8/1/10

LA CIUTAT OBLIDADA: BARRAQUES







M'ha arribat aquest email, amb el cartell que penjo. El reprodueixo per si pot ser del vostre interès.

Benvolguts amics i amigues    

   Us volíem informar que el documental "Barraques. La ciutat oblidada" s’emetrà dijous 14 de gener, a les 23.25 hores, al programa “Sense Ficció” de TV3.


   El documental amplia i desenvolupa el tema que vam abordar en el programa 30 Minuts l'abril de 2009. Inclou nous testimonis, altres històries i una nova recerca documental.  Hi trobareu més imatges i nous testimonis referents a la muntanya de Montjuïc i les seves barraques, en concret les filmacions que va fer el cineasta Carles Barba a mitjans dels anys 60.  


 El documental es va projectar en diverses sales de cinema el novembre passat com a Documental del Mes i va rebre el premi Cinema Rescat a la millor recerca de material d'arxiu al festival Memorimage 2009.

    Aquest és l'enllaç al dossier de premsa del documental:  http://premsa.tv3.cat/barraques1.pdf   Triga una mica en obrir perquè pesa bastant.

   Us agrairíem que poguéssiu informar de l'emissió als que creieu que els pugui interessar.   Adjuntem una nota de premsa i un cartell. Al web del programa “Sense ficció” també hi ha informació que s’anirà actualitzant:   http://blogs.tv3.cat/senseficcio.php    (de moment està en l'apartat "Documentals en preparació" però a partir de dilluns estarà al principi del web)   

   "Barraques. La ciutat oblidada" presenta el fenomen del barraquisme a Barcelona entre els anys 40 i l’enderroc dels últims grans nuclis de barraques just abans dels Jocs Olímpics, a través del relat de les persones que hi van viure. Molts eren perdedors de la guerra civil que fugien de la fam o de la repressió i buscaven la manera de començar una nova vida en barris com el Somorrostro, el Camp de la Bota i els múltiples nuclis de barraques que s'estenien per tots els districtes de Barcelona, fins i tot en zones benestants com la part alta de la Diagonal. La celebració de grans esdeveniments com implicava l’enderroc de barris sencers en pocs dies. Això és el que va passar amb el Congrés Eucarístic, que va motivar el trasllat forçós al barri de Can Clos, construït en 28 dies.
   Les imatges d’arxiu, de fotògrafs i cineastes, ajuden a fer visible aquella realitat que les autoritats preferien no veure o que, durant un temps, van intentar reprimir sense gaire èxit.  A través d'aquestes imatges i de la mà dels protagonistes es fa un recorregut dels paisatges on van viure, que les transformacions urbanes han modificat radicalment. En alguns punts, com al voltant de les antigues bateries del Turó de la Rovira, encara són visibles els vestigis de les barraques enderrocades; aquest i altres indrets de la ciutat, com les platges on hi va haver el Somorrostro i el Camp de la Bota o diverses zones de la muntanya de Montjuïc, són llocs de memòria que la ciutat encara no ha reconegut prou.
   També es descriu la construcció dels nous barris com Can Clos, la Trinitat Nova, Canyelles o Sant Cosme, on es va traslladar els barraquistes, i la llarga lluita que van haver de protagonitzar des de les associacions veïnals per aconseguir la remodelació d'aquests barris.
      La resposta al 30 Minuts i a les projeccions del Documental del Mes han estat la prova que tota una part de la història havia estat massa silenciada, i que són moltes les persones que hi reconeixen una part important de la seva vida personal i familiar o que descobreixen una realitat de Barcelona de la qual no havien tingut mai notícia.

Salutacions i bon any!

                                                 Alonso Carnicer i Sara Grimal

Alonso Carnicer / Sara Grimal
“Sense ficció”
Àrea de Documentals TV3
08970 Sant Joan Despí
Tel 607 941 817