representar sovint una gran actriu que avui a molta gent segur que només li sona a carrer. Un altre autor nostrat en va escriure una paròdia, a la qual pertany l'altra fotografia.
a) De quins autors i de quines obres es tracta??? Si, a més, esbrineu a quina actriu amb nom de carrer faig referència, ja és que mereixeu matrícula d'honor.


15.- I una darrera pregunta, la terrible foto que encapçala el post és un mamarratxo del teatre Odeón. Sabeu què eren aquests mamarratxos i on era l'Odeon??? I qui era la pobra Caterina Howard????



Vaja, en tinc uns quants més, d'enigmes històrico-teatrals però els deixaré per un altre dia, no em vull passar com vaig fer amb els cromos. Mentrestant canteu un estona amb aquest karaoke, per fer ambient.


3 comentaris:

Orio43 ha dit...

Avui ha estat més difícil del que jo poc fer, el “teiatru”, no és el meu
Sort dels badalonins, de naixement o residència, que m’han ajudat força.

Personatge 01
Mi dono


Personatge 02
Enric Borràs
En el paper de “Roger de Llúria” en l’obra de Guimerà “El camí del sol”

Personatge 03
Sarah Bernhardt
Sarah Bernhardt en el paper de Reina a l'obra Ruy Blas de Victor Hugo.

Personatge 04
No existeix el número 4

Personatge 05
La soprano María Ofelia Erenia Nieto Iglesias coneguda com a Ofelia Nieto

Personatge 06
Mi dono

Personatge 07
Mi dono

Personatge 08
Mi dono
obra de José Echegaray?

Personatge 09
Maria Guerrero
Va ser avia de Fernando Fernan Gómez

Personatge 10
Mi dono

Personatge 11
Elena Espejo

Segons el bloc “Un balco al Poble-sec” és donen algunes dades que semblen adients.


Personatge 12
Margarida Xirgu?
Quan l’any 1949 va voler tornar a Espanya un article de César González Ruano l’ataca i critica frontalment i ella decideix quedar-se a Sud-amèrica.

Personatge 13
Enric Guiménez interpretant al rei Ramir en l’obra “Rei i monjo” de Àngel Guimerà.
Alexandre Nolla en el paper de Mandoni en l’obra de Guimerà “Indibil i Mandoni”

Personatge 14
Mi dono

Personatge 15
Mi dono

Personatge 16
Teatre Odeon situat al carrer Hospital 45 de Barcelona
Catalina Howard cinquena espasa d’Enric VIII

Júlia ha dit...

UI, ara m'adono que m'he descomptat, ho arreglo de seguida...

Mercè Siles ha dit...

No em dona temps de fer l'enigma, he tingut una setmana plena de reunions de casals, colonies i molta feina al teatre amb les retallades del govern. Només, però he trobat 5 o 6 fotos:

La 2ª l'Enric Borràs fent de Roger de Lluria a "El camí del sol" de Guimerà.

La 3ª la Sarah Bernhardt fent el paper de reina a "Ruy Blas" de Victor Hugo.


La 8 no estic segura que sigui la Margarida Xirgu.

La 10 és l'Elena Jordi, que en realitat es deia Montserrat Casals i Baqué. Actuava al Paral.lel

La 12 son EnricGiménez fent de rei Ramir a "El rei Monjo" de Guimerà i Alexandre Nolla fent de Mandoni a l'obra de Guimerà "Indibil i Mandoni".


Les altres tinc alguna idea però no estic segura.

Fins el proper enigma.