9/1/10

Enigmes Sabàtics (5): Es va descobrir el pastís!!!! (O no)




Possiblement la nostra protagonista femenina va néixer a casa de la senyora del retrat, de forma discreta, donades les circumstàncies, i de pares solters. Mentrestant, a un país veí, l'home més important del regne havia desaparegut en el transcurs d'una batalla, cosa que va fer córrer moltes brames per tot arreu. A causa d'aquella desaparició el país va passar a les mans de l'oncle de la noia en qüestió.


Eren anys de misteris i conspiracions. No era fàcil, ser rei. A la ciutat de Toledo es va examinar l'altre protagonista de la història, de l'ofici que el va fer tristament famós i no pas perquè fos maldestre en aquella feina, que això no ho sabem pas. Sobre els seus orígens, poden ser humils o nobles, encara avui no es coneixen amb seguretat. Fins i tot es va afirmar que, si no era qui deia dir, potser hi tenia alguna mena de parentiu. En tot cas, sembla que tots dos, el nostre home i el desaparegut, eren pel-roigs, cosa molt poc corrent.


L'home arriba al poble que donarà nom a la trama, a finals dels segle XVI. Té dona i una filla. Sabia idiomes, muntava a cavall i semblava ser quelcom més que un menestral. En aquell poble va conèixer un frare conspirador, interessat en la política i que havia arribat allà desterrat, a causa d'afers polítics. El frare potser va entabanar la nostra protagonista femenina, ja que n'era el seu confessor. Aquesta, en creure, de bona fe o sense bona fe, en la possible personalitat reial de l'amic del frare, que potser fins i tot feia prou goig, i sense ganes de seguir el seu obligat destí de monja, s'hi va comprometre en matrimoni, potser pensant que podia arribar a ser reina de... La noia fins i tot va donar al promès unes joies i devia esperar que la dispensarien de vots i tot per poder-se maridat amb un maridat.


Però el xicot no era massa discret; imprudent,  va ensenyar les joies, fa fer el fatxenda i va malparlar del rei, fins que va aconseguir que el denunciessin i agafessin presoner. Aleshores, a més de les joies, li van trobar unes cartes comprometedores de la seva promesa. Vaja, que tot plegat es va muntar un gran embolic. La noia va ser tancada  i vigilada mentre el frare afirmava que el detingut era el rei desaparegut, el del país veí.


Com comprendreu, el frare i el seu amic van ser sotmesos a les tortures habituals i condemnats a mort. Tot el procés va generar molta paperassa i el mateix acusat es va contradir sovint. Finalment el van condemnar a ser penjat, i va morir orgullós i altiu, posant-se ell mateix la corda al coll. Un cop mort el van decapitar i esquarterar i, com era costum, van penjar-ne un tros a cada porta de la muralla de la vila i el cap, a l'ajuntament. També el frare va ser condemnat a la forca, després de ser passat a l'estat de laic, altrament no podia rebre mort tan deshonrosa, i abans de finar explicava encara que havia cregut de bona fe en la personalitat del possible suplantador. 


La noia va ser tancada en estricta clausura en un convent. Quan, al cap de tres anys, va morir el rei, el seu oncle, la seva sort va canviar i el seu cosí, el nou rei, la va perdonar i la va retornar al convent del poble on s'havia esdevingut la història, d'on va ser priora, amb els anys. Encara més, malgrat que la seva història conspiratòria s'havia atribuït a la manca de vocació religiosa, va ser nomenada a principis del segle XVII abadessa perpètua d'un important convent, el més important de l'època, i si l'aneu a visitar encara us parlaran de la seva tasca immensa. De fet, era aquell el càrrec eclesiàstic més elevat al qual podia optar una dona. O sigui, que encara va estar de sort.


La historia no es va aclarir mai del tot. Segles després els escriptors romàntics van recollir aquells fets en obres de teatre, sempre interpretant lliurement el que havia passat, amb gran èxit de públic. Un dels autors va arribar a vendre més de dos cents mil exemplars d'un llibre que, els no iniciats, poden confondre amb un volum de cuina tradicional, pel títol.


Un enigma, doncs, que mai no es va resoldre del tot. Mentrestant, però, podeu esbrinar:

  • Qui era la noia que va arribar a abadessa important? Qui eren els seus pares? 
  • Com es deien els conspiradors? Per qui es feia passar el suposat suplantador?
  • On van passar els fets? Quan?
  • Quins reis s'hi van veure embolicats?
  • Sabeu el nom d'alguns dels autors que, segles després, van recollir aquesta estranya història posant-hi més pa que formatge?

4 comentaris:

Gregor ha dit...

