23/4/10

SOLUCIÓ A L'ENIGMA SABÀTIC 19: No heu de beure or, ni molt menys mercuri...

Com heu endevinat, la nostra protagonista era Diana de Poitiers.

Des de molt jove va formar part del seguici de la reina Anna de França, a qui pertanyia la segona imatge del post.

Diana es va casar, molt joveneta, amb Lluís de Brèze, trenta-nou anys més gran que ella,  home important al qual va respectar i estimar. La mare d'aquest personatge era filla del rei Carles VII i de la seva amant Agnès Sorel, la noia de la primera imatge.

Sembla que Agnès va servir de model per a aquesta Madonna, de Jean Fouquet. La seva mort, a l'edat de 28 anys, embarassada del quart fill del rei, va desvetllar moltes reticències. En anàlisis posteriors, ja el 2005, es va trobar mercuri a les seves restes, però aquest metall líquid s'utilitzava també en medicaments i productes cosmètics, cosa que també podia haver provocat l'enverinament.

Diana es va convertir en amant del Delfí de frança, el futur Enric II,  encara que ella tenia gairebé vint anys més que no pas el príncep. Enric II es va casar amb Caterina de Mèdici, amb qui va tenir deu fills, però la influència de Diana va fer que Caterina li agafés veritable mania.

Amb motiu d'unes justes celebrades en la commemoració del matrimoni de la princesa Isabel amb Felip II d'Espanya el rei va ser ferit en un ull. És la ferida que li va provocar la mort, malgrat els esforços d'Ambrose Paré, gran metge de la cort. Diana va perdre influència, posessions i joies regalades pel rei, i es va haver de retirar al seu castell d'Anet, el de la imatge.

Les restes de Diana van ser profanades durant la Revolució Francesa, però encara van anar a parar a un sarcòfag i van poder ser estudiades a principis del segle XXI, per constatar que havia ingerit or. L'or líquid, que li podia haver causat la mort, formava part de preparacions alquimistes destinades a aconseguir l'eterna joventut i una bellesa etèria i lluminosa.  

Caterina de Mèdici va ser mare també de la famosa reina Margot i, segons sembla, la principal responsable de la terrible matança d'hugonots, però aquesta és una altra història, i sortirà en una altra ocasió.

Felicitats als encertants. Espero que us hagi agradat l'enigma i que contineu participant.


He esborrat l'àudio de Catalunya Ràdio sobre Savalls pel fet que s'engegava cada vegada que obria el blog. De tota manera he posat un enllaç al programa, a la dreta. Es poden escoltar tots els anteriors i en ells podreu trobar també pistes sobre propers enigmes. Per cert, un de recent és sobre el Virrei Amat. També copio l'enllaç aquí:


EN GUARDIA. CATALUNYA RÀDIO