11/6/10

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 26: TRAGÈDIA, COMÈDIA, DRAMA I VODEVIL







Ep, que no era tan difícil!!! S'agraeixen els esforços dels participants, si no teniu massa feina us aconsello consultar les apassionants vides d'aquests personatges, he posat força enllaços. Fins demà, posarem una pregunta més curteta que tothom té feina...

1.- Josep Robrenyo, tot un pioner, implicat en política, constitucionalista, actor i director vocacional. En un viatge per actuar a Amèrica el vaixell va embarrancar i ell i la seva dona, amb altres persones, van morir de set en uns illots del Carib. Tot un precursor, la seva vida mereixeria una pel·lícula o una sèrie de TV3 si fóssim, ai, un país una mica menys desmemoriat!

2.- El gran Enric Borràs fent de Roger de Llúria a l'obra de Guimerà, El Camí del Sol.

3.- Sarah Bernhardt fent de reina al Ruy Blas de Víctor Hugo.

4.- Ofelia Nieto, gran soprano espanyola morta molt jove, en la plenitud de la seva carrera.

5.- Emili Vendrell, el nostre, fent de Joan de Serrallonga en una versió musical de la història del bandoler.

6.-Joan Ramis, menorquí dels temps de la colònia anglesa. Un dels seus drames més importants va ser Lucrècia.

7.- La gran Margarida Xirgu fent de Maria de Castilla,en un drama escrit pel ministre de la República Marcel·lí Domingo.

8.- María Guerrero. El seu fill va ser el pare de Fernando Fernán Gómez però la Guerrero va impedir el seu casament amb la mare, una gran actriu. Quan María Guerrero va morir el fill es va voler casar però la Carola Fernán Gómez li va donar carbasses.

9.- La imatge pertany a una representació de Batalla de Reines, al Romea. Aquesta obra de Frederic Soler explica els problemes entre Violant de Bar i Sibil·la de Fortià.

10.- L'actriu Elena Jordi, natural de Cercs, que va triomfar al Paral·lel i també fent teatre seriós. Després del fracàs d'algunes iniciatives empresarials va desaparèixer de la vida pública.

11.- Carmelita Aubert, catalana del Maresme, cantant, actriu i moltes coses més. La guerra la va sorprendre a Portugal i en tornar a Espanya, el 1944, va ser detinguda, per simpatitzar amb la República, ja que havia gravat cançons republicanes. A Portugal van muntar una immensa manifestació de suport en la seva defensa i la van haver d'alliberar. De gran va tornar a Espanya en alguna ocasió, de forma molt discreta.

12.- Alexandre Nolla, fent de Mandoni a Indíbil i Mandoni i Enric Giménez fent del rei Ramir a Rei monjo. Les dues obres són de Guimerà. Aquests van ser grans actors, molt populars, van treballar amb la Xirgu i amb d'altres però avui són injustament poc recordats.

13.- L'autor teatral Ignasi Iglésies a la porta de Ca l'Ardiaca. 

14.- Joan Palou i Coll, mallorquí, que va escriure La campana de la Almudaina, un drama de gran èxit que va representar, entre d'altres actrius, Teodora Lamadrid. Pitarra el va parodiar a L'esquella de la torratxa, a la qual pertany l'altra imatge.

15.- Els mamarratxos eren uns grans cartells força gore que anunciaven obres de teatre passades de rosca, com aquesta Catalina Howard de l'Odeón, situat al carrer de l'Hospital, i famós per la seva programació truculenta, molt del gust popular.