12/3/10

Solució a l'ENIGMA SABÀTIC 13: El segle d'ASPÀSIA

Molt bé!!! Ho heu endevinat, no era difícil. La gran dona, la més important de la Grècia clàssica segons autors del seu temps, era Aspàsia de Milet. El primer en respondre puntualment i correcta ha estat aquesta vegada el nostre coordinador, Gregor! Gràcies a tots i totes els que heu participat en la recerca de les solucions.



Aspàsia va conviure amb el gran Pericles, com és sabut. La primera imatge correspon, efectivament, a Fanny Targione Tozzetti, que va inspirar al gran i turmentat Leopardi cinc poemes coneguts com el cercle d'Aspàsia.




Torna dinanzi al mio pensier talora
Il tuo sembiante, Aspasia. O fuggitivo
Per abitati lochi a me lampeggia
In altri volti; o per deserti campi,
Al dì sereno, alle tacenti stelle,
Da soave armonia quasi ridesta,
Nell'alma a sgomentarsi ancor vicina
Quella superba vision risorge.
Quanto adorata, o numi, e quale un giorno
Mia delizia ed erinni! E mai non sento
Mover profumo di fiorita piaggia...


La imatge pertany a la ciutat d'Aydin, a Turquia. A la actual província d'Aydin es trobava Milet, d'on era originària Aspàsia. El microbi és una salmonella, probablement a causa de la qual va morir Péricles, una epidèmia de febre tifòidea segurament, segons investigacions recents.  L'autoretrat pertany a la pintora francesa Marie-Geneviève Bouliard, una de les grans pintores poc conegudes, potser pel fet que molts dels seus retrats s'han perdut.

El senyor escriptor amb pinta de procedir del llunyà oest és Robert Hamerling, austríac. Va escriure una novel·la, Apasia, d'interès històric i cultural sobre els costums de l'època de Péricles. Moltes coses més podria explicar sobre aquesta gran senyora, però és millor que feu una lectura de l'entrada de Wikipèdia, molt completa. Ara bé, sobre els seus fets i la seva vida se saben poques coses certes, més enllà de les referències que ja els autors clàssics en fan. Sempre se l'ha conegut més aviat com la companya de Péricles. És possible que fos encara molt més important del que sabem. Potser el sigle de Péricles s'hauria de dir segle d'Aspàsia. La seva figura ha inspirat i inspirarà poetes, novel·listes, pensadors, pintors, escultors...