15/5/10

ENIGMES SABÀTICS (23): Punts de vista, sexe i política




Segons la llarga experiència que jo he acumulat, ara que ja passo de les vuitanta primaveres, he pogut constatar que la Veritat no existex més que en Déu i que la resta no és res més que una qüestió de punt de vista...




Una de les dues dames de les quals parlarem avui, que van compartir el mateix amant, va escriure, en la seva llengua, la frase anterior, la qual pot servir molt bé per il·lustrar allò que és la història: una qüestió de punt de vista. És clar que per arribar a aquesta sàvia conclusió has de tenir uns quants anys, com ella explica...




Va néixer a la presó i va viure en la pobresa i gràcies gairebé a la caritat, però se li va presentar l'oportunitat de casar-se molt joveneta amb un senyor molt gran i amb molts problemes de salut. Abans que acabar al convent, va decidir maridar-se. El seu marit li va proporcionar relacions i cultura, però en morir no li va deixar calerons. Vídua molt jove va aconseguir molt bones relacions socials, entre les quals una amistat amb l'altra senyora de la nostra complicada història d'avui. Aquesta altra la va col·locar com a mainadera dels seus fills il·legítims i... ja sabeu que hi ha diferents casos en la història tafanera i amorosa en els quals el senyor s'ha acabat embolicant amb la mainadera, com va passar en aquest cas. 




Val a dir que la mainadera era discreta i seriosa i no pas com qui l'havia llogat, una dama fatxenda i ben plantada, tot un caràcter. El marit legítim d'aquesta darrera va muntar un escàndol quan es va assabentar dels embolics de l'esposa; més li hauria valgut callar, ja que el van empresonar i enviar exiliat cap a les seves possessions, no sabia amb qui se les jugava. La dama va donar molts fills al seu amant i a tots els va anar col·locant molt bé. Va fer una vida de luxe i festes però, una vegada va tenir ben resolta la vida de la prole, es va retirar i va fer una vida pietosa i discreta.



Havia caigut, abans, en desgràcia, en veure's implicada en un greu afer que va ser molt sonat, amb morts, tortures, condemnes, implicacions, bruixeria i tots els elements adients per a un relat de por, política, sexe i ambicions. Aquests esdeveniments van ser molt sonats i encara es poden trobar referenciats a tot arreu com 'l'afer dels...'. No es va comprovar del tot la seva implicació però l' amant se'n va anar apartant, una mica espantat i, encara que va tenir d'altres xicotes, va acabar per dedicar-se de forma oficial i seriosa a la mainadera, amb qui, sembla, fins i tot es va arribar a casar en secret, un cop vidu de la legítima.




L'ex-mainadera culta i bonhomiosa va dedicar els darrers trenta anys de la seva vida a resar per l'ànima del rei, un cop mort aquest, i a la consolidació d'una institució educativa per a noies riques i pobres, recordant els seus tristos orígens, així com a la pregària. Es va exagerar, potser, la seva influència sobre l'amant, que també va tenir una tendència madura a penedir-se dels pecats de la carn i a visitar molt l'església. De tota manera, la dama admetia que era preferible el pecat a la hipocresia.



Sabeu qui van ser aquestes dues senyores de bon veure?


Quin va ser el tràgic i complex afer en el qual va estar comoplicada una d'elles?


Quina relació tenen els personatges i els indrets de les imatges amb les nostres dames?

4 comentaris:

Orio43 ha dit...

Sabeu qui van ser aquestes dues senyores de bon veure?

Madame de Maintenon
http://es.wikipedia.org/wiki/Madame_de_Maintenon

Madame de Montespan
http://es.wikipedia.org/wiki/Madame_de_Montespan


Quin va ser el tràgic i complex afer en el qual va estar comoplicada una d'elles?
El cas dels verins


Quina relació tenen els personatges i els indrets de les imatges amb les nostres dames?

Imatge1 una altre dama
Luisa de La Vallière favorita del rei de França Lluis XIV, anterior a Françoise Athénaïs de Rochechouart de Mortemart, marquesa de Montespan


Imatge2 naixement
ciutat de Niort, a l’oest de França, capital del departament de “Deux-Sèvres”
Esta “hermandá con xixón”
http://www.ayto-gijon.es/Contenido.aspx?id=31033&zona=3&leng=ast
Es la ciutat on va naixer Françoise d'Aubigné

Imatge3 filla
Luisa Francisca de Borcón filla de Françoise Athénaïs de Rochechouart de Mortemart, marquesa de Montespan


Imatge4 afer
El cas dels verins una serie d’escandols per enverinament en el que es va veure involucrada Madame de Montespan.

Imatge5 Poeta
Paul Scarron primer marit de Madame Maintenon

Anònim ha dit...

TARD PERO...
MD.VALLIERE
MD.MAINTENON (LA MAINADERA)
MD.BRINVILLIER O MARIE BOSSE O CATHERINE ? ANOMENADA LA VOISIN
(LES METZINERAS)
EL ABATE,NI IDEA
JUGANT.....

Mercè Siles ha dit...

Les dues senyores eren: Françoise Athenaïs de Rochechouart de Mortemart, marquesa de Montespan, una de les favorites de Lluís XIV, i mare de 7 fills d'aquest mateix monarca. L'altre Françoise d'Aubigné, madame de Maintenon, posterior favorita de Lluís XIV i mainadera dels fills de la marquesa de Montespan i del rei.


Madam de Montespan es va veure involucrada, encara que no es va demostrar, en l'affaire des poissons, una serie de morts per enverinament, de personatges de la realesa, militars i aristòcrates.
Marie Madeleine d'Aubrey, marquesa de Brinviller, era una aristócrata enverinadora en série, que va proporcionar moltes de les seves pócimes a personatges de la noblesa. A Madam de Montespan se li va atribuir la mort de la favorita del rei de llavors, Angélique de Fontanges.

Les imatges no les se totes. La 1ª és Louise Françoise de la Baume, duquesa de la Vallière. Favorita de Lluís XIV, abans de madam de Montespan.

La 2º no se on és.

La 3ª no estic segura si és Lissete 2ª duquesa d'Orleans, també podría ser la mateixa Maintenon de jove o alguna germana Mancini, que també m'han sortit com favorites del rei i enverinadores.
La 4ª és unMarie Madeleine d'Aubray, marquesa de Brinviller, l'enverinadora en série.

L'última imatge no la se.


Aquest enigma és "sucussissim", i quí no perdía el temps era Lluís XIV, que al final ja no se sap quantes amants portava comptabilitzades.

Bé fins el proper enigma

Júlia ha dit...

Ep, felicitats a tots tres. Bé, el Toni, cumlaude, tant és així que copio la seva resposta en la solució i m'estalvio feina. Fins demà, amb un nou enigma, aquest cas serà de 'ultramarinos'.