Aquí va:

Qui era la noia que va arribar a abadessa important?
Doña María Ana de Austria
Qui eren els seus pares?
Filla de Juan de Austria i María de Mendoza
Com es deien els conspiradors?
Gabriel de Espinosa que va ser conegut com el “pastelero de Madrigal”, i Fray Miguel de los Santos, agustí portuguès i vicari del convent de Nuestra Señora de Gracia el Real de Madrigal
Per qui es feia passar el suposat suplantador?
El rei Sebastià I de Portugal, que va morir a la batalla de Alcazarquivir, a Marroc (1578). La veritat fent el burro ja que molts i inclús Felip II li havien desaconsellat la campanya bèl•lica.
On van passar els fets?
Madrigal de las Altas Torres, Ávila (Castella i Lleó)
Quan? 1594-1595
Quins reis s'hi van veure embolicats?
Felip II i Felip III
Sabeu el nom d'alguns dels autors que, segles després, van recollir aquesta estranya història posant-hi més pa que formatge?
José Zorrilla, que escriu “Traidor, inconfeso y màrtir” i Manuel Fernández y González, que és el que ven més de dos cent mil llibres amb el “El cocinero de Su Majestad o El pastelero de Madrigal”.

Aquesta història la coneixia des de petit gràcies a un d’aquells meravellosos “Història y Vida”, especials, crec que era sobre personatges enigmàtics. Hi havia també un altre apassionant relat que es titulava “Pugachev otro caso de sebastianismo” un cosac rus que va liderar una revolta fent-se passar per el desaparegut Tsar Pere III, al segle XVIII.

Anònim ha dit...

- La noia era María Ana de Austria (filla de Juan de Austria y Maria de Mendoza).
- Els conspiradors eren Fray Miguel de los Santos y Gabriel el pastelero de Madrigal que es feia passar pel Rei Sebastian de Portugal.
- Els fets van succeir cpa al 1594 entre Madrigal, Valladolid i Madrid.
- Felip II (qui ordena l'execucio dels conspiardors) i el seu fill Felip III qui va perdonar a Maria Ana.
- Jose Zorilla autor de "Traidor, inconfeso y mártir" al 1849, y Manuel Fernandez y Gonzalez autor de "El pastelero del Madrigal" al 1862.

Feliç 2010!

OJ

Orio43 ha dit...

Bé, no ha estat gens fàcil trobar l’entrellat de l’enigma d’aquesta setmana. Desprès de navegar a partir del Google per molt diversos conceptes que no em portaven a cap conclusió satisfactòria, sols vaig trobar la desaparició del Rey Don Sebastián de Portugal van ser les paraules “encerrada clausura convento” les que em van portar a la solució que gira a l’entorn de GABRIEL DE ESPINOSA, en concret contestant les preguntes:

• Qui era la noia que va arribar a abadessa important? Qui eren els seus pares?
Dona Maria Ana d’Austria, filla natural de Don Joan d’Austria i Dona Maria de Mendoza.

• Com es deien els conspiradors? Per qui es feia passar el suposat suplantador?
Gabriel de Espinoza i Fray Miguel de los Santos. Gabriel de Espinoza es feia passar pel desaparegur Rey Don Sebastià de Portugal.

• On van passar els fets? Quan?
A Madrigal de las Altas Torres, els fets van donar lloc a l’episodi del “pastelero de Madrigal”
Quan? podem iniciar els fets amb la desaparició del rey Don Sebastià a la batalla d’Alcazaequivir en 4 d’agost de 1578 i com a últim fet el nomenament de Maria Ana de Austria com a abadessa perpetua del Monestir de Santa Maria la Real de las Huelgas, el 8 d’agost de 1611.

• Quins reis s'hi van veure embolicats?
Dom Sebastià I de Portugal; Felip II; Felip III

• Sabeu el nom d'alguns dels autors que, segles després, van recollir aquesta estranya història posant-hi més pa que formatge?
José Zorrilla a “Traïdor, inconfeso y martir” i Manuel Fernandez y González amb “El cocinero de Su Majestad o El pastelero de Madrigal” amb una tirada de més de 200.000 exemplars.

He passat un molt bon cap de setmana i ja se una mica més d’història dels segles XVI i XVII.

Gràcies.

http://es.wikipedia.org/wiki/Gabriel_de_Espinosa

Mercè Siles ha dit...

Aquest enigma m'ha agradat molt:

La primera pregunta (nom de la noia i pares) és Doña María Ana de Austria, filla natural de Joan D'Austria(germanastre de Felip II) i d'Ana de Mendoza(la Princesa d'Eboli (?).

La segona, els conspiradors són Gabriel de Espinosa (el pastelero de Madrigal) i Fray Miguel de los Santos.
Gabriel d'Espinosa es feia passar pel Rey Don Sebastián de Portugal, que va desaparèixer al 1578 a la batalla d'Alcazarquivir.

La tercera, els fets van passar a la villa de Madrigal de las Altas Torres. A l'any 1594.

La quarta, els reis que es van veure embolicats eren el Sebastiàn de Portugal i Felip II.

La cinquena, al segle XIX José Zorrila va escriure "Traidor, inconfeso i martir, sobre el personatge d'Espinosa, i Manuel Fernández González que va tenir molt èxit amb l'obra "El cocinero de su majestad" o "El pastelero de Madrigal".

Espero que estigui tot bé...